Přišlo mi fascinující, že sleduji film, který je z roku 1975 (a vůbec bych to netipoval) + zároveň to puntičkářství, kdy záběry skutečně žijí a i ten poslední komparsista vzadu jen tak nečumí. Díky tomu bych ani nevěřil, že popojít s kamerou o kus dál, jsem v civilizaci s auty apod. Čím víc filmů od Mistra vidím, tím víc obdivuji jeho přístup, vemte si jen tohle trio: Pomeranč, Barry a Osvícení. Tři po sobě jdoucí filmy, co jsou jak od tří různých lidí, neuvěřitelné chameleonství (pár restů u něj ještě mám). Kdybych šel po tom, co už mě bavilo méně, tak je to samotná hlavní postava a různorodé tempo snímku. Když se Barry vydal do světa, bylo to dobrodružné, protože jsem vůbec netušil, koho potká dalšího. Když se ale Barry usadil, místy mě to už ztrácelo, takže proto nakonec „jen“ 4/5. Díky Ringmanovi za skvělý výběr

Teď mi rezonuje v hlavě Barry Lyndon do končící výzvy + rád bych do ... dneška stihl Shelby Oaks, ale v rámci Klause už to jsou nejedny Vánoce, co jsem se chystal.
Zatím je pro mě nejvíc Favoritka. Bugonia někde 6-7*. A Chudáčky jsem (jako jeden z mála tady) protrpěl....Všude cením kameru, technické aspekty, ale filmově to prostě neumím prožít, bohužel.