Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Rok v kostce 2022 – 1. část


ikona
Spooner
avatarBANGER.batmanjan žižkapredátortom cruisetop gun
Nejlepší herci, největší události i nejbizarnější momenty minulého roku. 

Ano, sice nám to trvalo trochu déle, ale už opět nadešel ten čas, abychom si definitivně zrekapitulovali filmový ročník 2022. A ten toho nabídl sakra hodně. Kina už se totiž po covidových letech definitivně vrátila do normálu, a tak došlo na velké filmové události z ranku dvojek Top Gunu či Avatara, několik celovečerních překvapení či propadáků a rušno bylo samozřejmě i na streamech či tuzemském rybníčku. Bylo zkrátka zase z čeho vybírat a o čem dlouze debatovat. I tentokrát tedy vzpomínáme v našich klasických kategoriích na to nejpodstatnější. 

NEJVĚTŠÍ UDÁLOST ROKU

Redakční tip - Top Gun: Maverick zachraňuje kinematografii

This is Cinema, řve na plný sál Martin Scorsese a vytahuje při průletech stíhaček obočí tak vysoko, jak jen to jde. Vítězné kolečko Toma Cruise si musel loni užít úplně každý, mnozí z nás pak opakovaně (sorry, Matěji). Hříchy minulosti zapomenuty, vrchního scientologa, nadšeného kaskadéra bez pudu sebezáchovy, a umanutého milovníka filmu plácali po zádech všichni – diváci, kritici, kolegové, i ty největší hollywoodské legendy. Sledovat tu několik měsíců trvající adoraci bylo snad ještě dojemnější než fandit Maverickovi v kině.

Osobní tip Civala: Výjimečná forma české kinematografie – Spousta dobrých domácích filmů, napříč různými žánry, s rozdílnými ambicemi i útoky na jiné divácké cílovky. Velmi tučná nabídka a výjimečná sezóna, která se asi jen tak nepřekoná.

Osobní tip KarlaR: Konec kariéry Bruce Willise – Zdaleka největším twistem roku 2022 pro mě bylo oznámení konce Willisovy kariéry kvůli jeho zdravotnímu stavu. Akční legenda natočila v uplynulých letech desítky tragických filmů, a najednou bylo jasné proč. Bruce chtěl rodině vydělat peníze, než ho krutá nemoc kompletně zlikviduje, za což si zaslouží velký respekt. Neříkejte, že byste neudělali to samé.

Osobní tip Mr. Hlada: Zrušení Batgirl – Warneři jsou fakt blbci a já bych hrozně chtěl být u toho, jak dnes akcionářům vysvětlují, že zařízli Batgirl. Jistě, existuje možnost, že ten film doopravdy dobrý nebyl a že by se nezaplatil, ale fakt si někdo myslí, že by to byl ještě větší průšvih než Black Adam nebo dvojka Shazama? Batgirl stála podstatně méně peněz, měla zajímavé lidi za kamerou, velkou roli v ní dostal Michael Keaton, kterého fandové žerou a záporáka si měl zahrát Brendan Fraser, poslední měsíce miláček filmových diváků a majitel Oscara. Sakra, ten film i teď, i když neexistuje, rezonuje víc než poslední komiksovky od DC… Velká škoda, že ho neuvidíme. A fakt nevěřím, že by byl až TAK špatný. Tohle prostě někdo podělal. 

Osobní tip Rimsyho: Uvedení Avatara 2 – Tak se to Cameronovi povedlo! Kdo by tomu ještě před rokem věřil, že? Ale na Železného Jima je spoleh, a tak i když dodá pokračování zhruba o dekádu později, než by bylo ideální, je z toho událost otřásající historickými tržebními žebříčky. No kdo z vás to má?

Osobní tip Spoonera: Spojení Warner Bros. a Discovery – To, o čem se dlouho mluvilo, se loni na jaře stalo skutečností. A hodně lidí z Hollywoodu se z toho vzpamatovává dodnes. Do morku kosti zadlužení Warneři se spojili s Discovery, ke kormidlu studia se dostal nekompromisní David Zaslav, a když řeknu, že pod jeho vedením nezůstal hned od počátku kámen na kameni, vlastně je to ještě mírné. Zkušený manažer udělal kvůli šetření prakticky ihned kroky, které byly nejspíš v byznysu potřeba, ale kdejaký filmový fanda je až doteď rozdýchává – zrušením několika filmů počínaje a rozprodáním mnoha domácích streamovacích titulů konče. A vzhledem k nedávným novinkám okolo streamovací služby Max, bude Zaslavův „fičák“ pokračovat asi ještě hodně dlouho.

Osobní tip do_Oda: James Gunn přebírá DC Studios – Jak dokazují odstavce kolegů i ten redakční, loňský rok byl na velké události docela bohatý, já nakonec sáhl po Gunnovi a jeho nástupu do čela nového DC Studios, jelikož to znamená, že se DC komiksy od těch tragických a nesmyslných pokusů uplácat něco z ničeho konečně snad dočkají relevantního dozoru. Představená část filmů zní navíc slibně a originálně, takže mu budu držet palce.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace