Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11: Největší kasovní úspěchy roku 2019


ikona
TedGeorge
aladinavengersbrie larsoncaptain marveldisneyendgamejoaquin phoenixjohn wick 3jokerjon favreaujordan peelekeanu reeveskevin feigelvi kralmarvelmypanstvi downtonspider-mantom hollandtržbywarner bros.
Jedenáctka filmů, která minulý rok nejvíc vyrážela dech tržbami v kinech. Uhodnete vítěze?  

Vítejte v Disneylandu. Jinými slovy se při pohledu na velkou jízdu studia Disney minulý rok v kinech asi nedá začít. Myšák právě v roce 2019 naplno zužitkoval chytré nákupy Boba Igera a především díky marvelovkám, Pixaru, vlastním animákům a (už trochu méně) Star Wars naprosto ovládnul filmové tržby z kin a donutil ostatní studia smutně pokukovat po půltuctu jeho miliardových bijáků, díky kterým si minulý rok přišel na rekordních 11,1 miliard dolarů z celého světa. Pokud počítáme ultra drahou akvizici Foxů, tak je to dokonce neskutečných 13,15 miliardy babek. Budou v mém žebříčku zastoupeny všechny jejich fláky s tržbami většími než 1 000 milionů dolarů?

 

To víte, že ne. V žebříčku kladu důraz především na překvapení a tím pádem se logicky nemohlo dostat na úplně všechny (byť to bylo těsné). Na tomto místě ještě dodám, že hned dva filmy čínské provenience se minulý rok dočkaly 700 melounů, ale do článku jsem je nakonec nezařadil. Je to především proto, že Čína je tržební entita sama o sobě a za pár týdnů se na MovieZone dočká samostatného tematického článku, který si na čím dál mocnější zemi posvítí. Na začátek to stačí, ke čtení si otevřete lahodný nápoj z pomalu se rozjíždějícího Vinařství Ilčík – Mutěnice (všechna jejich vína jsou dobrá) a jdeme na to.

4. Aladin

Rozpočet: 170-183
Tržby v USA: 355,5
Tržby ve světě: 695,1
Tržby celkem: 1 050,6
Mr. Hlad se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Guy Ritchie natočil hodně akční a překvapivě klukovskou disneyovku, ve které Will Smith rozhodně neudělal ostudu Robinu Williamsovi, je tam krásná princezna a celé to skvěle vypadá. Zasloužený rodinný hit.
Vytáhni v hospodě: Asi všichni by teď spatra dokázali vyjmenovat alespoň 10 filmů, ve kterých si (počínaje prvními Mizery) Will Smith za posledních 25 let zahrál. Ale věděli jste, že Smith za tu dobu ani jednou nezakotvil u Disneyho a právě Aladin je jeho premiéra pod, ehm, křídly myšáka? A už ho také mají…

 

Přiznejte se, také jste očekávali propadák? Režisér Guy Ritchie ho měl napsán ve hvězdách, a když si teď projedete starší diskuze pod trailery a novinkami související s hraným návratem Aladina na plátna kin, fakticky jediným věřícím v úspěch hodný Disneyho byl Cival, což mě zpětně trochu mrzí. Proč taková nedůvěra v pečlivě promazanou pohádkovou mašinu jménem Disney? Protože trailery vážně nebyly žádný zázrak a za sebe musím zpytovat svědomí a přiznat se, že jsem se také nechal strhnout k hejtování Willa Smithe kráčejícího ve šlépějích nepřekonatelného nebožtíka Robina Williamse. Když jsem tenkrát vyšel z kina, tak jsem se Willovi v tichosti omluvil. Byl totiž výborný a zase jednou se ukázalo, že hejtři rejdící po internetu mají na tržby pramalý vliv.

 

Miliarda pro pohádkového Aladina byl každopádně velký šok a jedno z největších překvapení roku. Už po prvních reakcích kritiků a diváků se sice dalo čekat, že toho bude respektuhodný úspěch, ale 1 050 mega a historicky největší sukces Willa Smithe? I (ve článku naposledy zmíněný) Cival koneckonců ve svém tržebním reportu po prvním víkendu predikoval jako, cituji, "loženou" také pouze půl miliardu babek. Stejně jako u detektivky Na nože musí mít největší radost Guy Ritchie. Ten se v roce 2017 dočkal (Warnery a nikým jiným) zpackané premiéry Krále Artuše a úspěch v podobě Aladina potřeboval jako sůl. Uvidíme, co za pár dní předvede ve svých gangsterských Gentlemanech. Fandím mu, věřím mu.

 

3. Lví král

Rozpočet: 250-260
Tržby v USA: 543,6
Tržby ve světě: 1 113,3
Tržby celkem: 1 656,9
Mr. Hlad se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Možná až příliš velká sázka na jistotu, kde absentují nápady a všechno se sází na to, co fungovalo minule a co nejrealističtější vizuál. Právě ten ale spoustu lidí trošku rozhodil. Bylo to jak koukat se na dokument od Animal Planet. Jen se tam víc zpívalo.
Vytáhni v hospodě: Paní Carter-Knowles alias Beyoncé je krom nezpochybnitelného sex-appealu obdařená i fantastickým hlasem. Billy Eichner (ve filmu namluvil Timona) se vyjádřil v tom smyslu, že když ji poprvé slyšel zpívat titulní písničku Spirit, tak se rozbrečel. Zajímavé je, že v trailerech ji ještě neslyšíme a režisér Jon Favreau si její vokály šetřil až do filmu.

 

To se to myšákovi ty hity točí, když má k dispozici neskutečnou knihovnu legendárních animáků, pohádek a muzikálů. Lví král režírovaný Jonem Favreau je sice podle mne naprosto zbytečný, ale na to (s prominutím) sere Timon. O velkých prázdninách na dobrodružství statečného lvíčete zavítala celá nová generace diváků a z herce, který kdysi přicmrndával v komediích Bena Stillera se po Knize džunglí a právě Lvím králi rázem stal jeden z nejúspěšnějších hollywoodských režisérů. Vážně animák/hraný film vydělal 1,65 miliardy babek? Pořád tomu numeru nemohu uvěřit, a ještě více neuvěřitelný je fakt, že to ve výročním žebřícku tržebních králů nestačilo na zlato nebo aspoň stříbro. Až tak silný byl minulý ročník v kinech.

 

O pár měsíců dřív podobně triumfovala Kráska a zvíře. Jak na to zareagovali hlavouni od Disneyho? Otevřeli šampaňské, dali si kaviár, objednali legální drogy, vzájemně se ujistili, že to dělají dobře a tím pádem budou Mulan, Malá mořská víla a Pocahontas hity jako býk. Pořád si myslím, že neskutečný rok 2019 Disney jen tak nezopakuje, ale jediný limit je teď pro ně přesycenost diváků a omezený počet premiér, které mohou reálně každý rok naservírovat do kin. Na úvod zmiňovaných 11,1 miliard jde totiž na vrub pouhé devítce filmů. Je to z jejich strany neskutečná palba.

 

2. Joker

Rozpočet: 55
Tržby v USA: 334,1
Tržby ve světě: 734,8
Tržby celkem: 1 068,9
Mr. Hlad se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Zajímavý pokus o trošku dospělejší comicsovku s excelentním Phoenixem. Ale na druhou stranu i dost banálním příběhem a nepokrytou snahou vykrádat klasiky ze sedmdesátých let. Pod vší tou snahou o temnotu a depresi se neskrývá extra zajímavý film.
Vytáhni v hospodě: Možná jste už zaslechli zkazky o tom, jak Joaquin Phoenix během natáčení Jokera z ničeho nic utnul právě filmovanou scénu a bez vysvětlení odešel. Režisér Todd Philips k tomu řekl, že nejhůř si to brali herci, kteří s ním zrovna měli scénu a dodal: „Vždy to bylo jenom o něm, prostě to v tu chvíli necítil. Je však třeba dodat, že Joaquin takto nikdy neodešel ze scény, kde hrál s Robertem De Nirem.“

 

Těsně, ale nakonec z toho první místo není. Jokerova jízda trhala jeden rekord za druhým a já jsem dlouho přemýšlel, že bych ho na první místo šoupnul. Takové překvapení v kinech totiž už dlouho nebylo a mě ta jízda odvážného a provokativního bijáku za miliardou vážně hodně imponuje. Vzpomínáte si ještě na články tržebních kecalů, které predikovaly možné překonání čím dál méně exkluzivního miliardového milníku v kinech v roce 2019? A vzpomínáte si, v kolika z nich byl zmiňovaný Joker, kterému povětšinou blázniví Warneři nakonec dali zelenou jenom díky solventním partnerům, kteří na dřevo vysolili polovinu 55milionového rozpočtu a dnes si mezi sebou rozdělují zisk v podobě stovek milionů dolarů? V žádném... a opovažte se googlit.

 

Bude těch 1 069 kulatých konečné číslo? V souvislosti s nominací Jokera na jedenáct (!) Oscarů se drama volně čerpající ze známé komiksové předlohy (kvůli jejíž proslulosti, je to v tomhle žebříčku přeci jen stříbro) tento víkend v Americe vrátí do 855 zámořských kin a tahle miliardová pohádka může pokračovat. Uvidíme, jestli se nejenom mnou vyhlížená renesance eRkových filmů potvrdí u příležitosti únorové premiéry Birds of Prey, kterou překvapivě šetrní Warneři prý pořídili za jokerovsky nízkých 75 mega. Vzhledem k tomu, že tracking k řádění Margot Robbie ve své oblíbené roli roste už druhým měsícem v kuse (teď je na 52 melounech za první zámořský víkend), to tak vypadá.

 

1. Avengers: Endgame

Rozpočet: 356
Tržby v USA: 858,4
Tržby ve světě: 1 939,4
Tržby celkem: 2 797,8
Mr. Hlad se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Marvel uzavřel jednu ságu. A líp to asi udělat nemohl. Komorní souboje i gigantická bitva, humor i dojetí a víc než důstojné uzavření největší filmové série posledních let. Dokonalý blockbuster.
Vytáhni v hospodě: Také jste si doposud mysleli, že všechny scény s Natalií Portman jsou natočeny s pomocí již natočených záběrů z druhého Thora? Není to tak docela pravda. Natalie nově nahrála voice-over, který uslyšíte, když v jednu chvíli v Asgardu z dálky promluví. Možná si chtěla ospravedlnit to pozvání na premiéru Endgame.

 

Je to jednoduché, milý KarleR. Neexistuje žádné multiversum, ve kterém by redaktor MovieZone psal shrnující článek o tržbách za rok 2019 a nedal na první místo blockbuster, který po deseti letech sesadil Avatar z piedestalu nejvýdělečnějšího filmu všech dob. Všichni jsme samozřejmě čekali, že bude Avengers: Endgame v kinech velké a ještě větší, ale dát v USA 357 mega za první víkend a o kilo tak pokořit sedmé Star Wars? Vydělat celosvětově miliardu babek za první víkend? Prorazit cameronovskou tržební hegemonii a sejmout jak Titanic, tak Avatara? Ježíšku na křížku.

 

Feige, Iger a další vizionáři jistě tušili, že zakončení poutě Iron Mana jejich pečlivě vybudovaným komiksovým vesmírem bude atakovat nějaký ten rekord, ale 2,8 miliardy vážně nemohl čekat vůbec nikdo. Kdy se dočkáme dalšího překonání zdánlivě nepřekonatelného? Budou se zase desítky tisíc kin předělávat kvůli doposud neznámé technické laskomině chystané pro odkládaný sequel Avatara? Uvidíme, železného Jima každopádně neradno podceňovat. Jenom nevím, kdo mu případně bude na Twitteru na jaře 2022 gratulovat. Něco mi říká, že se toho ujme disneyovský všudybyl Jon Favreau. Kevin Feige totiž bude zaneprázdněný dozorováním "svých" Hvězdných válek.

---

Pro dnešek je to vše. Diskuze je otevřená a vám se právě otevřel prostor pořádně mi vyčinit, že jsem zapomněl na vašeho favorita. A když už budete (ve vší slušnosti) nadávat, napište i vaši topku největších kasovních majstrštyků za uplynulý rok.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace