Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Paramount začíná hru o streamy. Jak to bude s premiérou Mission: Impossible?


ikona
TedGeorge
a quiet placeHBO MaxJack Ryanmission: impossiblemission: impossible 7netflixParamountParamount+Star Trekstreamovánítiché místoTiché místo 2tlapková patrolatom cruisetop guntop gun: mavericktržbywarner bros.yellowstone
Slavné studio odhaluje plány. Čeká nás revoluce, nebo bude Paramount+ jenom další z řady streamů?  

Bylo jenom otázkou času, kdy se do svého velkého streamovacího dobrodružství pustí i Paramount, a ve středu večer jsme se dočkali prezentace odhalující plány na spuštění Paramount+. Nejednalo se o oznámení jako takové, protože studio svůj stream oznámilo už v lednu, ale stejně si to žádá podrobné rozebrání. V Americe se služba spustí 4. března. Kdy u nás, to samozřejmě ještě nikdo netuší, což je typické, nemilé a budu se tomu samozřejmě více věnovat v samotném textu. Téma rozdělím na dvě krátké kapitoly.

Ta první, veskrze oznamovací, bude tak trochu suplovat roli novinky a vyjevím vám v ní, jak to u Paramountů vymysleli s premiérami velkých „prémiových“ filmů chystaných primárně pro kina jako Tiché místo 2Mission: Impossible 7 nebo Top Gun: Maverick. Samozřejmě si posvítíme na seznam filmů a seriálů, jež bude stream nabízet, kolik to bude celé stát atd. Kapitola druhá potom nabídne můj (doufám) střízlivý a analytický (nikoliv přehnaně hejtující) pohled na logické spuštění dalšího streamovacího pluska. Dejte si je obě. Pokud jste plnoletí, tak si ke čtení dopřejte kvalitní Frankovku z Vinařství Veverka a jdeme na to.

 

Začneme tím nejdůležitějším. Gentlemanská a roky trvající dohoda, že kina mají 3 měsíce dlouhé exkluzivní okno, ve kterém mohou promítat filmy bez toho, aby jim konkurovaly streamy nebo iTunes, je už podle všeho pasé. Po prvních nesmělých krůčcích Universalu s Trolly šlápli už na konci minulého roku na plyn Warneři a nabídli divákům Wonder Woman 1984 na HBO Max ve stejný den, kdy měl film s Gal Gadot premiéru v té hrstce fungujících amerických kin.

Vyloženě šok a prohloubení hlubokých depresí těžce zkoušených kinařů potom znamenalo jejich oznámení, že kompletní seznam warnerovských kinopremiér na rok 2021 čeká ten samý model distribuce. Tedy souběžný start v kinech a na streamu, kde se snímek ohřeje měsíc, a až následná (podle mého názoru už naprosto zbytečná) exkluzivita pro kina. Nutno dodat, že Paramount až tak ostrý není a jejich krok podobné emoce jako warnerovská streamovací one man show mezi kinaři nevyvolal.

Odkládané pokračování Tichého místa, Tlapkové patroly a v tuto chvíli v Londýně dokončovaná Mission: Impossible 7 se snad dočkají v druhé polovině roku exkluzivní kinopremiéry a 45 dní poté zamíří jako velké lákadlo na nově spouštěný stream. Paramount samozřejmě chystá na letošek pro kina i další filmy, ale těch se tento model prozatím netýká. Samostatnou kapitolou je potom Top Gun: Maverick, který na stream podle všeho jen tak nezamíří. O smluvně ošetřené neochotě Toma Cruise a dalších zúčastněných „opustit“ klasický model premiér se už před měsícem rozepsal kolega Spooner.

Jaký obsah bude Paramount+ nabízet? Plusko bude samozřejmě vycházet z bohaté Paramountí knihovny a rozhodně bude o co stát. Na studiu poslední dekádu ulpělo stigma neúspěšného hollywoodského hráče, který na rozdíl od konkurence nedisponuje vícero obřími franšízami a v pravidelném ročním zúčtování je z velké hollywoodské šestky skoro vždy poslední. To ale samozřejmě neznamená, že to takhle bylo vždy. Stačí zmínit Indiana JoneseStar TrekyKmotry, všechny filmy s Jackem RyanemPolicajty v Beverly HillsTransformery, starší filmy Quentina Tarantina produkované Miramaxem

…a tím ani zdaleka nekončíme, protože díky smlouvě s Dreamworks můžeme do jejich knihovny zařadit i ShrekyJak vycvičit drakyKung Fu PandyMadagaskary a to pořád operujeme s franšízami. Co se samotných filmů týče, máme tu TitanicForrest GumpTop GunVálku světů a další filmy Stevena SpielbergaPomáduKrokodýla Dundeeho, nespočet černobílých klasik jako například Prázdniny v Římě a mnoho, mnoho dalších.

Co se seriálové tvorby týče, tak začneme tím úplně nejdůležitějším. Díky smlouvě s Nickelodeonem se mohou vaše děti těšit na Tlapkové patroly (ano, beru to jako seriál). Ti ostatní ocení seriálové Star Treky, Ryanovky, mnou a KarlemR milovaný Yellowstone, především v zámoří neuvěřitelně populárního Frasiera, procedurální dramata z dílny CBS jako NCIS, Kriminálka Las Vegas, New York atd., Myšlenky zločince, a to pořád jenom bruslím na prvních metrech pořádně hlubokého rybníku, do něhož patří i mládeži nepřístupné seriály z dílny Showtimeu jako Dexter, Californication nebo Miliardy.

Není toho málo, co říkáte? V tuto chvíli bohužel ještě není úplně jasné, jaké filmy a seriály budou v nabídce od začátku, ale už víme něco o zbrusu novém obsahu. Bude další Star Trek seriál pojmenovaný Strange New Worlds, ve kterém budeme sledovat osudy kapitána Christophera Pikea. Seriálového zpracování se dočká Loupež po italsku, napínavý film Alana J. Pakuly Pohled společnosti Parallax, Flashdance či Muž, který spadl na Zemi (tentokrát už samozřejmě bez Davida Bowieho). Dále nás čekají dva spin-offy vycházející z již výše zmíněného kovbojského Yellowstoneu, adaptace populární hry Halo, obsah pro nejmenší (Dora, iCarly a další), nespočet reality show, zpravodajských pořadů, sportovních přenosů (sází se především na NFL), stand-upů a je toho samozřejmě mnohem víc. Výčet v tuto chvíli potvrzených naleznete třeba zde.

Cena je kapitola sama pro sebe, ale nechci být až příliš metafyzický. Paramount+ se bude v zámoří (a stejným stylem pravděpodobně i ve světě) nabízet ve dvou verzích. Ta první bude za dumpingových 5 dolarů a diváci, kteří mají hluboko do kapsy, se budou muset smířit s reklamami a pravděpodobně i trochu poníženým množstvím obsahu. To se podle všeho nebude týkat výše zmíněných sequelů Tichého místa a Mission: Impossible, jež by měly zamířit i na tuto variantu. Druhá bude za 10 babek, nabídne úplně vše a reklamy si dají pohov. Zároveň bude obsahovat televizní program CBS, a když už jsme to nakousli – Paramount+ nahradí v zámoří populární službu CBS All Access. Vedení totiž správně usoudilo, že konkurovat sami sobě není dobrý nápad a byl by tom bordel. Dalo by se dokonce říct, že v zámoří nebude nově prezentovaný pluskový stream nic jiného, než pouze přejmenovaný (a časem samozřejmě odpovídajícím způsobem obohacený) CBS All Access.

Již v úvodu jsem zmínil, že služba si odbude premiéru 4. března a to se netýká jenom USA. Ten stejný den se stream spustí i v Kanadě a vybraných zemích Latinské Ameriky. V Kanadě už teď mimochodem funguje výše zmiňovaná CBS All Access, v Latinské Americe má Viacom silné zastoupení a právě díky tomu je brzký start v těchto zemích disponujících nějakou firemní infrastrukturou možný. To platí i pro Švédsko, Dánsko, Norsko a Finsko, jenž se dočkají také relativně brzy – již 25. března. V druhé půlce roku by potom měl stream startovat v Austrálii a to je prozatím všechno.

Ptáte se, kdy se dočkáme my? Na letošek zapomeňte, opatrně se spekuluje o příštím roce. Stejně jako naprosté většině světa nám tedy nezbyde nic jiného, než čekat, a kdyby na podzim nedejbože ještě nefungovala kina, budeme smutně koukat na lákavé pirátské ripy Tichého místa 2, Tlapkové patroly a Mission: Impossible 7, jichž bude plný internet. Legální možnost, jak se k filmům dostat jinak, podle všeho mít nebudeme, protože zkušenosti z minulých let ukazují, že tyto hybridní modely nemají okamžité místo v nabídce u nás fungující mutace iTunes nebo Google Play.

K první kapitole je to vše, ta druhá už žadoní o vaší pozornost.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace