Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Rok v kostce 2022 – 1. část


ikona
Spooner
avatarBANGER.batmanjan žižkapredátortom cruisetop gun
Nejlepší herci, největší události i nejbizarnější momenty minulého roku. 

Ano, sice nám to trvalo trochu déle, ale už opět nadešel ten čas, abychom si definitivně zrekapitulovali filmový ročník 2022. A ten toho nabídl sakra hodně. Kina už se totiž po covidových letech definitivně vrátila do normálu, a tak došlo na velké filmové události z ranku dvojek Top Gunu či Avatara, několik celovečerních překvapení či propadáků a rušno bylo samozřejmě i na streamech či tuzemském rybníčku. Bylo zkrátka zase z čeho vybírat a o čem dlouze debatovat. I tentokrát tedy vzpomínáme v našich klasických kategoriích na to nejpodstatnější. 

NEJVTIPNĚJŠÍ SCÉNA

Redakční tip - Tajfun tělesných tekutin v Trojúhelníku smutku

Ruben Östlund je nelítostný pozorovatel světa kolem nás a velmi chytrý provokatér. Co by v rukách jiných prošumělo festivalou sezónou jako další artová nuda, která tepe do privilegované vrstvy společnosti, to se v jeho podání proměnilo v satirickou pecku, která (možná trochu předčasně) vyvrcholí po jedné nedopečené večeři na luxusní lodi. Krásně přepálené vyústění druhé kapitoly nabídne proud toho nejhnusnějšího, co naše těla vypouští pokud možno jenom v naprostém soukromí. Tady však zoufalí jedlíci na palubě nestíhají utéct do svých kajut a jsou konfrontováni nejenom s vlastními žaludečními obtížemi, ale i s posranými a poblitými spolucestujícími. To vše v natolik svižných a zábavných deseti minutách, že divákovi je při sledování sice trochu šoufl, ale stejně se směje a kouká, kam je až režisér ochotný zajít. Monty Pythoni by měli radost.

Osobní tip Civala: Kameny ve Všechno, všude, najednou – Ne že bych se vyloženě řezal smíchy a mlátil rukama do kolen, ale tohle melancholické, jemné a velmi rozverné naplnění/převrácení divokého konceptu ad absurdum, mě z celé té oscarové rozjívenosti bavilo suverénně nejvíc.

Osobní tip KarlaR: Úvod Princezny – Holčičí akčňáky často stojí na tom, že bezbranně vyhlížející kráska najednou zmydlí všechny okolo – jen málokde to však prodali tak dobře jako v Princezně. Joey King totiž opravdu působí dojmem, že nikdy nikoho nepraštila, což z jejího setkání s prvními nepřáteli dělá opravdu výživnou zábavu.

Osobní tip Mr. Hlada: Fatalita s krbem v Šílené noci – Vždycky jsem měl slabost pro veselé násilí a Tommy Wirkola ho umí. Jeho Šílená noc nabízela hodně kandidátů do téhle kategorie, ale nakonec to u mě vyhrálo drtivé finále s krbem, ve kterém Santa ukáže trošku té vánoční magie a udělá z Johna Leguizama hromadu něčeho, z čeho by člověka neposkládal nejspíš ani ten největší profík na puzzle. V kině jsem se smál nahlas. Poprvé i podruhé. A směju se i teď, když si to pouštím znovu.

Osobní tip Rimsyho: Řezání drog v BANGER. – Na AZ kvíz a vaření pejska s kočičkou nejde jen tak zapomenout. Svižně sestříhaná koláž zábavných, bizarních i odstrašujících důsledků řezání drog je proto vrcholem celého Bangeru. Hlavně nezapomeňte na tabulku!

Osobní tip Spoonera: Sám doma v Šílené noci – Tommy Wirkola ve své vánoční šílenosti v podstatě otevřeně skládá poctu jak Smrtonosné pasti, tak Sám doma. A zejména v druhém případě musel výsledku zatleskat i sám Kevin. Když totiž záporáci začnou dopadat na domácí pastičky malé holčičky a skandinávský šikula začne ukazovat, jak brutální a bolestivé to vlastně je, smál jsem se slzami v očích od začátku do konce.

Osobní tip do_Oda: Kolíky ve Všechno, všude, najednou – Popisovat genialitu humoru a kreativních řešení ve Všechno, všude, najednou se mi maličko příčí – ten film se prostě musí vidět – nicméně kdo ho viděl, ten mi jistě dá za pravdu, že nic vtipnějšího než snaha „udělat něco divného tím, že se hromada lidí snaží narazit si prdel na anální kolík" asi v kinech loni nebylo.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace