Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Disney vážně kupuje Foxy?


ikona
imf
20th century foxavataravengersdeadpooldisneypredatorsmrtonosna pastvetrelecx-men
Už je to zase tady. A tentokrát to možná definitivně klapne. 

Tak prý budeme mít o jedno studio méně. Nebo spíš ne, protože jestli je Disney alespoň trochu chytrý, tak slavnou značku 20th Century Fox zachová, stejně jako subdivize Fox Searchlight a další osvědčené brandy. A když už jsme u toho - 20th Century Fox je jenom filmové studio a jedna z divizí celé firmy, která se už stihla přejmenovat na 21st Century Fox. To jen pro pořádek. Disney má zájem nejen o filmové studio, ale také o televizní seriálovou produkci, lokální kabelovky a podíly v britské SKY, indické Star TV a streamovací službě HULU.

O převzetí už jsme informovali před několika týdny, kdy zřejmě unikly na veřejnost zvěsti o prvním vyjednávání. Samozřejmě tu jde o velké peníze, celková hodnota Foxů se odhaduje na 60 miliard dolarů a po úniku zmíněných informací akcie ještě posílily. Nutno dodat, že Disney odkoupí jen nadpoloviční část portfolia - Foxové si nechají zpravodajskou stanici Fox News, sportovní kanály a další drobnosti. Celé to teď stojí na penězích. A hlavní slovo v tom má rodina Murdochů, která prostřednictvím News Corp. drží v 21st Century Fox čtyřicet procent hlasů ve správní radě. Murdochové odmítli celou věc komentovat, což naznačuje jediné - jednání oficiálně probíhají.

Už minule jsme řešili, co všechno by pohlcení Foxů Disneym mohlo znamenat. Myšákovo impérium se poslední dobou neuvěřitelně rozpíná, takže omezit se jen na komiksovou stránku akvizice by bylo krátkozraké, ačkoliv všechny zajímá, jak to teď bude s X-Meny a Fantastickou čtyřkou, resp. jestli by i pod Disneym vznikaly eRka jako Logan nebo Deadpool. Za sebe snad jen řeknu, že Disney si zatím v akvizicích (Marvel, Lucasfilm) počínal velmi opatrně a rozhodně "nespravoval", co nebylo rozbité.

Ano, určitě by tu byla větší kontrola shora a snaha o vzájemnou integraci, ale i Kevin Feige musí vidět, že se Loganovi a Deadpoolovi povedlo vyšlapat cestičku, která dokonale funguje a přesto je daleko od aktuálního směřování marvelovek. Dokonce by se dalo říct, že se v případě např. Logana a třetího Thora cílová skupina diváků ani dokonale nepřekrývá, což je pro Disneyho příležitost k rozšiřování divácké základny, nikoliv k násilné asimilaci.

Nad tím by se však dalo spekulovat mnoho dlouhých odstavců. My bychom si hlavně měli připomenout, že by Disney získal ne nepodstatný podíl ve streamovací službě HULU, kde mají ovšem podíl i Warneři a hlavně Universal. A Universal patří pod gigant jménem Comcast - největšího provozovatele kabelovek na světě a majitele mnoha dalších podniků. Comcast jako takový je ještě větší než Disney. A taky má zájem o to, co Fox nabízí.

Ve hře totiž není jen většinový podíl v HULU, ale i razantní rozšíření knihovny filmových titulů. Disney chce nastartovat svou vlastní konkurenci Netflixu a Comcast vlastní nejvíc kabelovek na světě, které samozřejmě také žijí z licencování nových i starých blockbusterů. Foxové dnes možná nejsou považováni za nejsilnější hollywoodské studio, ale mají druhou největší knihovnu filmů hned po Warnerech. Zatímco Warneři mají 40% všech hollywoodských titulů, Foxové jich mají 20%. A to rozhodně není zanedbatelné číslo v éře, kdy si každý zkouší postavit svou vlastní streamovací platformu.

Spekuluje se o tom, že Comcast nemá na akvizici Foxů moc náladu, protože už takhle sotva stíhá krotit Universal. Výroba filmů a seriálů pro něj prostě není tím hlavním tématem, takže by si společnost akorát přidělávala problémy. Na druhou stranu ale nechce nechat Disneyho příliš vyrůst a právě akvizice podílu v HULU a knihovny již natočených filmů je nesmírně lákavá. Pokud by nakonec vyhrál Comcast, dalo by se mnohem spíš očekávat, že dojde na porcování medvěda - marvelácké licence se za velké peníze prodají Disneymu, ty lepší zbytky si vezme Universal a studio jako takové zanikne a bude přežívat jen prostřednictvím knihovny již natočených filmů. Do konce roku se snad dozvíme, jak to se slavným studiem vlastně dopadne.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (35)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace