Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 10 největších kasovních hitů za rok 2021


ikona
TedGeorge
bondčínadaniel craigdisney+godzillahbo maxjohn cenajohn krasinskimarvelryan reynoldssimu liusonytimothée chalamettom hardytom hollandtržbyvin dieselwarner bros.
Desítka filmů, která minulý rok zachraňovala kina po celém světě. Uhodnete vítěze? 

S mírným zpožděním, ale přece. Po desítce největších kasovních failů za rok 2021 se můžete začíst do topky těch úspěšnějších filmů s datem premiéry léta páně 2021. Hned na začátek je třeba napsat, že se nejúspěšnější fláky vybíraly o řád složitěji než propadáky. Když si však vzpomenete na předloňský ročník, buďme rádi za to, že se vůbec našlo dostatek úspěšných bijáků na zaplnění článku. Naposledy jsem je koneckonců dohromady nedal. Úspěch však tentokrát nemusel nutně znamenat, že se drahé blockbustery zaplatily už v kinech.

Kdepak, hned na několika místech natrefíte na snímky, kterým chechtáky z multiplexů ani zdaleka nestačily na splacení vysokých produkčních nákladů. Více než kdy jindy však musíme brát v potaz okolnosti, za kterých se dočkaly premiéry. Tedy covid a s tím často související souběžné uvedení na streamech. Nedívejte se proto jenom na rozpočty a tržby z kin, ale berte v úvahu i širší kontext uvedení v multiplexech a často docela překvapivý úspěch níže zmíněných. Na úvod stačí, dejte se do čtení.

10. Free Guy
Rozpočet: 120 (milionů dolarů)
Tržby v USA: 121,6
Tržby ve světě: 209,9
Tržby celkem: 331,5
Premiéra: Exkluzivně v kinech
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Milá komediální jednohubka, která jasně ukazuje, že je Jodie Comer super v čemkoliv.
Vytáhni v hospodě: Následuje menší spoiler, takže pokud jste náhodou Chlápka ještě neviděli, vytahování přeskočte. Během natáčení se k Ryanu Reynoldsovi doneslo, že Chris Evans je zrovna také v Bostonu, kde natáčí seriál Defending Jacob. Deadpool Capovi napsal, jestli by neměl zájem o cameo. Evans souhlasil s tím, že bude mít jenom chvilku. Reynolds k jeho roli později řekl: „Předem jsem mu přesně vysvětlil, o co jde a vše bylo připravené, ještě než dorazil na plac. Měl hotovo za sedm minut“.

Měl to být další z propadáků, ke kterým přišel Disney jako slepý k houslím. Odkládaný foxovský pohrobek nebyl sequel a nedisponoval populární knižní nebo komiksovou předlohou s davem věrných fanoušků. Nemluvě o faktu, že Ryan Reynolds bez červeného deapoolovského latexu není největší hollywoodská superstar, a Jodie Comer v srpnu znala pouze hrstka fanoušků seriálu Na mušce. Jenomže pak přišel hezký americký otvírák 28 mega, Free Guy se dočkal slušných recenzí, spokojených reakcí diváků, kteří na konci léta neměli na co chodit do kina, a Chlápek započal svou dlouhou cestu za splacením stodvacetimilionového rozpočtu.

Velkou roli v překvapivém úspěchu výplachu mělo i rozhodnutí Disneyho, že videoherní akčňák nebudou po vzoru CruellyExpedice: Džungle a především Black Widow prodávat za příplatek na Disney+. Jinak si jenom těžko představit, že by se 28 míčů podařilo v zámoří rozmnožit na více než čtyřnásobek. No a potom je tu samozřejmě Čína. Free Guy byl jedním z posledních hollywoodských filmů, jemuž soudruzi odsouhlasili premiéru v rozumném termínu po americkém startu, a výsledných 95 míčů z miliardové země bylo velmi vítaným přilepšením. Ne, když si připočtete nutné desítky milionů na reklamu, tak se film nezaplatil už z kin, ale tržbami rozhodně příjemně překvapil, což na desátou pozici tentokrát více než stačilo.

9. Godzilla vs. Kong
Rozpočet: 160
Tržby v USA: 100,9
Tržby ve světě: 367,3
Tržby celkem: 468,2
Premiéra: V kinech a pro americké předplatitele i na HBO Max
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Slušná blockbusterová fackovaná, která by samozřejmě mohla mít jen 30 minut.
Vytáhni v hospodě: Budu citovat režiséra Adama Wingarda: „Mnoho fanoušků se mě před uvedením ptalo, jestli bude mít film tři hodiny. Když bylo později oznámeno, že je stopáž kratší než dvě hodiny, automaticky předpokládali, že se dočkají režisérské verze. Já mám rád filmy kratší než dvě hodiny. Myslím, že když už natočíte filmy s delší stopáží, měli byste mít sakra pádný důvod. Pokud by měla Godzilla vs. Kong tři hodiny, nedostanete extra hoďku, ve které bojují obří monstra. Dostanete hodinu, ve které se o nich budou bavit lidé.“

Úspěch Godzilly vs. Konga v kinech byl překvapivý především kvůli faktu, že skoro celý svět na začátku dubna zápolil s covidem a ve většině Evropy byla kina zavřená. Warneři však minulý rok bijáky původně určené výhradně pro multiplexy nadále neodkládali a snažili se za každou cenu oživit pomalu rostoucí HBO Max. Premiéra na jaře opravdu proběhla a dočkali jsme se slušného výsledku. V zámoří nechali diváci na kasách za pětidenní víkend skoro 50 milionů babek a byť následující týdny tržby fackované legendárních monster padaly volným pádem, stejně z toho bylo první americké kilo (ok, vlastně druhé) za hodně dlouhou dobu. To by však na globálních 468 míčů ani zdaleka nestačilo.

Ano, už tušíte, odkud vane vítr. Čína přispěla do kasičky skoro dvěma kily a jedním z důvodů bylo i šťastně zvolené (a následně stranou odsouhlasené) datum premiéry. V zemi s Velkou a dlouhou zdí totiž Godzilla zápolící s Kongem odstartovala s týdenním předstihem oproti Americe a než se o slovo přihlásila pirátská kopie z pozoruhodného warnerovského streamu, monstra měla z nejlidnatější země na kontě více než 130 míčů. No a zbylí diváci ze zemí, kde bylo povoleno chodit do kina, holt také slyšeli na osamocenou premiéru blockbusteru, kterému navzdory průměrným kvalitám slušelo velké plátno.

8. Shang-Chi a legenda o deseti prstenech
Rozpočet: 150
Tržby v USA: 224,5
Tržby ve světě: 207,7
Tržby celkem: 432,2
Premiéra: Exkluzivně v kinech. Až po dvou měsících pro předplatitele Disney+ bez příplatku.
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Solidní marvelovka, jíž chanovské blbnutí paradoxně sluší mnohem víc než zabíhání k fantasy.
Vytáhni v hospodě: Pro Michelle Yeoh nebyl Shang-Chi první marvelovka. Pozornější z vás si jistě všimli malé role na závěr druhých Strážců Galaxie, kde hrála úplně jinou postavu. V komiksovém univerzu Kevina Feigeho tak napodobila Gemmu Chan (v Eternals hrála hlavní roli, v Captain Marvel si vystřihla mimozemskou Minervu) a Lauru Haddock (kromě matky Star-Lorda ve Strážcích Galaxie má štěk v Captain America: První Avenger).

Když se řekne marvelovka, tak většina lidí skoro až automaticky očekává miliardové tržby a bourání rekordů. Minulý rok však mocná franšíza paběrkovala, a pokud nebudeme brát v potaz výjimečného (a u Sony ukuchtěného) Spider-Mana, tak pouze tržby Shang-Chiho snesou přísnější měřítka. Začneme rozpočtem, jenž byl pouhých 150 mega. Slovo „pouhých“ jsem v předchozí větě schválně nedal do uvozovek, jelikož drtivá většina ostatních marvelovek koštovala víc. V patnáctileté historii komiksové značky byly levnější pouze Ant-ManNeuvěřitelný Hulk, první Captain America a podle některých zdrojů i Iron Man Origin navíc zvládnul vydělat 432 mega bez jediného juanu, protože Čína minulý rok v kinech neuvedla jedinou marvelovku.

Shang-Chi byl na začátku podzimu tím nejvýraznějším titulem v kinech i díky tomu, že Disney opustil již výše nastíněný model, na který doplatila Black Widow. Více než 100 míčů vydělaných díky přímému prodeji na Disney+ se sice počítá, ale propady v multiplexech byly pro Natašu tenkrát obří a sympatický Simu Liu s kamarádskou Awkwafinou vydělávali dlouhé týdny desítky milionů dolarů i díky tomu, že prostě nebyli dostupní on-line. Snad ještě důležitějším faktorem však byla spokojenost diváků, kterým myšák naservíroval povedený origin asijského superhrdiny s cool první polovinou, kde hraje prim především povedená akční scéna v autobuse. Hodně také pomohla kampaň, která těsně před uvedením chytře připomněla věčný odkaz Iron Mana. Opravdu někdo na začátku minulého roku čekal, že Shang-Chi v tržbách překoná mnohem ambicióznější Black Widow?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace