Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Spasí Království Planeta opic kina, nebo je na obzoru další propadák?


ikona
TedGeorge
bob igerčínadeadpooldisneydunafreya allanfuriosagodzilla x kongkaskadérkingdom of the planet of the apeskrálovství planeta opiclegendarymatt reevesplaneta opicšílený maxtržbyúsvit planety opicválka o planetu opicwarner bros.wes ball
Kaskadér s Ryanem Goslingem a Emily Blunt je kasovní propadák. Bude nadcházející Království Planeta opic konečně závanem lepších časů?  

Přiznám se, že jsem tzv. MoneyZone článek o kasovních vyhlídkách Království Planeta opic neplánoval. Několik týdnů nazpět jsem ve shrnujícím rozpočtovém povídání zmínil internetové tamtamy hovořící o šetrném režisérovi Wesi Ballovi, jenž prý první díl další plánované opičí trilogie pořídil za relativně nízkých 120 milionů. Austrálie, kde se točilo, měla díky daňovým vratkám poslat Disneymu (respektive Foxům) nazpět desítky milionů a ve snímku navíc nehraje žádná drahá hvězda, takže jsem on-line tlachům uvěřil.

Naznačoval jsem, že v přímém přenosu můžeme vidět jednu z prvních vlaštovek střídmé hollywoodské budoucnosti. Říkal jsem si, že vzhledem k rozumným nákladům a prvním tržebním odhadům má film umetenou cestičku k profitu. Propadák ani megahit nehrozí, tak proč se zvlášť rozepisovat o 144minutovém sci-fi, který čerstvě viděla a pochválila třetina redakce? Jenomže…

Premiéra je za rohem, vy jste možná ještě před četbou mého last minute textu skoro dvouapůlhodinový celovečerák v kině už absolvovali a webziny Variety i Deadline Hollywood až teď přispěchaly s upřesňujícími odhady rozpočtu. No a ten by podle nich měl být vysokých 160–165 milionů dolarů, což je pro možnou budoucnost franšízy z vícero důvodů problém.

Můžeme uznale kývat hlavou při čtení prvních dojmů, v nichž kolegové chválí parádní trikovou stránku. Tím pádem asi není na pořadu dne hovořit o dalším zbytečném rozhazování z ranku Ant-Mana 3, Flashe nebo Marvels, nicméně povídáme si teď především o tom, zda se sci-fi vůbec zaplatí a diváci se dočkají dalších dílů. A kinaři budou mít po dlouhé době při pohledu na plné sály důvod k letmému úsměvu.

Co se odhadů amerického otvíráku týče, tak tam se v posledních týdnech snad všichni vzácně shodují. Vypadá to na odpich okolo páďa a třeba Deadline srovnává předprodeje v USA s Mission: Impossible Odplatou. Cruise zvládnul před necelým rokem odstartovat za (vzhledem k obřímu rozpočtu zklamavších) 54,6 mega. Pokud by ho Zaklínačem „proslavená“ Freya Allan zvládla napodobit, bude to bráno za úspěch. Zvlášť když přihlédneme k tomu, co se nejenom v zámořských multiplexech děje poslední týdny, ale to už trochu přeskakuji.

Chleba se bude lámat ve zbytku světa. Království Planeta Opic se ve čtvrtek/pátek dočká premiéry v úplně všech zemích. Najednou. Nevzpomínám si, kdy by ten stejný víkend studio vrhlo svoji novinku i do čínských a japonských multiplexů. Především Japonsko bývá tou úplně poslední záchranou, kam snímky většinou zamíří až s několikaměsíčním zpožděním. Kinotržby tam totiž vůbec neovlivňuje pirátství, které v zemi vycházejícího slunce neexistuje. Nevím, jestli také nemají uloz.to nebo tam pirátům za stahování filmů sekají ruce, ale otálení s tamní premiérou je dlouho známý fakt.

Čína si zaslouží rozebrat do větší hloubky. Úsvit planety opic v ní před deseti lety odstartoval s 37milionovou silou. Celkem si v miliardové zemi přišel na 108 míčů a globálně si došel pro parádních 710 mega. Co se závěrečného entrée Matta Reevese do opičího světa týče, tak Válka o planetu opic tam začala s krásnými 60 melouny, které se však kvůli silné konkurenci nepodařilo v Číne ani zdvojnásobit, a konečnou bylo 112 mega. Celosvětově se Válka před sedmi lety vyšplhala na dostatečných 490 milionů. Jenom pro pořádek zmíním, že zmiňované filmy měly srovnatelný rozpočet 170, respektive 150 milionů dolarů.

Království Planeta opic bohužel na Čínu spoléhat nemůže. Abychom si rozuměli – samotná premiéra se tam odehraje, ale stejně jako naprostá většina současných hollywoodských blockbusterů bude zápolit s dlouho trvající nepřízní tamních úřadů a s tím přímo souvisejícím nezájmem diváků.

Soudruzi sice občas přimhouří oko a když film produkuje třeba "jejich" Legendary Pictures (podíl zde jenom náhodou drží čínská Wanda), tak se to samozřejmě pozitivně odrazí na tržbách. Centrální plánování už to posichruje třeba vzácným dedikováním těch největších sálů hollywoodskému blockbusteru na úkor všudypřítomných domácích nacionalistických "pecek".

Godzilla x Kong: Nové impérium i díky tomu zvládla v orientální zemi s 807 (!!!) IMAXy krásných 131 milionů. Jenomže to je v současnosti maximální výjimka a Království bude podle prvních odhadů rádo za pětinu. Zopakování stomilionových tržeb Reevesových Opic, které v Číně startovaly ještě za starých dobrých časů, kdy pod povrchem nedoutnala složitá obchodní válka dvou mocností, je nejspíše utopie.

Deadline každopádně i v návaznosti na zmiňované čínské vystřízlivění konzervativně tipuje odpich ve světě kromě USA kolem 80 míčů. Je to málo? Je. Osobně doufám, že padne ještě alespoň o dvacet až třicet mega více a globální vysvědčení za první víkend bude včetně (snad padesátimilionové) Ameriky vystaveno na více než 150 melounů. Ještě jednou opakuji, že nemluvíme o filmu s pozvolnou distribucí a už nedělní reporty tím pádem hodně napoví o osudu resuscitované značky.

Rovnou zapomeňte na možnost, že by se první víkend násobil čtyřikrát, jak se to povedlo třeba v případě pokračování Duny. Ta si užívala luxus v podobě několika týdnů volné působnosti. Až také Warnerovská Godzilla x Kong jí v kinech trochu přistřihla křídla. Duna: Část druhá se navíc pyšnila nadšenými recenzemi a všeobecně vrcholně spokojenými diváky, takže jí samozřejmě pomohla i šuškanda.

Království Planety Opic má na Rottenech v době psaní článku prvních 48 recenzí a průměrné hodnocení je 7,1. Jenom pro pořádek dodávám, že předchozí Úsvit planety opic zvládnul 7,6 a Válka o planetu opic na stejném místě dokonce 8,1. Uvidíme, co v následujících dnech řeknou samotní diváci, ale navzdory převažující spokojenosti nemůžeme v případě verdiktů kritiků mluvit o nějaké zásadní pecce. Bohužel.

Ještě jednou v krátkosti nazpět k nedávné Duně. Tržby v případě Villeneuvovy pouštní epiky samozřejmě táhly čím dál důležitější IMAXy, do kterých se chodilo dlouhé měsíce. Království Planeta Opic má v USA IMAX exkluzivitu na dva týdny a ve světě to na nějaké měsíční distribuční maratony v exkluzivních obřích sálech také nevidím. Přece jenom již za 14 dní o sobě dá vědět jiné sci-fi, které budeme bezpodmínečně (minimálně MovieZone crew) chtít vidět na co největším plátně.

George Miller pořídil dekádu nazpět Šíleného Maxe: Zběsilou cestu za 150 milionů dolarů. Diváci nechali na kasách kin po celém světě mírně nedostatečných 380 míčů a stejně nás za čtrnáct dní čeká ještě nákladnější Furiosa. Zase jednou trochu šílení Warneři podle prvních zpráv vyplázli za prequel minimálně 230 mega, což je při pohledu na prázdná kina okolo hodně odvážná sázka all in na Anyu Taylor-Joy a bez Thora nijak zvlášt hvězdného Chrise Hemswortha.

Studio další návrat do dystopického světa odmávlo ještě během covidu a svoji roli jistě hrál fakt, že stejně jako skoro všichni ostatní v Hollywoodu kvapně hledali nějakou franšízu, kterou by podojili. Vzpomínky na šest Oscarů, tenkrát ještě pořád nezanedbatelné prodeje na domácích nosičích a následnou oblibu na streamech, přebily obavy, že by se po covidu snad lidé neměli vrátit do kin. Inu, propadnuvší Kaskadér je posledním potvrzením, že tenkrát nevyslovené obavy nakonec nebyly liché a lidé se po pandemii vrací do kin už druhým rokem velmi pozvolna. Pokud vůbec a samozřejmě čest miliardovým výjimkám.

Vsadil bych se, že kdyby Warneři rozhodovali o Furiose dnes, tak ambiciózní scénář bez velkého rozmyšlení skartují a Millerovi doporučí, ať pro ně raději za kilo natočí další sequel animáku Happy Feet. Velmi zjednodušující, avšak v trudné současnosti plné prodělečných studiových streamů (pouze Disney+ je podle posledních zpráv poprvé pár milionů v plusu) a prázdných kin asi nejplatnější pravidlo říká následující: aby v Hollywoodu vůbec začali uvažovat o možném sequelu, je třeba trhnout v pořád nejdůležitějších kinech trojnásobek rozpočtu.

Výjimky existují, ale jsou spíše již letité. V této souvislosti a jako na zavolanou se předevčírem nechal slyšet šéf Disneyho Bob Iger s tím, že myšák v budoucnu ubere na plynu. Titulky kolem hovoří především o marvelovkách, kterých by mělo být v následujících letech méně, přičemž komiksové seriály z dílny Kevina Feigeho pro Disney+  v budoucnu projdou ještě násobně tvrdším sítem.

Iger také zmínil, že Disney bude více spoléhat na sequely a důraz bude kladen na kvalitu, nikoliv na kvantitu. Myslete si o jeho repetitivním zvolání, které více než cokoliv jiného mělo upokojit především nervózní makléře na burze, cokoliv, ale napovídá nám to mnohé i směrem k jeho foxovským pohrobkům, mezi něž právě Planeta opic patří. Bob k franšíze řekl následující: „Šance (na další díly) tu je, vše bude záležet na úspěchu posledního filmu“.

Právě proto je tak důležité, že Království Planeta opic má podle všeho vysoký rozpočet 160+ milionů, nikoliv těch mnou tušených a bohužel nereálných 120. Aby ostražitý Iger a spol. najednou zvolali: „Cool, super čísla, pojď Wesi natočit dvojku a trojku“, chtělo by to alespoň to trojí násobení rozpočtu. No a to je půlmiliarda. Sázky jsou však vysoké nejenom kvůli osudu (ne)možných pokračování.

Království Planeta opic jde do kin ve chvíli, kdy optimismus v souvislosti s kino-byznysem nerazí už ani ti největší fanoušci kin (já). Navzdory úspěšné jarní trojici Duna 2Kung Fu Panda 4 a Godzilla x Kong se v Americe celkově reportují o pětinu horší čísla než ve stejné době minulý rok a bude hůř. Mnohem hůř. Na obzoru totiž není žádný Barbenheimer a už teď je více než jasné, že navzdory inflaci a s tím přímo související rostoucí ceně vstupenek bude letos kinotrh klesat. Když se tak koukám na marný sled letních a snad ještě marnějších vánočních premiér, tak mohutně.

Ne, "poslední" Planeta opic rozhodně nebude kasovní propadák z ranku již zmiňovaného Kaskadéra. I kdyby došlo na ty chmurnější předpovědi, pořád můžeme mluvit o důstojné prohře a jednom z těch méně prodělečných letošních blockbusterů. Podle všeho však nebude ani tím vytouženým home runem, který by na několik týdnů zaplnil prázdné sály a donutil kinaře po dlouhých měsících povolat brigádnické posily na pokladny. Ta důležitost je více než co jiného symbolická.

Je nejvyšší čas článek zakončit. Před týdnem jsme s imfem nezávisle na sobě tipovali kasovní výsledky desítky největších letních premiér. Právě u nadcházejících Opic jsme se shodli snad nejvíce. Já rezervovaně predikoval 390 míčů, kolega z redakce potom 400. Dodávám, že v té době jsme ještě ani jeden nic netušili o níže zmiňovaném 160-165milionovém rozpočtu.

Pokud bychom se s nedostatečnými čtyřmi kily trefili, nebo nedej bože snímek trhnul na kasách multiplexů ještě méně, tak se obávám, že Planety opic se zase minimálně na sedm let odmlčí a mnozí kinaři balancující (minimálně v případě největšího světového provozovatele multiplexů AMC) na hraně bankrotu brzy hodí ručník do ringu. To čekání na lepší časy už je příliš dlouhé, a pár letních animáků pro celou rodinu spolu s Deadpoolem stačit ani zdaleka nebude. Držme palce, aby alespoň Freya Allan a cool CGI lidoopové nezklamali.

---

Poznámka pod čarou: Nenechte se přemlouvat a zkuste na poslední chvíli v diskuzi pod článkem tipnout tržby. Ideálně začněte nadcházejícím víkendovým otvírákem Království a následně dodejte konečná globální čísla. Pod víkendovým tržebním reportem si pak řekneme, kdo byl nejblíže.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (46)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace