Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Tiché místo 2 odpálilo léto blockbusterů, Cruella kvalitu úplně neprodala


ikona
Cival
cruelladisneyemma stonegodzilla vs. kongguy ritchiehororjason stathamjohn krasinskirozhněvaný mužsawtiché místotiché místo 2tržby
A svět už zase začíná být v pořádku... 

Dnes se v Česku otevírají hospody a taky diskotéky, ve kterých se nebude smět tančit. Nejlepším příznakem konce té koronavirové patálie je ale vědomí, že si můžeme dovolit napsat v podstatě plnotučný box office report. Prostě souhrn amerických tržeb, na jaký jste byli patnáct let navyklí a najednou se s ním muselo až na pár záblesků a tematických odboček počkat. Dlouhý rok a čtvrt. Teď se snad vracíme, a i když kina ještě nejsou v plné kondici a diváci se nevrátili v plných počtech, to avízo návratu starých dobrých časů tu je.

 

Pro ctitele kinozážitků je velmi uspokojivá skutečnost, že Hollywood sice obdivuje rostoucí ceny akcií Netflixu a dalších společností, které šlapou do streamování, experimenty s různými modely distribuce ale ukázaly, že kinozážitek, při němž vysolíte na stůl tvrdou měnu, prostě je z ekonomického hlediska těžko nahraditelný. Svět se samozřejmě změnil a studia už nebudou počítat ztráty a výtěžnost jednotlivých projektů tak přímočaře jako dřív, výkonnost filmů v kinech je ale bude sakra zajímat, protože příjmy odtud fatálním způsobem ovlivňují finanční kondici největších frančíz a blockbusterů. 

 

Hodně těžko tedy soudit, jak se kupříkladu Warneři vlastně staví k tržbám druhé Wonder Woman (166 milionů celosvětově) nebo Mortal Kombat (80 mega), anebo jak moc globálních 46 melounů pro akční lahůdku Nikdo zbrzdí plány na sequel téhle pecky - absolutní počty jsou teď mnohem složitejší - ale spoustu zajímavých věcí půjde dedukovat pěkně za  pochodu z každého kasovního víkendu. A že zrovna tenhle se povedl, protože americkou sezónu letních blockbusterů po více než ročním odkladu krásně zahájilo Tiché místo 2!

Pokračování Krasinskiho hororové svěženky se povedlo, a když by neudeřil covid, klidně mohlo zopakovat mohutný šedesátimilionový otvírák jedničky. Amíci sice mají vakcíny pod kůží, ne všichni se ale logicky hned pohrnou do kina, takže i proto je otvírák za 48 milionů dolarů veskrze impozantní. Tržby se sice oproti jedničce propadnou, pořád ale jde o jednu z těch levnějších blockbusterových produkcí s rozpočtem kolem šedesátky, takže při víc jak sto milionech jen z Ameriky není důvod tuhle značku brzdit a nemakat dál na trojce. Tiché místo 2 bude prvním filmem od Mizerů 3 a Ježka Sonica, který v zámořských kinech překoná magickou stomilionovou hranici tržeb. Hezké!

 

Pohled na Cruellu a jejích 21 milionů je přeci jen o fous méně euforický. Film ale startoval za extra poplatek zároveń na Disney+, takže se za ním nemuselo pelášit jen do kina, což výnosy nepochybně ovlivnilo. Pro Disneyho bude stěžejní, že film sbírá nečekaně pozitivní reakce od diváků i kritiků, takže není důvod se do tohohle světa nevracet. Mezi hranými verzemi klasických disneyovek půjde o jeden z těch originálnějších a kvalitativně výše postavených kousků, proto bude Cruella na konci sezóny nejspíš chápána jako jedna z jejích pozitivních položek. Na rozdíl třeba od loňské Mulan...

 

Dál už je to o poznání složitější. Deváté SAW, které sérii mátožně rebootovalo pod názvem Spiral aka Spirála strachu, vypadá ze všech stran jako další střela mimo. A nejspíš i definitivní hřebíček do Jigsawovy rakve. Aktuální dvacka z Ameriky je slabá, recenze jsou drtivé a diváci se taky neradují, čemuž se po tragických klipech z výsledného filmu nelze divit. Po slibné první upoutávce to šlo do kopru.

Dvacku ze zámoří hlásí i Ritchieho Rozhněvaný muž, toho ale silně dopuje zbytek světa, díky nemuž jsou globální tržby už nad 80 miliony. Stathama mají diváci rádi a zejména v Anglii ho za spolupráci s Ritchiem rádi podpořili, Rozhněvaný muž má navíc šanci při svém svérázném náboji stát se v jistých kruzích poctivou kultovkou. Takže bych se vůbec nedivil, pokud by Ritchie musel záhy vybírat mezi scénáři na dvojky Aladina, Gentlemanů i právě Rozhněvaného muže. Tak se pozná dobře odváděná práce! 

 

Prostřední část žebříčku tzv. smrdí Asií a to velmi těžce. Na streamu výrazně propraná dalekovýchodní disneyovka Raya a drak se totiž stále drží v pořadí a díky čerstvým dvěma milionům je na padesátce. Celosvětově to dělá 128 milionů, což mi v časech korony přijde maximum možného.

Ostatně stejně bych hodnotil i globální výsledky Godzilla vs. Kong, protože 474 milionů se v tak krušných časech prostě cení. Trailery zabraly a rozpaky nad samotným filmem tržby nesrazily. A nakonec i v Americe by ta stovka měla padnout, protože z aktuálních 97 milionů je k ní kousíček.

 

A pak je tu samozřejmě na sedmém místě Demon Slayer: Mugen Train, o jehož 46 milionech z Ameriky se můžeme vyjadřovat velmi pochvalně, ostatně kolik takhle úspěšných anime v zámořských kinech pamatujete? Jenže oproti celosvětově utržené bezmála půlmiliardě je to holt pakatel... V Asii se to drtí na jiném levelu. KOneckonců své o tom čerstvě ví tvůrci devítky Rychle a zběsile, kteří z číny zaevidovali za první týden víc jak 160 mega. 

Na chvostu první desítky se pak drží ještě doják Dream Horse a Sheridanův thriller s Angelinou Kdo mi jde po krku. Dva tituly z úplně odlišnými ambicemi i reputací svých tvůrců, přesto bohužel oba kasovní propadáky.

   

Dobrým bizárem je pak 347 tisíc dolarů pro znovuuvedení Světové války Z. V Paramountu budou asi hledat různé zástupné důvody, faktem ale je, že je namotivoval tenhle imfův a Hladův speciál. :)

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden bude tnout do hororové žíly V zajetí démonů 3. Chudák Tiché místo... A na děti si políčí animák Spirit Untamed

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (24)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace