Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Na Kaskadéra přišlo málo diváků. Vrátily se Star Wars!


ikona
Cival
civil waremily bluntepisode Igeorge lucasghostbustersGodzillagodzilla x konghororkaskadérkongryan goslingstar warsthe fall guytržbyzendaya
Jak vysoko dolétl akční bůh Ryana Goslinga? 

Hollywoodské léto začalo tak, jak jaro skončilo. Depresí. Kasovní depresí. Kaskadér jako otvírák letní sezóny totiž selhal a zaostal za už tak nepříliš velkými předpoklady – a o svém prvním víkendu v amerických kinech si připsal jen 28,5 milionů dolarů.

Na poměry drahého blockbusteru za 150 mega s nákladnou reklamní kampaní je to slušný průšvih, tuplem když zohledníme i tržby ze zbytku světa a uzříme globálních 65 milionů. Z tohohle startu lze celkem snadno odvodit, že si na sebe film v kinech nevydělá.

 

Bolavé je ale hlavně to, že se Kaskadérovi nepovedlo vrátit diváky do kin a že poloprázdné multiplexy… poloprázdnými i zůstaly. V květnu přitom už dvacet let startuje popcornová sezóna blockbusterů a jeho želízka startují minimálně na padesáti milionech z Ameriky.

 

Poslední roky v tento termín dokonce úřadovaly komiksové velkofilmy, takže pro lehce divoké srovnání můžeme připomenout loňský start Strážců Galaxie 3 za 118 mega, předloňskou premiéru druhého Doctora Strange se 187 miliony nebo dokonce výkony třetích a čtvrtých Avengers, kteří květen odpálili o svých druhých víkendech (!!) se 115, resp. 147 miliony! Jiná liga!

Bohužel ne tak Kaskadér, který pohříchu zůstal jen bezmála minoritní zábavou pro fanboye, geeky a fandy „Kena“ Goslinga a neprodral se mezi širý lid. Což je škoda, protože diváci jsou zjevně hodně spokojeni. Mocnou podporu dostal Kaskadér i od velmi vstřícných recenzentů všech zemí, na sociálních sítích jste pak mohli narazit na sto a jeden kousek Ryana Goslinga. Ale ani to nestačilo.

Jasně, pořád se může stát zázrak, že by z Kaskadéra vyrostla trvalka léta, mnohem spíš to ale vypadá na důkladný komerční provar. A dobrou akční komedii, která zlidoví až na streamech a v televizi. Mrzuté, byť nikterak překvapivé. Minimálně pro mě.

 

Dílčí radost tak může mít jen George Lucas. Ano, čtete správně. Jeho Epizoda I se na počest Star Wars dne 4. května vrátila po 25 letech do kin a bylo z toho sympatických osm milionů. Miliardový hit, který si k tomuhle milníku už před lety došel díky několika re-releasům a zejména 3D remasteru, přisypal další chechtáky a mohl udělat radost novým divákům.

Anebo těm starým, kteří si epický prequel ságy chtěli připomenout na velkém plátně a byli přitom ochotni znovu snést Jar Jara Binkse šlapajícího do hovínek z předaleké galaxie, neherectví Jakea Lloyda i znuděného Qui-Gon Jinna. Ale všemu škarohlídství navzdory: Legendární kluzáky a souboj s Darthem Maulem za to určitě stojí! Tak teď jen počkejme, na jaké cifry se v příštích týdnech zvládne vyšplhat návrat Pána prstenů

 

Bronzovou příčku si zvládli udržet Rivalové díky čerstvým sedmi a půl milionům při polovičním poklesu. Zendaya má na kontě třicetník z Ameriky a celosvětově přeskočila páďo, takže se populární mladá herecká hvězda rozhodně nemusí chytat za hlavu. I když by film samozřejmě byl už dávno v plusu, pokud by jeho strůjci nenechali nabobtnat rozpočet…

…což je přesně naopak příklad hororu Tarot, jenž stál prý osm milionů a Sony odmítlo jakkoliv výrazně investovat do jeho marketingové kampaně. Díky tomu je start za nevelkých šest mega i tak celkem slibný a při potenciálním zájmu ve zbytku světa by film mohl sice ve vší skromnosti, ale přeci jen se dostat do černých čísel.

 

Na pátém fleku dál hřmí Godzilla s Kongem, kteří si už vymlátili 546 milionů z celého světa. Alespoň někdo dokáže naplnit očekávání a urvat balík!

Na šestém místě si dál solidně vede Garlandova Občanská válka. V Americe se posunula přes šedesátku, celosvětově si pak tahle kousavá vize nastřádala už milionů 95. Kilo je na dohled.

 

Do desítky se vešly ještě diváky velebené drama Unsung Hero s třinácti miliony, čtvrtá Kung Fu Panda s 520 miliony celosvětově, globálně pětatřicetimilionová Abigail a záhy dvousetmilionový rozpačitý návrat Krotitelů duchů.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden zkusí léto rozhýbat rozmáchlé Království Planeta opic. Dopadne to líp? 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (42)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace