Avatar: Oheň a popel: RecenzeVozembouchČerstvě po shlédnutí: Když se začaly objevovat názvy dalších dílů Avatarů: Voda, Oheň ... trochu mi to připomnělo: možné 4 živly v tématech každého dílu - Voda, Oheň, Vzduch, Země (jakože 4. nebo 5. díl - Earth, ta naše?, že bylo avizováno, že dojde k návratu na Zem v dalších dílech) ... Zatímco ve Way of Water si James Titanic (a Propast) Cameron vyhrál s vodou, a ten název byl padnoucí ... v Ash and Fire jsem myslel, že ten díl bude jaksi o ohni, a všech možných efektech, který tento živel nabízí (kdy pod tím: vyhrát si s ohněm, si představuji třeba ten film Oheň (1991)). Díl, který je pojmenován Ash and Fire vypadá, jako kdyby ho natočil někdo, kdo věnoval 10 let práce vytvoření efektů, technologií a rekvizit pro vodní dobrodružství, a přidal do filmu, když už se tak jmenuje, trochu toho popílku, hořících šípů a záběr na sopku. To by zas tak nevadilo.
Po tom, co to někteří recenzenti moc nechválili, jsem čekal úplnou katastrofu, možná že to tomu pomohlo, že jsem si film celkem i užil ;-).
Celý koncept filmu, podobající se předchozím dvoum filmům - rekvizity škunerů z dvojky, letouny z jedničky, lítající skály (zase) a mnohé další motivy ... připomnělo mi to vyjádření Russela Crowa ke Gladiátorovi 2, že lidé, co na něm dělali, nepochopili, proč byl první Gladiátor tak úspěšný. Že Gladiátor 1 byl úspěšný proto, že se zaměřoval na morální charisma hlavního hrdiny; že to nebyli rekvizity, souboje a tak dále, co ten film udělaly úspěšné. Pro mě tedy Avatar představuje hlavně 3D efekty a zážitek v kině. Ale nemyslím si, že obecná sázka třetího filmu na to, že si lidi pod Avatarem představují hlavně létající skály, závěrečný souboj (zase) draků s moderními letouny atd., jsou to, kvůli čemu přijdou do kina, a bez nich by Avatar nebyl Avatar. V tomhle jsem trochu vnímal lehké nepochopení tvůrců, co činí Avatara Avatarem.
Překvapila mě cesta Quaritche a jeho zžívání se s domorodým prostředím Pandory ;-), to byla třeba možnost cesty, kterou se třetí film měl vydat více.
Již zaznělo, že závěrečná neschopnost lidí s moderními zbraněmi vypořádat se s Navii je do očí bijící. Zatímco moderní zbraně v rukou domorodců Ash and Fire znamenají pro Navie katastrofu během pár sekund a obrat ve vývoji boje.
Další vývoj v obhajobě Avatara, kterého jsem si všiml, že když už recenzenti nemohli o Avatarovi říct, že je to jeden z nejlepších filmů, co viděli, ani, že je to jedno z nejlepších sci-fi, co viděli, začali vymýšlet, že je to alespoň dobrý blockbuster, oproti ostatním blockbusterům.
Na Avatarovi je vidět, že zatímco J. R. R. Tolkien budoval svět Středozemě takřka celý život, G. R. R. Martin Hru o trůny taky značný čas, James Cameron má v budování světa Pandory značný hendikep, a zkrátka nejde vždy vše dohnat pílí. A myslím si, že vývoji technologií, které by převedli vodu do 3D, věnoval během těch deseti let vývoje zápal a zájem větší, než do budování příběhu a světa Pandory, můj názor.
Třetí Avatar mě nezklamal. Překvapila absence ohně. Ještě více mě překvapilo "ujištění" tvůrců směrem k divákům, že na Pandoře jsou zajímavé jen létající skály. Pokud vyvstalo ono dělení, tak tedy: Blockbuster: 8/10, film: 5/10.
Diskuze k článku Hanebný pancharti: Recenze
příspěvky 47794301 - 47794320
Napsat příspěvek
- 1
- 2
- .
- 6
- 7
- .
- 2389713
- 2389714
- 2389715
- 2389716
Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
TOP Diskuze
60Nejlepší filmy roku 2025 41Nejhorší filmy roku 2025 131Avatar: Oheň a popel: Recenze 38Kina příští zimu čeká Dunesday... možná 26TOP 11 největších kasovních propadáků za rok 2025 22Avengers: Doomsday: Teaser 2 22Avatar letí za miliardou! Zootropolis válí a uspěli i Chalamet a Sydney Sweeney 20Vše nejlepší do roku 2026 18Madden: Teaser 9Víkendový výplach #852 o Sám doma a Bondovi