Všichni máme rádi tyhle příběhy. Člověk kontra systém, píle a dobro kontra samolibost a zlo, a do určité míry i člověk kontra příroda. Nikolaj Arcel tak šlape do prověřených vod, ale plave v nich určitě schopně. Mads je jako vždy výtečný, a ukazuje, že hrát "pod povrchem" je jeho specialita. Není to žádný obrovský spektákl, ale výprava se určitě ve srovnání s ostatními historickými fláky neztratí, a i přesto, že konec je trochu přesládlý, a finální poselství a myšlenka je mírně kýčovitá, je to myšlenka, která vydrží i tisíc vyřčení, a divák určitě bude odcházet z kina spokojen. Chybička tak může být Arcelova opatrnost ohledně děje, kdy se zkušený Dán rozhodl z mustru "odvážný mládenec se snaží ovládnout místo, které si nárokuje zdejší mocný" opravdu co nejméně vybočovat, a film tak možná občas působí až zbytečně konzervativně a staromilsky. Není to ale na škodu, i tak se tvůrcům podařilo natočit příběh, který funguje jak po emocionální rovině, tak i jako seznámení se s dobýváním divokého Dánska.
8/10
Bastard
|
reagovat
|

Že bych byl nalákaný se říct nedá, na takovou tématiku terroru musim mít náladu, ale zní to alespoň zajímavě. Já se na další promítání taky těším, ten vizuál je úžasný. 
Nejsem z toho teda odvařený jak většina internetu, že snad "film naší generace" "film dékady" atd, pod to bych se nepodepsal ale super na 9/10 to je. To záběrování bylo úžasný, hudba skvělá, humor na odlehčení nevadil (30 minut před promítáním jsem dokoukal jedničku a tam fakt nebylo ani stopy po humorném slově nebo gestu). Plynulo to rychleji než první díl, i ty emoce byly mnohem více cítit. Obsazení TOP, hlavně po dlouhé době jsem viděl zase Walkena a to mne potěšilo
Možná se na novou verzi časem podívám, ale nikdo snad ani nepředpokládá, že by mohla porazit tu starší...