Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Aladin parádně vzlítl nad sto milionů, Avengers Avatar nesejmou


ikona
Cival
aladdinaladinavengersavengers: endgamebrightburndennis quaiddetektiv pikachudisneyguy ritchiejohn wickjohn wick 3keanu reevesmarvelpikachupokémonseth rogentržbywill smith
Jak uspěl Syn temnoty a Šprtky to chtěj taky? 

Když se objevila první fotka z nového Aladina s džinem v lidské podobě, zvedla se na internetu první vlna hejtu. A po teaseru, kde už Will Smith namodrale vtipkoval ve stopách Robina Williamse, následovala mohutná druhá. Ani jedné jsem přitom nerozuměl a doteď se nemůžu zbavit pocitu, že si jen uhrovití mladíci u internetových přípojek vyrovnávali účty se světem za různé předchozí whitewashing-kauzy i za to, že Will Smith stanul v centru sváru mezi PewDiePiem a youtubovým Year in Rewind. Ani jedna indicie totiž fail jara nenaznačovala, ani kvalitativní, ani obchodní. Spíš naopak.

Fotka i teaser lákaly na bezproblémovou disneyovskou podívanou pro celou rodinu, které Guy Ritchie jako zkušený režisér může vtisknout punc řemeslné kvality i velkoleposti - a tyhle předpoklady se staly stejně tak realitou, jako predikce velkého kasovního úspěchu. Stejně jako u Captain Marvel se tedy ukázalo, že Disneyho popcornovou fabriku na dolary hateři zastavit nemůžou... ostatně, spíš ji možná posilují.

 

Aladin se totiž dočkal nejen pozitivních recenzí a kladných prvních diváckých ohlasů, hlavně ale parádních úvodních tržeb. Hraná verze klasického animáku si připsala už v pátek 31 mega, díky čemuž mohla o víkendu vyletět na pěkných 86 mega. Uvážíme-li přitom volné pondělí, dostane se Aladin za prodloužený Memorial víkend nad luxusních zhruba 110 milionů. 

Jen z Ameriky by tak Disneymu mělo přitéct přes 300 melounů a díky tomu bude mít studio v letošním TOP 3 obsazeny všechny pozice - Disney si tak potvrdí, že nejen comicsy, tedy letos Captain Marvel a Avengery, může být živa jeho pokladna. A po sérii necomicsových neúspěchů nebo trochu rozpačitě přijatých počinů, jako byli Dumbo, Louskáček nebo Mary Poppins, může jít Disney vstříc Lvímu králi naplněn optimismem.

TRŽBY DISNEYOVSKÝCH REMAKEŮ 

Aladin si totiž už o prvním víkendu navíc připsal 121 mega ze zbytku světa, takže jeho globální tržby už jsou teď na 207 melounech a měly by v pohodě přesáhnout půlmiliardu dolarů.

 

Je to dobrá zpráva nejen pro trh, který zase dostal pozitivní impulz, plus pro mocné studio, ale i pro Willa Smithe. Svého času asi největší hvězdu Hollywoodu po čtyřleté pauze (od roku 2008 do 2012) střídá hity spíš komerčního rázu s nepříliš úspěšnými tituly - a tenhle sukces potvrzuje jeho příslušnost mezi smetánku. A určitě jde o důležitý počin i pro režiséra Guye Ritchieho: V továrně na sny je totiž režisér posuzován podle tržeb svého posledního fláku a ty byly u jinak parádního Krále Artuše katastrofální. Zájem o Aladina tak pomůže Ritchiemu setrvat v první lize a díky tomu se můžeme těšit na další bijáky od tohohle výjimečného filmaře.

Na stříbrné příčce si dál parádně vede John Wick. V éře odlifrování akčních fláků mimo hájemství velkých blockbusterů by asi nikdo nevěřil tomu, že se plného multiplexového nasazení může dočkat druhé pokračování levného přímočarého akčňáku, co si Keanu Reeves ukutil s kaskadérskými kumpány z Matrixu. Ale, ano, stalo se a tahle přímočará akční pohádka pokračuje.

 

John Wick 3 sice propadl oproti minulému týdnu o 57%, což lze u trojky ze série a navíc v ne-rodinném žánru očekávat, že se ale vytáhl po deseti dnech v americké distribuci na sto mega, je prostě famózní. Za mořem mají vkus. Krvavá epopej mezi kampami deště a krve navíc připočetla 74 milionů ze zbytku světa, takže jde o fakticky největší živoucí sérii studia Lionsgate. Trochu bizárek... ale i náramný počin, který si čtvrtý díl jaksepatří zaslouží.

Desítky různých pokračování a návazností si samozřejmě vysloužili už dávno hrdinové z Avengers: Endgame. Marvel se může radovat, protože má na kontě největší hit pětiletky, v historických tabulkách si ale nakonec (kupodivu) připíše jen stříbrné příčky. Že nedosáhnou Cap a spol. v Americe na sedmé Star Wars bylo jasné už dlouho dopředu, přestože průběžných 798 mega je jednoduše úžasných. Teď se ale ukazuje, že pokud se nestane něco nečekaného, nedosáhnou Avengeři na trůn ani v celosvětových výnosech.

 

Ten si dál bude hájit Avatar - přeci jen byl tehdy 3D událostí, která paralyzovala kina celého světa na čtvrt roku, zatímco Avengeři při svém mohutném náletu nasytili poptávku okamžitě. A  zejména mimo Ameriku docela rychle vyklidili pozice a sklonili se před další letní konkurencí. Z aktuální 2,677 miliardy Avengerům chybí k dotáhnutí na Cameronův megahit 111 mega: A i kdyby si jich připsali víc jak očekávaných čtyřicet z Ameriky, těch dalších víc jak sedmdesát melounů ze zbytku světa vytěžit nezvládnou. No alespoň je jaké mety ještě dobývat...

CELOSVĚTOVÉ TRŽBY NEJÚSPĚŠNĚJŠÍCH FILMŮ HISTORIE 

Solidně si na čtvrté příčce vede Detektiv Pikachu. Ten sice zůstal trochu za očekáváním, přesto jsou jeho čísla solidní: Amerických 116 milionů není špatných, hlavně bezmála čtvrtmiliarda ze zbytku světa ale musí všechny strůjce i ctitele pokémoního světa těšit. Aktuálních 352 melounů celkem zamotává Warnerům hlavičky, jestli tohle univerzum dál rozvíjet. Potenciál tu zjevně je nemalý, nejen co se týče merchandisingu...

 

Na páté a šesté příčce zklamaly dvě nezávislé novinky: Překvapivější je to u Syna temnoty aka Brightburn, protože tenhle Superman naruby rozhodně měl šanci svézt se na zájmu o comicsárny i horory. Průměrné recenze a otvírák za slaboučkých sedm milionů je ale velkým rozčarováním, které trochu zjemňuje jen vědomí, že jde o levnou produkci za zhruba šest melounů. Na druhou stranu i nezávislý distributor musel do nasazení a propagace nalít slušné peníze, takže v celkovém ohledu se bude jen ztěžka dostávat do černých čísel.

Možná ještě větším zklamáním je startovních šest a půl mega režijního debutu Olivie Wilde Booksmart neboli Šprtky to chtěj taky. Film s 97% pozitivních recenzí se chtěl stát novou nezávislou kultovkou, ale zatím to úplně nevypadá. Distributor teď možná lituje nasazení na jaře, protože v rámci podzimní oscarové sezóny mohly být větší divácký zájem, obchodní ohlas i šance na ceny. Uvidíme, jak ulítlý název pomůže v českých kinech. 

 

Do desítky se vešly ještě projekty střední ráže Psí poslání 2, rozverné Podfukářky, thriller s Dennisem Quaidem The Intruder a potenciál poněkud nenaplnivší romantika Srážka s láskou se Sethem Rogenem a Charlize Theron. 

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden zkusí ohromit Godzilla 2, prý parádní nástupce Bohemian Rhapsody Rocketman a hororová Máma.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (85)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace