Tak jsem včera doplnil tenhle rest a poprvé viděl Showgirls. Někdy po filmu, zvlášť starším, googlim abych zjistil, proč přesně je tak oceňovanej a přelomovej. Tady se mi stal opak. Poté, co jsem dokoukal tuhle geniální věc, musel jsem googlit, abych zjistil, proč to ve svý době mělo tak negativní ohlasy. A dočetl jsem se něco o afektovaných hereckých výkonech a erotických scénách, které nejsou sexy a tak... působilo to na mě, že se na to lidi snažili dívat, jako na sexy taneční romantickej film, nebo co.
Problém podle mě je, že je to Metoo film natočenej 25 let před Metoo. Má překvapivě hodně společnýho s Mulholland Drive, kterej to sice takhle neschytal, ale byl považovanej za nesrozumitelnej a dokonce k němu Lynch vydal nějakej návod, nebo co... dneska jsou oba ty filmy průzračně jasný, protože společnost konečně dospěla k debatě, na kterou se odkazujou a která se tehdy vedla jen v příliš úzkém kruhu. Showgirls jsou ještě o 7 let starší než Mulholland Drive a svým způsobem ten problém pojednávají komplexněji a obecněji. Přijít k tomu takhle po letech je fascinující. Pověst Showgirls je největší filmová křivda, jakou jsem kdy viděl.
Showgirls
|
reagovat
|