Jsem o víkendu dal všechny tři epizody a tady jsou moje dojmy.
Nová naděje
V Despecialized edici mi popravdě docela chybí scéna s Biggsem před útokem na hvězdu smrti. Od začátku se o něm mluví (ostatně původně měl mít ještě větší roli), ale v kinosestřihu ho potkáme až během bitvy a jeho smrt najednou postrádá výraznější dramatickej dopad. Smysl taky dává nahrazení anglických nápisů (tractor beam) a přidání podnázvu epizody do úvodních titulků, což snad Lucasovi ani nikdo zazlívat nemůže. Naopak vůbec nechybí scéna s Jabbou a digitální zvířátka, jejichž absence jenom prospívá tempu filmu. Čas od času taky člověk zaznamená rozdílnou kvalitu některých scén, ale není to nic, co by rušilo. Celkově Harmyho a spol. za odvedenou práci nezkonale obdivuju.
Impérium
Epizodě V "prospěla" speciální edice relativně nejvíc. Nebyly přidaný žádný infantilní kraviny, víceméně jen vylepšený Oblačný město. Jako proč ne. Jinak Impérium má pořád úžasně strhující tempo a je jasně nejlepší ze všech dílů po scénáristický, režijní a herecký stránce. Kershner si do toho asi nenechal moc kecat.
ROTJ
Tady to naopak po herecký stánce trochu hapruje a např. romance mezi Leiou a Hanem najednou přestává fungovat. Despecialized verze odstraňuje zejména tu příšernou "hudební" vložku v Jabbově paláci a Vaderovo "No" při vrhu Císařem, který se objevilo v pozdějších Blu verzích, což jsou jednoznačně pozitivní změny. Na druhou stranu mi tady trochu chybí záběry na oslavy Palpatinovy smrti a zejména skvělej hudební motiv, kterej je doprovází. Pryč je samozřejmě Christensen se svým pedofilním pohledem.
Pro fanouška by měla bejt Despecialized Edice jasnou volbou. Nová naděje v SE přichází o svoje nízkorozpočtový kouzlo a v podstatě nikde efekty neznamenaj žádnej výraznej přínos ani vizuální požitek. Mos Eisley i bez nich pořád vypadá dobře a spíš zamrzí nahrazení stylových masek za kompletně digitální mimozemšťany. O přínosu ději se samozřejmě nedá mluvit vůbec. Naopak kvůli přidaným záběrům místama drhne tempo, o čemž už jsem psal nahoře.
Nicméně, chápu Lucase, proč se snažil starou trilogii vizuálně přiblížit nový. Bohužel k tomu zvolil dost nešťastnej způsob. Neodepisoval bych ale SE kompletně. Jako "režisérskej sestřih" by mohla svoji existenci naprosto bez problému obhájit, za předpokladu, že by vedle ní existovalo i oficiální vydání původních verzí v rozumný kvalitě.
Edit: Milý Ježíšku, ze všeho nejvíc bych si přál možnost editace příspěvků na MovieZone. Doufám, že letos moje přání konečně vyslyšíš.
Star Wars Despecialized
642539
Jsem o víkendu dal všechny tři epizody a tady jsou moje dojmy.
[b]Nová naděje[/b]
V Despecialized edici mi popravdě docela chybí scéna s Biggsem před útokem na hvězdu smrti. Od začátku se o něm mluví (ostatně původně měl mít [link="https://youtu.be/f00IkrWvur4?t=26s"]ještě větší roli[/link]), ale v kinosestřihu ho potkáme až během bitvy a jeho smrt najednou postrádá výraznější dramatickej dopad. Smysl taky dává nahrazení anglických nápisů ([link="https://plus.google.com/u/0/photos/109609428403596349302/albums/5932164278535972945/5932166710917063890?pid=5932166710917063890&oid=109609428403596349302"]tractor beam[/link]) a přidání podnázvu epizody do úvodních titulků, což snad Lucasovi ani nikdo zazlívat nemůže. Naopak vůbec nechybí scéna s Jabbou a digitální zvířátka, jejichž absence jenom prospívá tempu filmu. Čas od času taky člověk zaznamená rozdílnou kvalitu některých scén, ale není to nic, co by rušilo. Celkově Harmyho a spol. za odvedenou práci nezkonale obdivuju.
[b]Impérium[/b]
Epizodě V "prospěla" speciální edice relativně nejvíc. Nebyly přidaný žádný infantilní kraviny, víceméně jen vylepšený Oblačný město. Jako proč ne. Jinak Impérium má pořád úžasně strhující tempo a je jasně nejlepší ze všech dílů po scénáristický, režijní a herecký stránce. Kershner si do toho asi nenechal moc kecat.
[b]ROTJ[/b]
Tady to naopak po herecký stánce trochu hapruje a např. romance mezi Leiou a Hanem najednou přestává fungovat. Despecialized verze odstraňuje zejména tu příšernou "hudební" vložku v Jabbově paláci a Vaderovo "No" při vrhu Císařem, který se objevilo v pozdějších Blu verzích, což jsou jednoznačně pozitivní změny. Na druhou stranu mi tady trochu chybí záběry na oslavy Palpatinovy smrti a zejména skvělej hudební motiv, kterej je doprovází. Pryč je samozřejmě Christensen se svým pedofilním pohledem.
Pro fanouška by měla bejt Despecialized Edice jasnou volbou. Nová naděje v SE přichází o svoje nízkorozpočtový kouzlo a v podstatě nikde efekty neznamenaj žádnej výraznej přínos ani vizuální požitek. Mos Eisley i bez nich pořád vypadá dobře a spíš zamrzí nahrazení stylových masek za kompletně digitální mimozemšťany. O přínosu ději se samozřejmě nedá mluvit vůbec. Naopak kvůli přidaným záběrům místama drhne tempo, o čemž už jsem psal nahoře.
Nicméně, chápu Lucase, proč se snažil starou trilogii vizuálně přiblížit nový. Bohužel k tomu zvolil dost nešťastnej způsob. Neodepisoval bych ale SE kompletně. Jako "režisérskej sestřih" by mohla svoji existenci naprosto bez problému obhájit, za předpokladu, že by vedle ní existovalo i oficiální vydání původních verzí v rozumný kvalitě.
Edit: Milý Ježíšku, ze všeho nejvíc bych si přál možnost editace příspěvků na MovieZone. Doufám, že letos moje přání konečně vyslyšíš.
Star Wars Despecialized
|
reagovat
|

(btw Diane Kruger měla v Troji 28). Ale jak říkám, obličej má hezký