Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11: Největší kasovní úspěchy roku 2019


ikona
TedGeorge
aladinavengersbrie larsoncaptain marveldisneyendgamejoaquin phoenixjohn wick 3jokerjon favreaujordan peelekeanu reeveskevin feigelvi kralmarvelmypanstvi downtonspider-mantom hollandtržbywarner bros.
Jedenáctka filmů, která minulý rok nejvíc vyrážela dech tržbami v kinech. Uhodnete vítěze?  

Vítejte v Disneylandu. Jinými slovy se při pohledu na velkou jízdu studia Disney minulý rok v kinech asi nedá začít. Myšák právě v roce 2019 naplno zužitkoval chytré nákupy Boba Igera a především díky marvelovkám, Pixaru, vlastním animákům a (už trochu méně) Star Wars naprosto ovládnul filmové tržby z kin a donutil ostatní studia smutně pokukovat po půltuctu jeho miliardových bijáků, díky kterým si minulý rok přišel na rekordních 11,1 miliard dolarů z celého světa. Pokud počítáme ultra drahou akvizici Foxů, tak je to dokonce neskutečných 13,15 miliardy babek. Budou v mém žebříčku zastoupeny všechny jejich fláky s tržbami většími než 1 000 milionů dolarů?

 

To víte, že ne. V žebříčku kladu důraz především na překvapení a tím pádem se logicky nemohlo dostat na úplně všechny (byť to bylo těsné). Na tomto místě ještě dodám, že hned dva filmy čínské provenience se minulý rok dočkaly 700 melounů, ale do článku jsem je nakonec nezařadil. Je to především proto, že Čína je tržební entita sama o sobě a za pár týdnů se na MovieZone dočká samostatného tematického článku, který si na čím dál mocnější zemi posvítí. Na začátek to stačí, ke čtení si otevřete lahodný nápoj z pomalu se rozjíždějícího Vinařství Ilčík – Mutěnice (všechna jejich vína jsou dobrá) a jdeme na to.

11. Panství Downton

Rozpočet: 17 (milionů dolarů)
Tržby v USA: 96,9
Tržby ve světě: 94,1
Tržby celkem: 191
Mr. Hlad se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Seriál jsem nikdy neviděl, ale po filmu jsem chvilku přemýšlel, že bych s ním začal. Výpravná a moderně natočená podívaná s rychlým tempem a fajn atmosférou. Hezky se na to koukalo.
Vytáhni v hospodě: Ve filmu jsou na nože postavy hraběnky Violet Crawley a lady Maud Bagshaw, které si zahrály Maggie Smith a Imelda Staunton. Vy už možná tušíte, kam mířím. Obě si totiž vystřihly vděčné role (nejenom) v pátém Harry Potterovi, ve kterém přísná profesorka McGonagallová (Maggie Smith) bojovala s krutou inspektorkou Dolores Umbdrigeovou (Imelda Staunton).

 

O jedenácté místo se v žebříčku ucházela směsice relativně levných bijáků, které minulý rok v kinech příjemně překvapily. Rozhodoval jsem se mezi Zlatokopkami s nestárnoucí Jennifer Lopez, překvapivě úspěšným a povedeným animákem Addamsova rodina a slušnou hororovou jednohubkou Úniková hra. Nakonec to vyhrálo Panství Downton, které prolomilo prokletí adaptací televizních seriálů mířících do kin a při zanedbatelném rozpočtu si došlo pro necelých 200 mega celosvětově. Kde se takový úspěch vzal?

 

Jako fanoušek seriálu (každý máme svoje guilty pleasure) s potěšením podepisuji spokojenou recenzi Mr. Hlada a reportuji, že je to kvalitní filmová tečka za snad až příliš dlouhým televizním seriálem. Do rovnice si přidejte fajn trailery (především tento) a do multiplexů po celém světě zamířily miliony fanoušků televizního fenoménu. Menší studio Focus Features, zaslíbené především nezávislým filmům a oscarovkám, se takového úspěchu nedočkalo snad 10 let a něco mi říká, že pokud se za dva roky nevytasí s pokračováním, tak se zase dekádu nedočkají. Crawleyovi a jejich služebnictvo to minulý rok vyhráli se vší parádou.

 

10. My

Rozpočet: 20
Tržby v USA: 175
Tržby ve světě: 80,1
Tržby celkem: 255,1
Mr. Hlad se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Další „jakožehoror“, který chce víc sdělovat důležité myšlenky a komentovat současnou společnost než děsit. Což mě osobně neskutečně leze krkem. Pár fajn momentů tam bylo, ale celkově lehce otravná nuda přesvědčená o vlastní výjimečnosti.
Vytáhni v hospodě: Aby se štáb naladil na stejnou notu jako režisér, dostal od něj k sledování filmy Čelisti, Znovu po smrti, Osvícení, Babadook, Neutečeš, A Tale of Two Sisters, Ptáci, Funny Games (prý ty starší), Mučedníci, Ať vejde ten pravý a Šestý smysl. Asi budu mluvit za všechny, když napíšu, že co se žánru týče - rejža má dobrý vkus.

 

Jordan Peele aneb vousatá polovina komediálního dua Key & Peele se na poli celovečerních filmů uvedl s plnou parádou. Jeho ambiciózní horor Uteč, který provázel hype už od premiéry na festivalu Sundance, totiž rozmnožil americký otvírák 33 mega na neskutečných 176 míčů a více než čtvrt miliardy celosvětově. Nemluvě o nominaci na Oscara za nejlepší film roku a vyhranou sošku za nejlepší původní scénář. Logicky se tedy netrpělivě čekalo na premiéru jeho dalšího „hororu“ a My (alespoň co se tržeb týče) rozhodně nezklamali. Jenom Halloween a To totiž na hororovém poli otevřeli za více než 70 míčů, a to mluvíme o zavedených filmových a knižních značkách.  

 

Tentokrát z toho sice nebyla taková tržební trvalka jako v případě Uteč, ale stejně jsou celková numera (skoro až děsivě kopírující výdělky Uteč) dalším velkým úspěchem režiséra a studia Universal. Za zmínku ještě stojí, že My se v Americe sice líbilo kritikům (rajčata hlásí moc pěkných 7,95/10), ale diváci hlásí jenom průměrných 3,3 z 5 a na MovieZone jsme byli také trochu zklamáni. Nic to však nemění na obrovských ziscích všech zúčastněných, které Universal donutily pojistit si Peela a jeho filiálku Monkeypaw Productions na dalších pět let. Tuším, že studio udělalo dobrý obchod. 

 

9. Captain Marvel

Rozpočet: 152 - 175 milionů
Tržby v USA: 426,8
Tržby ve světě: 701,4
Tržby celkem: 1 128,2
Mr. Hlad se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Marvelovka z vesmíru s fajn hrdinkou, spoustou akce a velkým rozšiřováním mytologie. Sice to nemá vůbec vlastní ksicht, ale pořád se na to dá koukat bez problémů.
Vytáhni v hospodě: Schválně si teď tipněte, kolikrát ve filmu zazní slovíčka „Captain Marvel“. Ani jednou, přátelé! Respektive až po závěrečných titulcích.

 

To bylo zase keců, že nešťastně prezentovaný feminismus z úst Brie Larson na tour de press pohřbí před premiérou vyhlídky na vysoké tržby. Kdepak, hrstka hlasitých virtuálních kritiků se přesvědčila o tom, že jejich hejtování je pro Disneyho asi stejně důležité jako jedna porouchaná pokladna v úterý večer v Disneylandu na Floridě. Miliarda a sto třicet mega k tomu ukázaly, že Marvel je na vrcholu svých sil. Po premiéře Infinity War Feige a spol. dokázali chytře vytěžit vnadidlo v podobě potitulkové scény a byť trailery nebyly zrovna špičkové, diváci nemohli dospat premiéry Endgame a polovina jich náměsíčně a automaticky zamířila na Captain Marvel. Co na tom, že plno by jich do kina šlo, i kdyby Robert Downey Jr. drbal dvě hodiny za ušima svojí čivavu.

 

Mně osobně představení nové superhrdinky nebylo zrovna dvakrát po chuti (podle mě je to jedna z nejslabších marvelovek), ale hodnocení kritiků a diváků nijak nevybočovalo z marvelovského nadprůměru a stáj obhospodařovaná Kevinem Feigem si připsala další úspěšný origin. Uvidíme, jak moc se podaří využít nadpozemsky silnou postavu v budoucnu. Brie Larson má podepsanou smlouvu na šest filmů a tím pádem se na ni můžeme těšit ještě ve čtyřech komiksových flácích. Tipnul bych si, že už na podzim se mihne v Eternals a pokračování Captain Marvel by se mělo do kin podívat v roce 2022. Snad se tvůrci s jejími schopnostmi poperou přece jenom trochu lépe, než bratři Russoovi v Endgame.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace