Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Království Planeta opic


ikona
Mr. Hlad
kingdom of the planet of the apesplaneta opicprvní dojmywes ball
Opičáci jsou zpátky. A jsou ve formě.  

Příběh Caesara možná skončil, příběh Planety opic ale ani zdaleka. Nový film s názvem Království Planeta opic se odehrává desítky let po Caesarově smrti a mladý hrdina Noe tu bude hledat, kam odvedli jeho kmen krutí nájezdníci. A seznámí se při tom s dívkou, která toho ví víc, než by se mohlo na první pohled zdát. Místo Matta Reevese je  za kamerou šikovný Wess Ball, autor série Labyrint, a my vám teď řekneme, jak se tenhle polorestart dospělé sci-fi série povedl. 

Jak to vidí do_od:
Předchozí trojice filmů tvoří asi nejlepší trilogii poslední dekády (mimo jiné i proto, že to na rozdíl od jiných dotáhla na tu trilogii...), takže očekávání od nového filmu s novým tvůrčím týmem byla přirozeně dost vysoko. Sám mám pak pro tyhle filmy laťku až nesmyslně vysoko, protože trojku od Reevese považuji pořád za jeden z nejlepších moderních westernů vůbec a Giacchinův soundtrack je v mé top 5 ever, čili přelézt to nebo alespoň se k tomu přiblížit prakticky nepřipadalo v úvahu. A taky že se tak nestalo.

Což ale neznamená, že je Planeta zklamáním – naopak. Film Wese Balla možná nemá tak famózní soundtrack a jeho motivy ve mně nebudou doznívat ještě roky poté, nicméně jako blockbusterové dobrodružství s tím nejlepším VFX široko daleko, fantastickou výpravou, úchvatnými scenériemi (první půlka místy evokuje svět The Last of Us víc než seriál), dojemným příběhem o přijímání zodpovědnosti a hledání odpovědí, šikovně podvratnou prací s Caesarovým odkazem a v neposlední řadě i skvělou akcí to zkrátka funguje parádně.

Zejména první polovina filmu šlape strašně dobře, dopředu se tlačí vertikálnost a nečekaně rychle se dostavují silné emoce, kterak vám scénář ihned přiblíží postavy a vztahy. Druhá polovina už je co se zápletky týče komplikovanější, i díky zapojení kupodivu dobře hrající Freyi Allan a její ne zcela kladné hrdinky. Zjevně se tu budují základy pro další potenciální filmy, naštěstí to ale nikdy nedrhne tolik, aby se člověk začal nudit nebo přestal oceňovat to šíleně kvalitní řemeslo kolem. Finále je pak opět správně explozivní, intenzivní na těch správných místech a nabízející hned několik příslibů do budoucna, já se tak v kině těch 140 minut výsostně bavil a snad na ty další filmy (klidně zase od Balla) dojde. Jo, a zaslouží si to být viděno na velkém plátně, to nejhorší, co může někdo udělat, je čekat tady na stream. 

Jak to vidí Mr. Hlad
Popravdě musím říct, že jsem dostal přesně to, co jsem čekal. A i když jsem nevyhlížel zázrak, rozhodně jsem si hodlal v kině užít chytrou, dobře vypadající dobrodružnou sci-fi a to taky Wes Ball dodal. Jde o první díl nové plánované trilogie, takže spousta času se tu věnuje budování světa (ten se oproti minulému filmu dost změnil) a představování hlavních hrdinů. A stačí hned první scéna s nimi člověka strhne, protože Království Planeta opic vypadá nádherně a Ball navíc skvěle využívá atraktivní prostředí zničených měst, které si příroda bere zpátky. Jenže to je jen začátek. Na jeho novince je nejzajímavější samotná opičí společnost, naznačování, jakým způsobem a jakými směry se vyvíjí nová civilizace a jednotlivé opičí komunity. Noe je navíc vcelku sympatický hrdina, jiný než Caesar a do jisté míry trošku obyčejnější a s jednodušší motivací, ale jako průvodce při putování po světě, který vlastně musíme znovu objevovat, poslouží skvěle, stejně jako jeho lidská parťačka Freya Allan, u které dlouho není jisté,jak s ní budou tvůrci pracovat. 

Jediná potíž tak tkví v tom, že kvůli dlouhé expozici a představování světa není příliš času na samotný děj, který je v poslední třetině trošku uspěchaný. Nejednoznačný záporák by mohl předvést s lepším scénářem ještě zajímavější věci a víc prostoru by si zasloužily i morální otázky, před nimiž někteří hrdinové stojí, ale zase rozumím, že do dvou a půl hodiny se nedá narvat všechno. To, co tam Ball narval, na povedenou dobrodružnou sci-fi, která bez problémů obstojí vedle předchozích dílů, bohatě stačí. A já doufám, že bude mít šanci ve vyprávění svého příběhu pokračovat. 

Jak to vidí Jokolo:

Opice si doskotačily ke čtvrtému dílu, jenž si bezpochyby klade ambice odstartovat novou trilogii. A je to dobře. Jde totiž o ságu, která si napříč roky stabilně drží kvalitu, kterou bychom u jiných současných sérií hledali jen těžko. Království Planeta opic z této řady nijak nevybočuje, navíc to jde i bez Andyho Serkise a jeho Caesara. Dostáváme se do nového světa, jenž je nám představován úchvatným způsobem. Expozice je hravá a vtahující, takže se snadno sžíváme s novými hrdiny a mytologií, která v novém prostředí panuje. Úvodní seznamování s hlavním hrdinou je věnována veškerá potřebná péče, navíc to celé vypadá skvěle. Wes Ball vykresluje živý a funkční svět, který budí zájem o to, jak tihle opičáci tráví své dny.

 

Lehká potíž nicméně tkví v tom, že jak je úvod snímku plnokrevný, tak pak zbytek filmu kvapí ke konci až příliš zběsilým tempem. Vyjma hlavního protagonisty tak téměř žádná postava nedostává potřebný prostor, byť jde ve většině případů o charaktery extrémně zajímavé. Jejich osudy jsou však často odbyty příliš rychle a dějové zvraty, kterým by slušela pečlivější péče, pak zdaleka nemají takový dopad. Pořád jde ale o našlapanou blockbusterovou zábavu, která navíc rozvíjí některá zajímavá témata a nevšedně pracuje s odkazem první trilogie. Tak snad se lidi do kin konečně nahrnou.

Recenzi čekejte zítra.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (25)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace