Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 50 filmů, které rozbily bank a překonaly miliardu


ikona
TedGeorge
avataravengersdisneyharry potterhvězdné válkyjames bondjames cameronjokerjurský světkráska a zvířemarvelmaverickmiliardapán prstenůpiráti z karibikupixarrychle a zběsilespider-manstar warstop gun 2transformerstržby
Výlet zpět do miliardové historie aneb Titanic a 49 filmů po něm.  

Když v polovině ledna 2020 překonaly Star Wars: Vzestup Skywalkera jako 46. film miliardu dolarů, asi nikdo nečekal, že padesátka padne až za dva a půl roku, přičemž za ni bude zodpovědné pokračování Top Gunu. Covid zamíchal s plány studií na dlouhá léta dopředu a když už se hity neodkládaly, tak pro jistotu zamířily současně i na nějaký nově bující stream. O to sladší byl nedávný triumf Mavericka, u kterého miliardu před premiérou neodhadoval vážně skoro nikdo. Dnes si na TOP 50 globálně nejvýdělečnějších filmů všech dob posvítíme pod drobnohledem a jak už jste asi poznali při pohledu na první kapitolu, nebude to čtení na pět minut.

Mohl jsem si to sice udělat jednoduché a filmy seřadit vzestupně podle tržeb od (těsně miliardového) Temného rytíře po nejmocnější Avatar, ale já si řekl ne. Místo toho vám bijáky servíruji chronologicky počínaje dnem, kdy padla historicky první miliarda. Takže začnu Titanicem a končit budu u nejčerstvějšího zástupce klubu miliardářů – již zmiňovaného Toma Cruise v kokpitu. V úvodu si ještě neodpustím sebemrskačskou poznámku: Ne u všech filmů nutně řeším pouze tržby. U některých jsem neodolal a posvítil si i na kvality řešeného snímku. Fakt, že bilancující článek tedy bude chvílemi trochu roztěkaný, mi snad prominete. Stačí. Pohodlně se uvelebte, ke čtení si ohřejte nebo vychlaďte oblíbený nápoj a jdeme na to.

41. Aladin (2019, Guy Ritchie)
Rozpočet: 183
Tržby v USA: 356
Celosvětové tržby: 1 051
Kdy byl překonán milník: 26. července 2019
Index překvapivosti miliardy: 8/10
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Milá pohádka, ale Ritchie mohl trávit čas u něčeho jiného.

Na konci července 2019 jsme se opravdu dočkali chvíle, kdy během 24 hodin překonaly dva různé filmy miliardu. Spider-Man: Daleko od domova ji zvládnul 25. července, přičemž o den později jsme hlásili do světa, že metu zdolal i londýnský „geezer“ Guy Ritchie. Aladinův výkon v kinech byl překvápko, ne že ne. Trailery byly všelijaké, Will Smith v roli džina působil dojmem castingového failu roku a disneyovské hrané kráčení ve stopách nenapodobitelného Robina Williamse smrdělo průšvihem. Jenomže Ritchie zase jednou potvrdil, jaká je režijní klasa a s remakem si poradil na jedničku. Mám za něj radost, protože po katastrofálně prodělečném Králi Artušovi potřeboval kasovní úspěch jako proslulý konspirátor Alex Jones drbání.

42. Lví král (2019, Jon Favreau)
Rozpočet: 260
Tržby v USA: 544
Celosvětové tržby: 1 663
Kdy byl překonán milník: 30. července 2019
Index překvapivosti miliardy: 3/10
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Neviděl jsem.

Hakuna Matata v Disneylandu. Na co myšák šáhnul, to se v roce 2019 proměnilo ve zlato. Jelikož nechci, aby mi někdo v diskuzi vytknul opomenutí nic moc Dumba, který byl s rozpočtem 170 mega a „pouze“ dvojnásobnými globálními tržbami braný jako zklamaní, tak ho zmíním. Lví král navzdory průměrným recenzím (brblal nejenom Rimsy) donutil kinaře po celém světě znovu povolat brigádnické posily na kasy a pokud bych měl vypíchnout jeden výsledek, zmíním neskutečných 70 milionů dolarů z Brazílie. Modernizace proslulého animáku holt zafungovala na jedničku a rodinky s natěšenými dětmi mířily na Simbu v davech.

43. Toy Story 4: Příběh hraček (2019, Josh Cooley)
Rozpočet: 200
Tržby v USA: 434
Celosvětové tržby: 1073
Kdy byl překonán milník: 15. srpna 2019
Index překvapivosti miliardy: 5/10
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Fajn animák, ale pamatuje si ho ještě dneska někdo?

Já vím, že v souvislosti s tržbami se vyplatí být obezřetný a nikdy neříkat nikdy. Vždyť už po Titanicu zněly hlasy, že 1,8 miliardy v kinech nikdo nemůže překonat. Nemluvě o 200milionovém americkém otvíráku prvních Avengers nebo 2,8 miliardách Avatara (byť v případě modrásků z Pandory byl Cameron pokořený mocnými Avengers: Endgame jenom na chvíli). Jsem si však skoro jistý, že už se nikdy nedožiji chvíle, kdyby jedno hollywoodské studio během pouhých dvaceti dnů reportovalo trojí překonání miliardy. A to ještě nepočítám Spider-Mana, kterého sice produkoval Marvel, ale značku obhospodařuje vděčné studio Sony. Toy Story 4 navzdory svým (jenom mírně nadprůměrným) kvalitám trhlo miliardu, jako kdyby se nechumelilo. Kdo ví, kdy se jí Pixar dočká znovu.

44. Joker (2019, Todd Philips)
Rozpočet: 55–70
Tržby v USA: 335
Celosvětové tržby: 1 074
Kdy byl překonán milník: 15. listopadu 2019
Index překvapivosti miliardy: 10/10
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Příkladně autorské DCčko, které však z Taxikáře a Krále komedie čerpá až příliš.

Z fleku bych asi Jokera nepasoval jako nejvíc šokující miliardu všech dob, ale v TOP 3 u mě bude určitě. Kromě režírujícího Todda Phillipse a ďábelského chameleona Joaquina Phoenixe se výjimečně vytáhli i Warneři, kteří (na jejich poměry levný) snímek prodali už v trailerech na jedničku. Tušíte nějaký háček? Protože studio snímku od začátku příliš nevěřilo a obávalo se možného kasovního průšvihu, přizvali k financování společnosti Bron Studios a Village Roadshow, se kterými následně sdílelo obří profit. Takže ne, půl miliarda čistého z toho pro svojské studio nebyla a něco mi říká, že šéfové Warnerů si trhali vlasy s tím, že podíl na profitu by mnohem raději vypláceli třeba u tak tak výdělečného Shazama.

45. Ledové království II (2019, Chris Buck, Jennifer Lee)
Rozpočet: 150
Tržby v USA: 477
Celosvětové tržby: 1 450
Kdy byl překonán milník: 16. prosince 2019
Index překvapivosti miliardy: 1/10
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Neviděl jsem.

Budu už jako zaseklá deska, ale Disneyho výsledky v kinech v roce 2019 jsou naprosto nehorázné. Do kin vyslali devět filmů a hned sedm z nich (včetně očekávaného pokračování Ledového království) překonalo miliardu. Hegemonii myšáka jsme tenkrát rozebírali už měsíce předem, protože nám bylo jasné, že Elsa s Annou zvládnou pokořit milník levou zadní a samozřejmě jsme nezapomínali na ukončení ságy rodu Skywalkerů, které se teprve chystalo vyplenit kina o Vánocích. Dvojka Ledového království sice nezvládla vygenerovat hit podobný Let It Go, ale do kin samozřejmě zamířily všechny nebohé rodiny, jež musely snášet nekonečné projekce hitové jedničky, načež jim Disney plundroval peněženky i s pomocí předražených penálů, tašek a všemožných cetek spojených s animovaným fenoménem.

46. Star Wars: Vzestup Skywalkera (2019, J.J. Abrams)
Rozpočet: 275
Tržby v USA: 515
Celosvětové tržby: pouze 1 074
Kdy byl překonán milník: 15. ledna 2020
Index překvapivosti miliardy: 2/10
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Bojím se to vidět potřetí...

Naposledy dám v článku prostor redakčními kolegovi. Imf napsal v recenzi následující: „I přes vší snahu hnát Epizodu IX zběsile dopředu a neustále vysvětlovat, vysvětlovat a vysvětlovat, aby vám nedejbože někdo neskočil do řeči a nekladl nepříjemné otázky, je ve vší nahotě vidět nadbytečnost nové trilogie a neschopnost nových postav zapustit kořeny. Vinit z toho lze nejen studio bez dostatečné dostatečné koncepce. Vsadil bych Skywalkerovu ruku na to, že kdyby Abrams točil všechny tři filmy, byla by ta sága o poznání méně hrbolatá a nepopírala by samu sebe. Vždyť v devítce je minimálně půl tuctu momentů, kdy Abrams otevřeně cituje události z osmičky ve stylu “to byla absolutní náhoda, milion ku jedné, tohle už se nikdy nebude opakovat”. Dementování Johnsonovy minely tak vlastně stráví tolik času, že Vzestup Skywalkera připomíná reboot uprostřed rebootu.“

47. Harry Potter a Kámen mudrců (2001, Chris Columbus)
Rozpočet: 125
Tržby v USA: 319
Celosvětové tržby: 1 022
Kdy byl překonán milník: 18. srpna 2020
Index překvapivosti miliardy: 9/10
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Ve své době naprosté zjevení, které úchvatně oživilo skvělou knihu.

Kdyby mi někdo na začátku roku 2020 řekl, že kromě poslední epizody Star Wars bude jediným filmem, co letos překoná miliardu, první Harry Potter, pokládal bych ho za blázna. Člověk míní, covid mění a kina byla počínaje březnem zavřená po celém světě. Jako první na to dojela pixarovka Frčíme, která zamířila do multiplexů fakticky jenom týden před globálním propuknutím epidemie. Co se pozdějších obětí týče, tak je třeba zmínit Tenet, na jehož uvedení v kinech sveřepě trval Christopher Nolan a koneckonců i studio Warner Bros., které na konci roku 2020 rozhodlo, že na rozdíl od konkurence nebudou nadále odsouvat svoje Top Guny, ale všechny blockbustery plánované pro rok 2021 pošlou zároveň do kin a na HBO Max. Jenom pro pořádek dodám, že Kámen mudrců zvládnul překonat miliardu především díky Číně, kde si obrýlený kouzelník v srpnu došel pro hezkých 27 mega.

48. Spider-Man: Bez domova (2021, Jon Watts)
Rozpočet: 200
Tržby v USA: 804
Celosvětové tržby: 1 901
Kdy byl překonán milník: 26. prosince 2021
Index překvapivosti miliardy: 3/10
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Nejlepší díl nové pavoučí trilogie... díky raimiovské nostalgii a Garfieldovi.

Vždy mě zamrzí, když někdo nadává při úspěchu hollywoodského blockbusteru, který se mu zrovna nelíbí. Klidně žehrejme nad nekvalitami zámořské produkce od rána do večera (zrovna u houmlesáckého Spideyho jsem po opakovaném zhlédnutí také trochu vystřízlivěl). Je však v zájmu nás všech, fanoušků filmu, aby kina prosperovala a pokud je naplní marvelovka, Mimoni nebo další díl z nekonečné série Rychle a zběsile, není třeba se čílit. Spíše naopak. Jsem si skoro jistý, že z plných kin mají radost i nezávislí čeští distributoři, kteří nakupují do tuzemské distribuce dramata o bolívijských pastevcích lam. Skoro dvoumiliardový Spider-Man byl pro covidem vyprahlá kin vítanou oázou, která se naštěstí neukázala být fata morganou.

49. Lví král (1994, Roger Allers, Rob Minkoff)
Rozpočet: 45
Tržby v USA: 423
Celosvětové tržby: 1 064 (podle BoxOfficeMojo)
Kdy byl překonán milník: Nikdo neví
Index překvapivosti miliardy: Nehodnoceno
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Nestárnoucí klasika.

Chápu, že jste teď zmatení a pokusím se miliadovou „kauzu“ Lvího krále v rychlosti objasnit. Jsou jenom dvě možnosti – buď padla, nebo nepadla. Pokud zamíříte na BoxOfficeMojo, budete mít jasno. Kvalifikační limit pro článek se díky obnovenému 3D uvedení povedlo překonat už někdy v první polovině roku 2011. Pokud však mrknete třeba na tabulku webu The-Numbers, uvidíte „pouhých“ 986 mega. Nejistotu prohlubuje fakt, že ještě v lednu 2020 informoval Forbes a další weby o tom, že Vzestup Skywalkera jako 46. film historie pokořil hranici miliardy dolarů a od té doby se povedlo překonat milník pouze třem filmům (včetně pokračování Top Gunu). Tak proč snad úplně všechny weby (včetně CNN) před měsícem a půl psaly oslavné články o tom, že se Maverick stal padesátým filmem historie, který překonal miliardu? Pátral jsem.

Disney oficiálně nikdy neoznámil, že původní Lví král miliardu překonal. V zapadlých koutech internetu, kde se sdružují tržební geeci jako já, také panuje shoda, že velebený animák z roku 1994 miliardu doposud nepřekonal. BoxOfficeMojo pravděpodobně jenom špatně spočítalo mezinárodní tržby a místo reportovaných 641 milionů by v kolonce „International“ mělo svítit skoro o kilo méně. Chtěl bych vás ujistit, že jsem na tento problém narazil (BOM pravděpodobně chybně přepočítalo kurzy měn) dlouho před psaním článku, nikoliv při závěrečné kontrole, kdy jsem s hrůzou napočítal 49 filmů. Pojďme předstírat, že miliarda padla i tady. Nebudeme si přece kazit krásnou pohádku, kdy tu jubilejní padesátou zdolal…

50. Top Gun: Maverick (2022, Joseph Kosinski)
Rozpočet: 152–170
Tržby v USA: 663 (stav k sedmému srpnu)
Celosvětové tržby: 1 353
Kdy byl překonán milník:  27. června 2022
Index překvapivosti miliardy: 10/10
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Nejlepší film posledních let.

No a to nejlepší na konec. Dobrá, při vší úctě k parádnímu Maverickovi se asi ani Tom Cruise v cool kožené bundě a pilotkách kvalitami (alespoň podle mě) nevyrovná Temnému rytíři, ale naprosto nečekané kasovní vzedmutí návratu frajerského Petea Mitchella je tou nejkrásnější závěrečnou třešničkou na dortu. Mnoho lidí si ještě pár týdnů před premiérou myslelo, že roky odkládaný blockbuster neutrží v kinech ani 500 milionů a on nakonec útočí na neskutečných 1 400 míčů. A nepotřebuje k tomu Čínu.

Zázračné tržby lze připsat na vrub především kvalitám, o kterých se do IMAXu mnozí z nás chodili přesvědčovat opakovaně. U jakéhokoliv jiného současného blockbusteru by totiž čtvrtmiliardový start za první víkend znamenal konec někde u hranice 700 milionů. Maverick však namíchal neodolatelný koktejl skvělé (a v naprosté většině prakticky natočené) akce, sympatických postav sekýrovaných stárnoucím leteckým esem a samozřejmě nostalgie. Cruiseovi těch 100+ milionů, které si za nebeský výkon „svého“ blockbusteru odnese domů, přeju.

---

Hotovo. Alespoň z mojí strany. Pro vás se právě otevřela diskuze a mě zajímá, které níže zmiňované bijáky máte nejraději a které naopak už nikdy nechcete vidět, případně jste je doposud nikdy neviděli. Pojďme spolu doufat, že na další padesátku nebudeme čekat dalších 24 let, kina budou následující roky znovu plná a já si pokračování napíšu dříve než léta páně 2046.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace