Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Rok v kostce 2022 – 1. část


ikona
Spooner
avatarBANGER.batmanjan žižkapredátortom cruisetop gun
Nejlepší herci, největší události i nejbizarnější momenty minulého roku. 

Ano, sice nám to trvalo trochu déle, ale už opět nadešel ten čas, abychom si definitivně zrekapitulovali filmový ročník 2022. A ten toho nabídl sakra hodně. Kina už se totiž po covidových letech definitivně vrátila do normálu, a tak došlo na velké filmové události z ranku dvojek Top Gunu či Avatara, několik celovečerních překvapení či propadáků a rušno bylo samozřejmě i na streamech či tuzemském rybníčku. Bylo zkrátka zase z čeho vybírat a o čem dlouze debatovat. I tentokrát tedy vzpomínáme v našich klasických kategoriích na to nejpodstatnější. 

NEJLEPŠÍ BITKA

Redakční tip - Válečná vřava v predátorské Kořisti

Bitek se loni urodilo dost, ale třeba od Scotta Adkinse v pokračování Accident Mana člověk tak nějak očekává výživnou choreografii. Méně pak v Kořisti, která se rozjíždí pomalu a opatrně, až skoro začnete Predátora považovat za nezkušené mladé ucho. Stačí jeden neopatrný krok do medvědí pasti, síť na zádech a rozjede se inferno, v němž mimozemský lovec ukazuje nejen pokročilou válečnou gymnastiku, ale rozdává fatality za asistence šikovných gadgetů jako na běžícím pásu. Navíc je krásně vidět, že po úvodním berserku Predátor zhodnotí chabou výbavu i schopnosti nepřátel a začne experimentovat se sebevědomím sobě vlastním. Eňo ňůňo.

Osobní tip Civala: Finále Kocoura v botách - Nabídka je snad rok co rok slabší, tak volím úhybný manévr v podobě asijskými animáky inspirovaného finále fantasy nátřesku Kocour v botách. Smrt si na čičinu nepřijde. 

Osobní tip KarlaR: Ke Huy Quan ve Všechno, všude, najednou – Comeback Kraťase z Indiana Jonese pořádně vyvrcholil až na letošních Oscarech, já jsem ale třeštil oči už loni při samotném filmu. Quanova role ve Všechno, všude, najednou totiž působí dojmem „Jackie Chan neměl čas“ a nikde to neplatí víc než ve vymazlené akční scéně s ledvinkou.

Osobní tip Mr. Hlada: Ladybug vs. Tangerine v Bullet Train – Bullet Train je narvaný zajímavými a povedenými bitkami, ale střet Brada Pitta a Aarona Taylor-Johnsona je asi nejlepší. Krásně fyzický a drsný, skvěle se v něm využívají omezené prostory vagónů i improvizované zbraně a navíc se hodně efektně postupně přesouvá z interiérů ven, a to rovnou za jízdy. David Leitch, jeho herecké hvězdy a kaskadéři navíc ani v momentech, kdy si chtějí hrdinové utrhnout hlavy, neztrácejí humor a vsuvka s japonskou stewardkou to celé příjemně odlehčuje. Ale mohla by tu být vlastně skoro jakákoliv jiná bitka z téhle akční jízdy. 

Osobní tip Rimsyho: Rasputin v Kingsmanech – Je třeba si přiznat, že s První misí se už Matthew Vaughn zřejmě trochu vyčerpal a možná by mu výraznější úkrok od kingsmanovské série prospěl. Během souboje hrdinů se zlovolným a tanečně nadstandardně nadaným Rasputinem jsme však mohli vidět záblesk geniality jednoho z nejstylovějších režisérů minulé dekády.

Osobní tip Spoonera: Bitka ve stodole v Šílené noci – Odjakživa jsem měl slabost pro bitky, v níž hrdinové místo bouchaček vezmou zavděk domácím náčiním a nápaditě masakrují záporáky věcmi, které se k zabíjení běžně nepoužívají. Když tedy Santa natvrdo přejde do zabijáckého módu a začne vojáky vraždit nejen s obřím kladivem, ale také bruslemi či lízátky a to vše za zvuku vánoční hudby od Bryana Adamse, je to prostě akční radost.

Osobní tip do_Oda: Finále Seveřana – Opět by se v téhle kategorii asi našla řada dalších skvělých kandidátů, byla by ale vlastně škoda, kdyby tady nezaznělo brutální, zuřivé a v mnoha ohledech symbolické finále Seveřana na sopce, kde kromě lávy tekly také slzy a krev.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace