Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Rok v kostce 2022 – 1. část


ikona
Spooner
avatarBANGER.batmanjan žižkapredátortom cruisetop gun
Nejlepší herci, největší události i nejbizarnější momenty minulého roku. 

Ano, sice nám to trvalo trochu déle, ale už opět nadešel ten čas, abychom si definitivně zrekapitulovali filmový ročník 2022. A ten toho nabídl sakra hodně. Kina už se totiž po covidových letech definitivně vrátila do normálu, a tak došlo na velké filmové události z ranku dvojek Top Gunu či Avatara, několik celovečerních překvapení či propadáků a rušno bylo samozřejmě i na streamech či tuzemském rybníčku. Bylo zkrátka zase z čeho vybírat a o čem dlouze debatovat. I tentokrát tedy vzpomínáme v našich klasických kategoriích na to nejpodstatnější. 

NEJVĚTŠÍ BIZARNOST

Redakční tip - Will Smith fackuje Chrise Rocka na Oscarech

… a pokud neumřel, tak se omlouvá dodnes. Tak nějak pomalu končí pohádková kariéra Willa Smithe, který se na Oscarech zachoval jako ten nejjednodušší vůl a dal facku komikovi, jenž žertoval o jeho ženě. Co prvních pár vteřin po inzultaci vypadalo jako nějaký nepodařený skeč z SNL, to se během následujících dní stalo hlavním tématem rozhovorů i v putykách páté cenové, a od Willa okamžitě dala ruce pryč většina Hollywoodu. Těžko říct, jestli se Smith znovu dočká horentních dvacetimilionových honorářů a zašlé slávy (uvidíme, jako díru do světa udělají čtvrtí Mizerové), ale na Oscary se teď deset let nepodívá. Škoda, právě plešouni pro něj dost možná byli hlavní motivací, aby vzal roli otroka v neskonale nudném a vychcaně černobílém Osvobození.

Osobní tip Civala: Půlmiliardový rozpočet Žižky - Pravda, nekoukal jsem do hereckých smluv, ale jinak jsem na Janu Žižkovi ty ohromné peníze (tedy jinde než v posledním záběru) určitě neviděl.  

Osobní tip KarlaR: „Návrat“ Supermana – Henry Cavill se vrací jako Superman… akorát že vůbec! Totální fraška, v níž se proměnil comeback nejslavnějšího Superhrdiny, v podstatě nemá obdoby. V říjnu se slavilo krátké cameo a příslib velkých věcí, jen aby prosinci bylo po všem. Uf.

Osobní tip Mr. Hlada: 200 milionů pro Gray Mana – Na Gray Mana jsem se těšil, poctivě nastudoval pár knížek, z nichž se vyklubala obstojná béčka, a tak nějak jako každý věřil, že po Avenegers Russoové naservírují pecku. Nebyl důvod myslet si něco jiného. No ale nedopadlo to. Kecal bych, kdybych tvrdil, že jsem nějak zvlášť trpěl. Ten film není peklo, jen je to prostě celkem nehezká a nudná věc. Fascinuje mě ale, že do ní Netflix nalil 200 milionů dolarů a já dodnes nevím, za co to mohlo být. Leda by si Gosling s Evansem vzali po padesáti a de Armas s Billym Bobem Thorntonem každý dvacet. Nebo že na place topili stodolarovkami. Ale vážně, dvě stě milionů za tohle? Kde? 

Osobní tip Rimsyho: Metodické herectví Austina Butlera – Těsně po skončení už tak náročného natáčení byl Butler hospitalizován s virovým onemocněním připomínajícím zánět slepého střeva. Navíc měl dlouhodobé problémy se spánkem a ještě dlouho po opuštění role se prý nemohl zbavit elvisovského přízvuku, což prokázal při bizarním přebírání Zlatého glóbu. Nepřehánějí to už někteří mladí herci s tou obětavostí pro roli? Brian Cox jen nechápavě vrtí hlavou.

Osobní tip Spoonera: Celý Jan Žižka – Vlastně jsem Jáklovi fandil, aby to vyšlo a natočil poctivou žánrovku, která udělá aspoň trochu díru do světa. Jenže v kině mé stavy přeskakovaly z usínání do totálního nechápání toho, jak mohl do snímku někdo narvat půl miliardy a s čistým svědomím ho pustit ven. Nikdo si nevšiml, že se tu jen nudně pobíhá po lese? Nikdo si nevšiml příšerné akce a ještě odpudivějšího střihu, kdy v některých scénách ani netušíte, co se na plátně zrovna stalo? Nikomu nevadilo, že jsme místo hutné historické adaptace dostali nudnou romanci a předvídatelné pletichy? Ne, tohle se Jáklovi opravdu nepovedlo.

Osobní tip do_Oda: Výkon Jakea Gyllenhaala v Ambulanci – Podívejte, mám Jakea rád, patří mezi moje nejoblíbenější herce, a co bych dal za spin-off detektiva Lokiho z filmu Zmizení. Nicméně Gyllenhaalovy poslední role ve Velvet Buzzsaw, remaku dánského The Guilty, a hlavně loňské Ambulanci, to jsou prostě strašné úlety ještě navíc podtržené bizarními uřvanými výkony, které jenom konstantně vytrhávají z děje. Nevěřím, že to vadí jen mně.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace