Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11: Největší kasovní úspěchy roku 2019


ikona
TedGeorge
aladinavengersbrie larsoncaptain marveldisneyendgamejoaquin phoenixjohn wick 3jokerjon favreaujordan peelekeanu reeveskevin feigelvi kralmarvelmypanstvi downtonspider-mantom hollandtržbywarner bros.
Jedenáctka filmů, která minulý rok nejvíc vyrážela dech tržbami v kinech. Uhodnete vítěze?  

Vítejte v Disneylandu. Jinými slovy se při pohledu na velkou jízdu studia Disney minulý rok v kinech asi nedá začít. Myšák právě v roce 2019 naplno zužitkoval chytré nákupy Boba Igera a především díky marvelovkám, Pixaru, vlastním animákům a (už trochu méně) Star Wars naprosto ovládnul filmové tržby z kin a donutil ostatní studia smutně pokukovat po půltuctu jeho miliardových bijáků, díky kterým si minulý rok přišel na rekordních 11,1 miliard dolarů z celého světa. Pokud počítáme ultra drahou akvizici Foxů, tak je to dokonce neskutečných 13,15 miliardy babek. Budou v mém žebříčku zastoupeny všechny jejich fláky s tržbami většími než 1 000 milionů dolarů?

 

To víte, že ne. V žebříčku kladu důraz především na překvapení a tím pádem se logicky nemohlo dostat na úplně všechny (byť to bylo těsné). Na tomto místě ještě dodám, že hned dva filmy čínské provenience se minulý rok dočkaly 700 melounů, ale do článku jsem je nakonec nezařadil. Je to především proto, že Čína je tržební entita sama o sobě a za pár týdnů se na MovieZone dočká samostatného tematického článku, který si na čím dál mocnější zemi posvítí. Na začátek to stačí, ke čtení si otevřete lahodný nápoj z pomalu se rozjíždějícího Vinařství Ilčík – Mutěnice (všechna jejich vína jsou dobrá) a jdeme na to.

8. Na nože

Rozpočet: 40
Tržby v USA: 139,5 (stav k 14.1)
Tržby ve světě: 126
Tržby celkem: 265,5
Mr. Hlad se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Hodně svižná detektivka se skvělými postavami, ještě lepšími herci a parádně vychytralým scénářem. Byla radost se na to koukat.
Vytáhni v hospodě: Viděli jste režisérův milostný dopis noiru známý jako Zmizení aka Brick? Při jeho natáčení se režírující Johnson spřátelil s Josephem Gordon-Levittem a ti dva jsou od té doby kamarádi do deště. Věřte tomu nebo ne, ale Levitt se objevil ve všech pěti filmech režiséra a ano, svůj štěk si připsal i v Posledním z Jediů a detektivce Na nože. Ve Star Wars hraje jistého Slowena-Lo a napráská tam Finna a Rose. V čerstvé detektivce potom uslyšíte jeho hlas detektiva Hardrocka. Ne, přímo ve filmu se neobjeví. Jen zazní jeho hlas v kriminálce, kterou sleduje Martina sestra.

 

Premiéra Na nože je v naší kotlině pořád čerstvá a já sdílím nadšení kluků z redakce, kteří před týdnem po projekci hlásili skvělé první dojmy z chytré detektivky, která si umí diváka povodit, ale nedělá z něj debila. A sdílí ho vlastně celý svět. Jinak by se totiž na nejnovější film Riana Johnsona nechodilo v davech už od konce listopadu. Šťastní packalové ze studia Lionsgate (těch propadáků mají poslední roky vážně hodně a teprve poslední řešenou kalendářní jednotku měli slušnou) podle mě doteď nemohou uvěřit svému štěstí při pohledu na 40milionový rozpočet a možný útok na 300 melounů po celém světě. Kde se vzal takový sukces? Nepodceňoval bych detektivní žánr, který se dočkal výborných tržeb už na podzim roku 2018, kdy Shakespearem odkojený Kenneth Branagh zremakeoval Vraždu v Orient Expresu.

 

No a samozřejmě obsazení. Daniel Craig se za svého detektiva Benoit Blanca dočkal nominace na Zlatý glóbus a taková Ana de Armas je pro mě díky své roli emigrantky z Ekvádoru (nebo snad Paraguaye?) jedno z největších hereckých překvapení minulého roku. Nemluvě o Chrisi Evansovi se super svetrem.... a mohu pokračovat ještě dva odstavce. Kdo má kromě studia Lionsgate největší radost? Samozřejmě pan režisér, kterého po premiéře Posledního z Jediů nemuselo opravdu hodně nespokojených diváků a on všem suše ukázal, že režisér je to výborný. Akorát mezi správci příběhů z předaleké galaxie je cosi shnilého.

 

7. Spider-Man: Daleko od domova

Rozpočet: 160
Tržby v USA: 390,5
Tržby ve světě: 741,4
Tržby celkem: 1 131,9
Mr. Hlad se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Spider-Manovský sequel nabídl ne moc zajímavého záporáka, ale Hollanda ve skvělé formě a české lokace, takže fajn, ale minule to bylo lepší. Jo a taky to má hodně zajímavý konec.
Vytáhni v hospodě: Na začátku filmu tetička May potvrdí, že byla jednou z oběti slavného Thanosova „lusknutí“. Před premiérou Endgame však bratři Russoovi naznačili, že May jeho genocidu přežila. Dostal někdo v Marvelu za uši, nebo ta jména přeživších při Tour de Press Russoovci prostě pálili bez rozmyslu?

 

Dolijme si čistého vína – pod dojmem výborného, odvážného a podle mého názoru naprosto božího animáku Spider-Man: Paralelní světy jsme přece jenom očekávali trochu lepší pavoučí marvelovku, než která nám byla v červenci v kinech naservírována. Sice bylo cool vidět odvážný herecký výkon Liberce imitujícího Prahu, ale tokání Petera a M.J. na cestách po Evropě okořeněné Mysteriem celou dobu působilo jak úplně zbytečný apendix po precizně ukončené Endgame fázi. Nemluvě o tom, že to nejzásadnější film vlastně nabídnul až v potitulkové scéně. Ale dost už bylo remcání, článek je o tržbách a ty byly výjimečně dobré. Daleko od domova se stalo historicky prvním Spider-Manem, který překonal miliardu dolarů, a celkových 1 131 milionů stačilo na čtvrté místo v žebříčku tržeb za rok 2019. Také pamatujete roky, kdy by to z fleku stačilo na první místo?

 

Byť se Spider-Man: Daleko od domova v multiplexech představil už jako třetí marvelovka během čtyř měsíců, diváci stejně neměli dost a studiu Sony dělícímu se (ne)spravedlivě o tržby s Disneym naservírovali dostatečné množství důvodů k tomu, aby si svoje zapůjčené pavoučí zlatíčko stáhlo zpátky do svojí stáje. V jednu chvíli to vážně vypadalo, že Tom Holland už si v „marvel-feigovském“ vesmíru ani neškrtne a bude zneužívaný „soňáky“ jako parťák/nemesis pro Venoma a Morbiuse. Smutný Tom však jednoho krásného večera zavolal Bobu Igerovi, slzička ukápla, Bob následně vytočil šéfa Sony Toma Rothmana (je to dvojník Johna Olivera!) a exodus Petera Parkera byl zažehnán. Kdo ví, jak to ve skutečnosti bylo, ale jako pohádka na dobrou noc pro fanoušky Marvelu to projde.

 

6. John Wick 3

Rozpočet: 55-75
Tržby v USA: 171
Tržby ve světě: 155,7
Tržby celkem: 326,7
Mr. Hlad se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Akční božárna, ve které Stahelski s Reevesem zase posunuli hranici o kousek dál. Mark Dacascos byl super záporák, Halle Berry se vyřádila a nápadů tu bylo tolik, že by to vystačilo na dvacet obyčejných akčňáků.
Vytáhni v hospodě: Tušíte, odkud pochází slovíčko Parabellum? Je to z latiny a konkrétně pochází ze slovního spojení: „Si vis pacem para bellum“, což v překladu do češtiny znamená: „Pokud chcete mír, připravte se na válku“. No pak je to také známý typ nábojnice.

 

Joooohn Wick! Ať zvedne ruku ten, komu neudělala třetí instance nezdolného zabijáka v kinech radost. Žádné ruce nevidím, a tak je to v pořádku. Keanu Reeves se po skončení matrixovské trilogie v Hollywoodu trochu trápil, a především po roce 2010 to byla z jeho strany mizérie, což jenom dokumentovaly propadáky jako Muž taiči (toho si i zrežíroval) a především astronomicky drahý rádoby-blockbuster 47 Roninů. Naštěstí přišel rok 2014 a svoji dlouhou cestu za pomstou za utraceného psa nastoupil John Wick. Fanoušci kvalitní akce se tetelili blahem a „Reevesanci“ dokončila minulý rok trojka. Ta mimochodem pokračovala ve vzácném trendu nastoleném dvojkou a de facto násobila tržby předchozího dílu. Však počítejte se mnou – jednička si celosvětově přišla na nic moc 86 mega a jenom díky skvělým prodejům na domácích nosičích se dočkala pokračování.

 

Dvojka udělala v roce 2017 studiu Lionsgate radost 171 miliony babek a trojka si před pár měsíci přišla na nádherných 326 míčů. Bude v trendu násobení tržeb pokračovat i čtyřka, která je prozatím oznámená na ten stejný víkend léta páně 2021 jako další Matrix? Vůbec bych se nedivil, protože Keanu je zpátky na vrcholu a sami si teď zavzpomínejte, jakou vlnou zájmu vyvolalo jeho překvapivé zjevení se na prezentaci traileru očekávané hry Cyberpunk 2077, vděčný hlas kaskadéra v posledním Příběhu hraček, oznámení dalšího Matrixu a v neposlední řadě i pilně připravované pokračování dobrodružství budižkničemů Billa a Teda. Reeves je teď všude a nevím jak vám, ale zrovna v případě sympaťáka se srdcem ze zlata mi to vůbec nevadí. Jen houšť.

 

5. Ledové království 2

Rozpočet: 150
Tržby v USA: 459,5 (stav k 14.1)
Tržby ve světě: 913,2
Tržby celkem: 1 372,7
Mr. Hlad se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Překvapivě dost unylá disneyovka s ne moc zajímavým příběhem, nudnou akcí a o úroveň slabšími písničkami než minule. Koukat se na to dá bez problémů, ale člověk by čekal, že si studio dá na pokračování svého megahitu záležet víc.
Vytáhni v hospodě: Kulning. Právě tak se nazývá skandinávské zvolání, které povolává Elsu do čarovného lesa a ve filmu takhle lákala hrdinku do lesa norská zpěvačka Aurora. Když už jsme u Aurory a lesa – poslechněte si její trochu starší song Runaway

 

Ledové království alias Frozen je už 5 let fenomén, který jen tak nepoleví a útok dvojky na 1,4miliardové tržby fakticky nikoho nepřekvapuje. Disneyho pohádková divize narazila s Annou, Elsou a Olafem na zlatou žílu a vytěžila ji až na dřeň především prodejem cetek, které (pokud jste rodiče) jistě provětraly i vaši peněženku. Miliardy z kin jsou vlastně jenom příjemným bonusem, protože na trhu s hračkami, penály, propiskami, plyšáky a dalšími licencovanými produkty s cejchem rozezpívané pohádky se musí točit ještě mnohem větší miliardy. Právě proto monstrózní čísla z kin nepřeceňuji a nejvýdělečnější animák všech dob (Lvího krále myšák oficiálně řadí do své divize hraných filmů a neptejte se prosím proč) se v mém žebříčku nevyškrábal ani na tu bednu. 

 

Co dodat na závěr? Jak už asi tušíte, letos si Disney dává tak trochu pohov a po rekordním roce 2019 dá podle všeho čuchnout k dolarové pšence i ostatním studiím. To však neznamená, že by jeho vlastní „pohádková divize“ zahálela. Na podzim (konkrétně 25. listopadu) se do kin podívá animovaná fantasy Raya and the Last Dragon, ve které se princezna bojovnice Raya (hlas jí propůjčí čím dál úspěšnější Awkwafina) snaží ve starodávné civilizaci najít posledního draka. Jsem docela zvědavý.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace