Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Rok v kostce 2022 – 1. část


ikona
Spooner
avatarBANGER.batmanjan žižkapredátortom cruisetop gun
Nejlepší herci, největší události i nejbizarnější momenty minulého roku. 

Ano, sice nám to trvalo trochu déle, ale už opět nadešel ten čas, abychom si definitivně zrekapitulovali filmový ročník 2022. A ten toho nabídl sakra hodně. Kina už se totiž po covidových letech definitivně vrátila do normálu, a tak došlo na velké filmové události z ranku dvojek Top Gunu či Avatara, několik celovečerních překvapení či propadáků a rušno bylo samozřejmě i na streamech či tuzemském rybníčku. Bylo zkrátka zase z čeho vybírat a o čem dlouze debatovat. I tentokrát tedy vzpomínáme v našich klasických kategoriích na to nejpodstatnější. 

NEJPŮSOBIVĚJŠÍ SCÉNA

Redakční tip - Jake a Neytiri se mstí a vraždí vojáky na lodi v Avatar: The Way of Water

Ryzí Cameron se vším, co na něm máme rádi. V druhém Avatarovi nám režijní král nabízí spousta nádherných a opojných momentů, které vezmou za divácké srdíčko. Když ale zničená Neytiri a Jake po velké ztrátě jdou zachránit své děti a s pomstou v očích masakrují pomocí luku, šípů či sekyrek vojáky, je to správná akční slast, kterou máme od Jima rádi. Pasáž plná emocí, parádních momentů a perfektně nasnímané akce.

 

Osobní tip Civala: Elvis got the moves – Už střihová pasáž, kde se z různých inspiračních zdrojů, životních zážitků a formujících zkušeností rodí Elvisova hudba je parádní, zachycení mánie fanynek z Elvisových pohybů v růžovém kvádru není o nic menším důkazem o režijním mistrovství Baze Luhrmanna. Brilantní.

Osobní tip KarlaR: Návrat Krotitelů duchů – Docela mě mrzí, jak u nás (a koneckonců i ve zbytku světa) prošuměl comeback Krotitelů duchů. Ke třem žijícím legendám se díky špičkovým trikům připojila čtvrtá, a ačkoliv nejsem extrémní fanda originálu, nevyhnutelně jsem měl bradu na podlaze a slzy v očích.

Osobní tip Mr. Hlada: Úvod Atheny – Filmů, které chtějí zaujmout dlouho akční scénou natočenou na jeden záběr, je poslední dobou docela dost, ale úvodní minuty drsné Atheny většinu z nich vysoce převyšují. Už jen proto, jak přirozeně a zároveň působivě se přesouváme po městě v autech z jedné lokace do druhé. Přičemž se začíná na normální nudné show pro novináře a končí uprostřed válečné zóny na francouzském sídlišti. Bez střihu, s perfektní gradací, chytrou představovačkou postav i nezvyklou a vtahující prací s kamerou. Ze závěrečných záběrů na nastoupenou armádu bez nadsázky mrazí.  

Osobní tip Rimsyho: veřejné vystoupení v Oběti – Jednozáběrovky dovedou vtáhnout a nepustit, což loni dokázala i tuzemská Oběť. Jejím vrcholným momentem bylo strhující vystoupení Vity Smačeljuk na demonstraci, jelikož ani rykot rozhořčeného davu nepřehlušil napětí odehrávající se v tváři morálně zkoušené hlavní hrdinky.

Osobní tip Spoonera: Zastavení času v Nejhorším člověkovi na světě – Skandinávská pecka Joachima Triera, která do naší distribuce dorazila až loni, je plná silných momentů, které perfektně vystihují životní bloumání nejen hlavní hrdinky, ale vlastně mnohých z nás. Scéna, v níž se kolem Julie zastaví svět a ona od svého aktuálního partnera běží ke své nové lásce, je správně romantická, lidská, emotivní a zanechá na divákovi velký úsměv. I když ví, že po této neskutečně nápadité a výtečně natočené scéně musí přijít i hořká rozchodová tečka.

Osobní tip do_Oda: Batman zachraňuje lidi v potopě – Letošní kostku bych asi v klidu zvládnul celou sestavit jenom z Batmana, ten pravý oříšek ale bylo vybírat, co konkrétně se mi vlastně líbilo nejvíc. Do nejpůsobivější scény jsem nakonec nominoval emocionální závěr filmu, kde Bruce (za famózního nasvícení a kamerové práce Greiga Frasera) zachraňuje lidi ve tmě se světlicí v zatopeném stadionu. Epické, nádherně nasnímané, za mě v podstatě vrchol tohohle díla. Ale na přetřes dojdou i další...

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace