Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 50 filmů, které rozbily bank a překonaly miliardu


ikona
TedGeorge
avataravengersdisneyharry potterhvězdné válkyjames bondjames cameronjokerjurský světkráska a zvířemarvelmaverickmiliardapán prstenůpiráti z karibikupixarrychle a zběsilespider-manstar warstop gun 2transformerstržby
Výlet zpět do miliardové historie aneb Titanic a 49 filmů po něm.  

Když v polovině ledna 2020 překonaly Star Wars: Vzestup Skywalkera jako 46. film miliardu dolarů, asi nikdo nečekal, že padesátka padne až za dva a půl roku, přičemž za ni bude zodpovědné pokračování Top Gunu. Covid zamíchal s plány studií na dlouhá léta dopředu a když už se hity neodkládaly, tak pro jistotu zamířily současně i na nějaký nově bující stream. O to sladší byl nedávný triumf Mavericka, u kterého miliardu před premiérou neodhadoval vážně skoro nikdo. Dnes si na TOP 50 globálně nejvýdělečnějších filmů všech dob posvítíme pod drobnohledem a jak už jste asi poznali při pohledu na první kapitolu, nebude to čtení na pět minut.

Mohl jsem si to sice udělat jednoduché a filmy seřadit vzestupně podle tržeb od (těsně miliardového) Temného rytíře po nejmocnější Avatar, ale já si řekl ne. Místo toho vám bijáky servíruji chronologicky počínaje dnem, kdy padla historicky první miliarda. Takže začnu Titanicem a končit budu u nejčerstvějšího zástupce klubu miliardářů – již zmiňovaného Toma Cruise v kokpitu. V úvodu si ještě neodpustím sebemrskačskou poznámku: Ne u všech filmů nutně řeším pouze tržby. U některých jsem neodolal a posvítil si i na kvality řešeného snímku. Fakt, že bilancující článek tedy bude chvílemi trochu roztěkaný, mi snad prominete. Stačí. Pohodlně se uvelebte, ke čtení si ohřejte nebo vychlaďte oblíbený nápoj a jdeme na to.

1. Titanic (1997, James Cameron)
Rozpočet (v milionech dolarů): 200
Tržby v USA: 659
Celosvětové tržby (včetně Ameriky): 2 201
Kdy byl překonán milník: V neděli 1. března 1998
Index překvapivosti miliardy (1/10 značí nulové překvápko): 9/10
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Nejlepší katastrofická romance všech dob?

Někdo musel být první a železný Jim se ke konci devadesátek stal králem světa. O Titanicu už bylo od té doby napsáno snad vše, takže mi na omezeném prostoru dovolte zmínit jenom jeden – možná ne tak známý – fakt. Víte, proč především američtí kinaři v letech 1997 a 1998 milovali Jamese Camerona ještě více, než Paramounti? Protože jim James vydělal nehorázné kvantum peněz. V druhé polovině devadesátých let ještě naplno fungovala praxe, že první víkend v kinech bralo studio až 90 % dolarů utržených ze vstupenek. Kina si vydělala svoje až v dalších týdnech. Variety odhaduje, že v okamžiku, kdy u vytrvalého blockbusteru padla první miliarda, dostávala většina zámořských kin větší polovinu tržeb. A to se teprve nepotopitelná loď rozjížděla…

2. Pán prstenů: Návrat krále (2003, Peter Jackson)
Rozpočet: 94 (!!!)
Tržby v USA: 378
Celosvětové tržby: 1 146
Kdy byl překonán milník: 23. února 2004
Index překvapivosti miliardy: 3/10
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Absolutní žánrová modla!

Jako by to bylo včera, co jsme se všichni plahočili (někteří i přes půl republiky) do vzácného multiplexu a více než 3 hodiny jsme s otevřenou pusou absorbovali epické ukončení Tolkienova příběhu v režii tenkrát ještě geniálního Petera Jacksona. Ne, miliarda navzdory své výjimečnosti překvápko nebyla, protože už Dvě věže skončily v kinech nedaleko milníku a Návrat krále jsme v kině prostě museli vidět všichni. Málokdo jsme však tušili, že se o dekádu později od Jacksona dočkáme i Hobita a útlá knížečka pro nejmenší bude divákům také servírovaná jako trilogie.

3. Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže (2006, Gore Verbinski)
Rozpočet: 225
Tržby v USA: 423
Celosvětové tržby: 1 066
Kdy byl překonán milník: 8. září 2006
Index překvapivosti miliardy: 8/10
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Utahaná blbina se skvělou akcí.

Z dnešního pohledu je to neuvěřitelné, ale opravdu trvalo další tři roky, než se po Návratu krále přihlásil další zájemce o miliardu. První Piráti z Karibiku byli pro Disneyho darem z nebes, přičemž jednička je dodnes známa jako ten film, který měl selhat. Po (ne)slavném propadáku Rennyho Harlina Ostrov hrdlořezů se dlouho nikdo neodvážil vstoupit do stejné pirátské řeky, studioví hlavouni kolabovali při pohledu na eskapády Johnnyho Deppa a dokonce i skladatel Hans Zimmer řekl Verbinskimu: „Zbláznil ses? Nikdo nepřijde na pirátský film“. No, přišli a logicky odmávnutý sequel Pirátů se stal teprve třetím filmem v historii, který překonal prestižní milník. Velké překvapení, které se však trochu dalo vytušit z rekordních prodejů dvdček jedničky.

4. Temný rytíř (2008, Christopher Nolan)
Rozpočet: 185
Tržby v USA: 535
Celosvětové tržby: 1 006
Kdy byl překonán milník: 20. února 2009
Index překvapivosti miliardy: 9/10
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Špičková komiksová gangsterka.

Temný rytíř je podle mého názoru nejlepším filmem historie, který dosáhnul na miliardu. Naprosto fantastického Jokera (na Heatha Ledgera se nedá zapomenout) doplňuje dechberoucí příběh, který vás už počáteční loupeží chytne vy víte kde, jenom aby vás Nolanův Nelítostný souboj na závěr odměnil pocitem, že jste právě viděli něco výjimečného. Čert vem více či méně opodstatněné výtky, že se Nolan ani po Batman začíná nenaučil točit akci. Temný rytíř je prostě parádní filmové pošušňáníčko. Také jste tenkrát měli takovou radost, když po mnoha měsících padla miliarda a posléze jste nadávali na Oscary, protože parádní blockbuster nebyl nominovaný na nejlepší film?

5. Avatar (2009, James Cameron)
Rozpočet: Oficiálně 237, neoficiálně mnohem víc
Tržby v USA: 761
Celosvětové tržby: 2 847
Kdy byl překonán milník: 2. ledna 2010
Index překvapivosti miliardy: 6/10
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Skvělý mix fantasy a sci-fi.

S dovolením budu citovat kolegu, který před dvanácti lety napsal v miliardovém článku následující: „Avatar má miliardu dolarů na tržbách z kin. A hotovo. Lepší začátek nového roku si James Cameron a fandové sci-fi nemohli přát, jejich oblíbený žánr je tedy oficiálně znovu v kurzu a jeho režisér, pokud bude chtít, může zase deset let natáčet dokumenty o oceánech. Doufejme, že tomu tak nebude.“ Za sebe bych si chtěl dvakrát postesknout. Štvou mě lidi, kteří na formálně precizní blockbuster hází špínu, protože chtějí být cool a někde se dočetli, že je scénář vykradená Pocahontas. A štve mě Cameron, který za posledních 25 let opravdu uvedl do kin pouze Titanic a Avatara, přičemž místo přelomových pecek natáčí, ehm, dokumenty o oceánech.

6. Alenka v říši divů (2010, Tim Burton)
Rozpočet: 200
Tržby v USA: 334
Celosvětové tržby: 1 025
Kdy byl překonán milník: 27. května 2010
Index překvapivosti miliardy: 9/10
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Neviděl jsem.

Jako teprve šestý biják v historii překonala milník Alenka v říši divů a Tim Burton může děkovat především průkopnickému Cameronovi. Avatar totiž znamenal obrovský 3D boom a právě volná hollywoodská adaptace knihy Lewise Carrolla na něj jako první dokázala zareagovat a přivábit do kin i ty diváky, kteří by jinak na xtou adaptaci známého příběhu nepřišli. Samozřejmě pomohla i účast Johnnyho Deppa, jenž byl před dvanácti lety na vrcholu popularity, a já se s klidným srdcem přiznám, že spolu s pozdějšími sequely Transformers jsem jako jeden z mála miliardových filmů Alenku (natož pokračování) dodnes neviděl.

7. Toy Story 3: Příběh hraček 3D (2010, Lee Unkrich)
Rozpočet: 200
Tržby v USA: 415
Celosvětové tržby: 1 066
Kdy byl překonán milník: 27. září 2010
Index překvapivosti miliardy: 8/10
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Animovaná klasika, která nepotřebovala pokračování.

Něco mi říká, že trojka Příběhu hraček mělo být závěrečné dobrodružství Woodyho, Buzze a spol. Parádní konec animáku by ostatně byl krásnou tečkou za oblíbenou sérií. Jenomže Pixary a s ním i tržební analytiky šokovala teprve sedmá miliarda v historii a v ústředí Disneyho, jenž legendární studio koupil v roce 2006 za 7,4 miliardy, padlo trochu hamounské rozhodnutí, že vznikne čtyřka. Může se nám to nelíbit, můžeme s tím nesouhlasit, ale čistě z byznysového hlediska se jednalo o dobrý nápad, protože i čtyřka milník překonala. Zbývá dodat, že stejně jako v případě Alenky zásadně pomohl 3D formát, který byl v roce 2010 v rozpuku a většina diváků si tenkrát za bonusový rozměr ráda připlatila.

8. Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna (2011, Rob Marshall)
Rozpočet: Pravděpodobně mluvíme o nejdražším filmu všech dob, prý až 410…
Tržby v USA: 241
Celosvětové tržby: 1 045
Kdy byl překonán milník: 2. července 2011
Index překvapivosti miliardy: 4/10
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Asi nejnudnější a neprázdnější blockbuster všech dob.

Přiznám se, že jsem měl zafixováno, že při natáčení čtyřky zase jednou zaúřadoval tropický hurikán a Rob Marshall prostě nemůže být takový packal, aby natočil dobrodružné „nic“ s rozpočtem přes čtyři kila. Proto mě překvapilo, když sem zjistil, že hurikán komplikoval život pouze Goru Verbinskimu při souběžném natáčení dvojky a trojky, což znamená, že za čtvrtý díl zodpovědný Marshall opravdu byl takový packal (dobrá, hodně tenkrát zaúřadoval i nízký kurz dolaru a fakt, že se natáčelo ve Velké Británii). O Pirátech v článku píšu naposledy, takže snad jenom něco o gáží Johnnyho Deppa. Herec přiznal, že za svého opileckého korzára celkem dostal více než 300 milionů dolarů. Na vlnách podivna mu vyneslo 55 milionů babek, přičemž Salazarova pomsta mu navzdory nižším tržbám v kinech měla přinést neskutečných 90 mega.

9. Harry Potter a Relikvie smrti – část 2. (2011, David Yates)
Rozpočet: Překvapivě nízkých 125 mega (točilo se souběžně s předchozím dílem)
Tržby v USA: 381
Celosvětové tržby: 1 342
Kdy byl překonán milník: 31. července 2011
Index překvapivosti miliardy: 3/10
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Přehnaně zamotané a moc krátké finále parádní kouzelnické série.

Vlastně je trochu překvapivé, že miliardu málem překonala jedna jediná (teď jsem vás znejistěl, že?) potterovka. Holt se premiéra předchozích sedmi dílů udála v první dekádě čerstvého milénia a tehdy ještě nebylo zvykem překonávat 1 000 milionů dolarů v kinech ani u největších blockbusterů. U potterovské rozlučky jsme však překonání milníku očekávali skoro všichni, byť byl předchozí natahovaný díl chvílemi peklo. Všichni potřebovali vidět, jak dá Harry konečně na hubu Voldemortovi, Hermiona políbí Rona a Snape (v podání nezapomenutelného Alana Rickmana) vyjeví svoje tajemství. Doufám, že jste jako čtenáři knih tenkrát nepostávali před kiny a nespoilerovali konec dychtivým „nečtenářům“.

10. Transformers 3 (2011, Michael Bay)
Rozpočet: 195
Tržby v USA: 352
Celosvětové tržby: 1 124
Kdy byl překonán milník: 2. srpna 2011
Index překvapivosti miliardy: 3/10
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Fajn blockbuster s legendárně zoufalým sestřihem invaze.

Čtete správně. Během jednoho měsíce léta páně 2011 zvládla kdysi nedostupný milník překonat hned trojice filmů, což se podařilo zopakovat až ve výjimečném ročníku 2019. Mr. Hlad byl kdysi na MovieZone s filmem natolik spokojený, že si vysloužil imfovu protirecenzi, a já jsem se také zařadil do klubu nespokojených. Michael Bay po dvojce potvrdil, že značka je vyčerpána a další díl bitek Autobotů s Decepticony už vážně vidět nepotřebuji. To však neplatilo o Číně, která po roce 2010 začala stavět multiplexy jako na běžícím pásu a trojka v tamních kinech trhla (na svou dobu obřích) 165 milionů. Pomalu se dostáváme do smutnější fáze článku, kdy o obrovských tržbách a překonání miliardy často rozhodovali obyvatelé země s Velkou a dlouhou zdí. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace