Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Rok v kostce 2022 – 1. část


ikona
Spooner
avatarBANGER.batmanjan žižkapredátortom cruisetop gun
Nejlepší herci, největší události i nejbizarnější momenty minulého roku. 

Ano, sice nám to trvalo trochu déle, ale už opět nadešel ten čas, abychom si definitivně zrekapitulovali filmový ročník 2022. A ten toho nabídl sakra hodně. Kina už se totiž po covidových letech definitivně vrátila do normálu, a tak došlo na velké filmové události z ranku dvojek Top Gunu či Avatara, několik celovečerních překvapení či propadáků a rušno bylo samozřejmě i na streamech či tuzemském rybníčku. Bylo zkrátka zase z čeho vybírat a o čem dlouze debatovat. I tentokrát tedy vzpomínáme v našich klasických kategoriích na to nejpodstatnější. 

NEJLEPŠÍ SOUNDTRACK

Redakční tip - The Batman

Překonat Hanse Zimmera v osudovosti a epičnosti jeho nejlepších děl – mezi které jednoznačně patří i soundtrack k Temnému rytíři – nejspíš ani není možné. Překonat ho ale v hudebním ztvárnění lítosti a strachu z vlastních nedostatků, smyslnosti postav jako je například Catwoman, a konečně v podtržení naděje, jakou Batman ve finále pro Gotham představuje, to myslím Michael Giacchino zvládl bravurně. A ještě aby ne, když už s tím má tenhle prvotřídní skladatel a nově i režisér takové zkušenosti, ať už ze Star Treků, Ztracených, Spider-Manů nebo hromady dalších filmů a seriálů. Teď jenom doufat, že si najde čas i na pokračování.

Osobní tip Civala: Moonage Daydream – Může být snad něco lepší, než průlet nejlepšími songy mistra Bowieho v rámci pohlcujícího a audiovizuálně vyšperkovaného portrétu jeho výjimečné osobnosti? Asi těžko.

Osobní tip KarlaR: Uncharted – Velmi slabý rok na soundtracky, takže jsem musel sáhnout po Uncharted. Ano, i přesto, že film skoro úplně ignoroval slavný herní motiv, je to fajn dobrodružný poslech. Příště (pokud nějaké příště bude) bych ale prosil slavnou melodii od začátku do konce.

Osobní tip Mr. Hlada: Entergalactic – Fakt si z loňska nevybavím žádný soundtrack. Ani jeden. Takže tohle je trochu podvod, protože Entergalactic úplně soundtrack není. Animovaná romance, za kterou stojí Kid Cudi, je spíš klip k jeho albu. No a vzhledem k tomu, že tenhle klip/film jsem si užil a má dobrou muziku, tak sem šoupnu tohle. Sorry, víc ze mě nedostanete.

Osobní tip Rimsyho: Sami doma – Atmosféra jihlavského festivalu umocnila zážitek z celého filmu, dlouhodobě ale zaslouží vyzdvižení jen velmi podmanivý soundtrack, který dokazuje, že Jan Foukal a Albert Romanutti pracují přece jen lépe s mikrofonem než s kamerou.

Osobní tip Spoonera: Top Gun: Maverick – Pravda, nový Top Gun si v hudbě ve velkém pomáhá motivy z jedničky i osvědčenými songy. Hans Zimmer a spol. jim ovšem dokázali dát trochu modernější kabátek, který vzbudí tu správnou nostalgii a zároveň se perfektně hodí k burácejícím stíhačkám.

Osobní tip do_Oda: Fresh – Vyladěné písničkové soundtracky já můžu, a jelikož redakční výběr epické orchestrální hudby Michaela Giacchina letos stejnak nic pokořit nemohlo – zmíním tedy aspoň soundtrack z příjemné romantiky/kanibalského hororu Fresh, který jsem loni vlastně jako jediný poslouchal opakovaně i po zhlédnutí filmu.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace