Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 50 filmů, které rozbily bank a překonaly miliardu


ikona
TedGeorge
avataravengersdisneyharry potterhvězdné válkyjames bondjames cameronjokerjurský světkráska a zvířemarvelmaverickmiliardapán prstenůpiráti z karibikupixarrychle a zběsilespider-manstar warstop gun 2transformerstržby
Výlet zpět do miliardové historie aneb Titanic a 49 filmů po něm.  

Když v polovině ledna 2020 překonaly Star Wars: Vzestup Skywalkera jako 46. film miliardu dolarů, asi nikdo nečekal, že padesátka padne až za dva a půl roku, přičemž za ni bude zodpovědné pokračování Top Gunu. Covid zamíchal s plány studií na dlouhá léta dopředu a když už se hity neodkládaly, tak pro jistotu zamířily současně i na nějaký nově bující stream. O to sladší byl nedávný triumf Mavericka, u kterého miliardu před premiérou neodhadoval vážně skoro nikdo. Dnes si na TOP 50 globálně nejvýdělečnějších filmů všech dob posvítíme pod drobnohledem a jak už jste asi poznali při pohledu na první kapitolu, nebude to čtení na pět minut.

Mohl jsem si to sice udělat jednoduché a filmy seřadit vzestupně podle tržeb od (těsně miliardového) Temného rytíře po nejmocnější Avatar, ale já si řekl ne. Místo toho vám bijáky servíruji chronologicky počínaje dnem, kdy padla historicky první miliarda. Takže začnu Titanicem a končit budu u nejčerstvějšího zástupce klubu miliardářů – již zmiňovaného Toma Cruise v kokpitu. V úvodu si ještě neodpustím sebemrskačskou poznámku: Ne u všech filmů nutně řeším pouze tržby. U některých jsem neodolal a posvítil si i na kvality řešeného snímku. Fakt, že bilancující článek tedy bude chvílemi trochu roztěkaný, mi snad prominete. Stačí. Pohodlně se uvelebte, ke čtení si ohřejte nebo vychlaďte oblíbený nápoj a jdeme na to.

31. Já, padouch 3 (2017, Kyle Balda, Pierre Coffin)
Rozpočet: 80
Tržby v USA: 265
Celosvětové tržby: 1 035
Kdy byl překonán milník: 8. září 2017
Index překvapivosti miliardy: 5/10
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Neviděl jsem.

Když v dubnu 2017 pokořil miliardu osmý díl Rychle a zběsile, očekávali jsme, že další překonání čím dál méně prestižního milníku bude otázkou několika málo týdnů. V květnu měla premiéru nejenom pětka Pirátů z Karibiku, ale i pokračování Strážců Galaxie a další hity. Nakonec jsme si však museli počkat až na začátek září, kdy se svými tržbami zaskvěl Gru a jeho žluté podržtašky. Universalu se povedl husarský kousek, protože relativně nová série (jednička zamířila do kin v roce 2010) se díky neutuchajícímu nadšení capartů stala jednou z nejmocnějších a nejspolehlivějších franšíz, kde jakékoliv tržby pod hranicí 1 000 milionů dolarů jsou pomalu brány jako zklamání. Uvidíme, jestli na miliardu ještě na poslední chvíli nezaútočí ze zálohy i sequel Mimoňů. Nedávné potvrzení premiéry v Číně naznačuje, že ještě rozhodně není dobojováno.

32. Star Wars: Poslední z Jediů (2017, Rian Johnson)
Rozpočet: 200–317
Tržby v USA: 620
Celosvětové tržby: 1 333
Kdy byl překonán milník: 31. prosince 2017
Index překvapivosti miliardy: 1/10
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Za mě výborný a odvážný film. Ale vím, že se to nesmí říkat nahlas...

Nezlobte se na mě, ale takhle se s odkazem Star Wars prostě nezachází. Respektuji, že má svým způsobem odvážná koncepce Riana Johnsona i na MovieZone mnoho obhájců, ale já mu (a dozorující Kathleen Kennedy) nikdy neodpustím, jakým způsobem zametl s mým dětským idolem  Lukem Skywalkerem. Nemluvě o faktu, že po slibně rozjeté sedmičce zahrál příběh do autu, jenom aby se následně narychlo povolaný J.J. Abrams nechal vyloučit za absenci očekávaných kulervoucích momentů a rychlokvašné zakončení (nyní už banální a nevzrušivé) ságy. Od Posledního z Jediů se prostě čekalo mnohem více a klesající tržby poprvé naznačily i ortodoxním fanouškům, že je cosi shnilého ve státě sithském.

33. Black Panther (2018, Ryan Coogler)
Rozpočet: 200
Tržby v USA: 700
Celosvětové tržby: 1 347
Kdy byl překonán milník: 10. března 2018
Index překvapivosti miliardy: 8/10
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Dobrá marvelovka s meh digikoncem.

Černý muž pod bičem otrokáře žil, a tak se nelze divit faktu, že pro afroamerickou menšinu v Americe byl marvelovský blockbuster s černošským superhrdinou v hlavní roli událostí s trochou nadsázky srovnatelnou se zvolením Obamy 44. prezidentem USA. Asi tolik k neskutečným 700 milionům Black Panthera, za než samozřejmě nebyla zodpovědná jenom hrdá minorita. Mě však snad ještě více než gigantický kasovní průvan v zámoří fascinuje dalších 646 milionů ze zbytku světa. Vždyť i v Číně, která je dodnes bez pardonu rasistická, padlo 100 mega! Nezbývá než znovu vyseknout poklonu Feigemu, jenž byl se „svými“ komiksy na naprostém vrcholu a globální apetit po jeho provázaném superhrdinském universu byl počínaje rokem 2018 kolosální. A málem bych zapomněl  Chadwick Boseman byl jako charismatický král Wakandy výborný.

34. Avengers: Infinity War (2018, Anthony Russo, Joe Russo)
Rozpočet: 321–400
Tržby v USA: 679 (rekordní otvírák 257 míčů tehdá působil skoro až nepřekonatelně)
Celosvětové tržby: 2 048
Kdy byl překonán milník: 5. května 2018
Index překvapivosti miliardy: 1/10
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Famózní osudová komiksovka.

Trvalo to pouhých 12 dní a miliarda byla doma. Osudový střet nejmocnějších pozemských superhrdinů s nejfundamentálnějším ekologem všech dob svedl zpět dohromady rozkmotřené kamarády Rogerse a Starka, nabídnul nejhvězdnější moment Thorovy kariéry (Bring me Thanos!) a po závěrečných titulcích donutil diváky těšit se nejenom na Endgame, ale i na Captain Marvel. Vážně tu nechci stavět pomník Feigemu a věřte mi, že mám výhrady k mnoha marvelovkám, ale když si teď vzpomenu, jakou trapnost předvedli Warneři s Ligou spravedlnosti, tak je nutné ocenit, že se mu jeho pečlivě stavěný domeček ze superhrdinských karet nerozsypal. Závěrečně zúčtování s arcilotrem, zodpovědným za vesmírnou genocidu, jsme po Infinity předkrmu netrpělivě vyhlíželi skoro všichni.

35. Jurský svět: Zánik říše (2018, J. A. Bayona)
Rozpočet: 165–187
Tržby v USA: 418
Celosvětové tržby: 1 308
Kdy byl překonán milník: 6. července 2018
Index překvapivosti miliardy: 2/10
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Zajímavý nápad, slabá realizace.

Universal se v roce 2018 musel spokojit s jedinou miliardou. Pokračování Jurského světa přivedlo zpět krotitele raptorů Chrise Pratta, za dinosauří práva bojující Bryce Dallas Howard a samozřejmě i prehistorické predátory, na kterých se snaží vydělat další z řady bláhových boháčů. Navzdory faktu, že se větší část Zániku říše odehrává v jednom velkém sídle na samotě u lesa a spíše rutinní akce už příliš nestrhne, diváci po celém světě znovu zamířili do kin v davech, přičemž především 261 čínských a 72 japonských milionů se počítá. Povedený apokalyptický závěr dvojky potom nabídnul naději, že závěrečný díl šestidílné ságy s podtitulem Nadvláda bude znovu parádní jízda. Dnes už bohužel víme, že nebyla.

36. Úžasňákovi 2 (2018, Brad Bird)
Rozpočet: 200
Tržby v USA: 609 (!)
Celosvětové tržby: 1 243
Kdy byl překonán milník: 31. července 2018
Index překvapivosti miliardy: 3/10
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Povedená dvojka, na kterou si dnes ale málokdo vzpomene.

Co se pixarovských sequelů týče, tak jsou druzí Úžasňákovi spolu s třetím Příběhem hraček asi nejlepší. Přesto jsem kvitoval s povděkem, že se Pixar po návratu pana Užasňáka a jeho povedené rodinky rozhodl vystavit sequelům stopku. Skákající lampička totiž už nějaký ten rok nebyla synonymem výjimečného studia. Stala se z ní disneyovská filiálka, která sice generovala ultra úspěšné hity s jistotou odpískané penalty při domácím utkání Viktorky Žižkov, ale kouzlo a snaha o něco nového byly tytam. Podle mě je velká škoda, že pomalý odklon od dětských jistot (ještě přišlo Toy Story 4), který vyvrcholil moc hezkou a možná i trochu nedoceněnou Duší, totálně zabil vpovzdálí číhající covid. Pixar si svůj sympatický návrat k originálům vyžral až do dna.

37. Aquaman (2018, James Wan)
Rozpočet: 160–200
Tržby v USA: 335
Celosvětové tržby: 1 148
Kdy byl překonán milník: 13. ledna 2019
Index překvapivosti miliardy: 9/10
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Úžasně epický, ale jinak zcela průměrný mix disneyovské pohádky a Rychle a zběsile.

James Wan je šikula a jeho angažmá bylo podle mě jeden z nejrozumnějších warnerovských kroků v posledních – řekněme osmi – letech. Vysmívaný superhrdina se v jeho režii proměnil v sympatického podvodního muže, který naplno prodal omezený herecký rejstřík Jasona Momoy. Nemluvě o faktu, že romance s podvodní Amber Heard byla vlastně uvěřitelná a nijak nenarušovala digitální oceánské orgie. Miliarda byla navzdory chybějící vánoční konkurenci (vzpomínáte, když jsme si pomalu každý rok škrtali neustále odkládanou premiéru Avatara 2?) velké, ale příjemné překvápko. Co dodat na závěr? Nikdy nepodceňujte vánoční termín premiéry. Kdyby totiž vodník startoval v létě, vydělá mnohem méně.

38. Captain Marvel (2019, Anna Boden, Ryan Fleck)
Rozpočet: 152–175
Tržby v USA: 427
Celosvětové tržby: 1 128
Kdy byl překonán milník: 3. dubna 2019
Index překvapivosti miliardy: 5/10
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Hezké devadesátkové retro, které akorát nenaplnilo svůj potenciál.

Miliarda sice nebyla u Captain Marvel úplně ložená, ale mám pocit, že pár měsíců před premiérou očekávané Avengers: Endgame by ji snad zvládnul i spin-off Ant-Mana o superhrdinských termitech. Na kapitánku se diváci nahrnuli už první víkend a výsledkem bylo neskutečných 455 milionů dolarů z celého světa. Výdrž Carol Danvers byla sice (kromě Ameriky, kde se na blockbuster vytrvale chodilo i po premiéře Endgame) slabší, ale stejně to stačilo na neskutečně tučný kasovní výsledek. Vždyť i do našich multiplexů zamířilo první víkend více než 153 000 diváků. To je mimochodem třikrát více, než kolik krajanů přišlo první víkend do kina na ambiciózní Eternals. Dojíždějící covid nebude jediným důvodem propadu…

39. Avengers: Endgame (2019, Anthony Russo, Joe Russo)
Rozpočet: 356–400
Tržby v USA: 858 (Myslíte si, že se dožijeme překonání 356 milionů za první víkend?)
Celosvětové tržby: 2 798
Kdy byl překonán milník: Někdy v neděli odpoledne 28. dubna 2019. Ultimátní marvelovská týmovka to zvládla ještě před koncem prvního víkendu v kinech.
Index překvapivosti miliardy: 1/10 (rozhodnul jsem se, že nebudu blbnout s nulou)
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Nejvíííííííííííííííííííííííííííííííííc!

Nikdy neříkej nikdy, ale v blízké budoucnosti vážně nevidím žádný blockbuster, jenž by zvládnul překonat miliardu první víkend v kinech. Jenom mimochodem: Pouhé dvě země – Amerika a Čína, jsou zodpovědné za více než polovinu celkových globálních tržeb, tedy jeden a půl miliardy dolarů. Ke kvalitám prozatím posledních Avengers potom jenom poznamenám následující: Ať už se vám Endgame líbilo, nebo ne, musíte uznat, že ukončení jedné marvelovské fáze velmi uspokojivě spletlo dohromady dekádu tkané příběhové nitky a na rozdíl od DC konkurence nepošlapalo odkaz nejpopulárnějších komiksových postav. Chrise Evanse s digitálně vymazaným knírem (ani jiných bestialit) jsme se naštěstí nedočkali.

40. Spider-Man: Daleko od domova (2019, Jon Watts)
Rozpočet: 160 (O 15 mega méně, než Homecoming. Proč? Protože absentoval drahý Robert Downey Jr.)
Tržby v USA: 391
Celosvětové tržby: 1 132
Kdy byl překonán milník: 25. července 2019
Index překvapivosti miliardy: 4/10
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Zbytečně přecpaný průměr, který si užívá snad jen Gyllenhaal.

Jako v pomalu každé kapitole si beru oddechový čas a pomůžu si další tržební citací Civala: „Spidey jede! A Marvel jakbysmet. Tentokrát z marvelovské krasojízdy sice těží hlavně studio Sony, které zrestartovaného Spider-Mana s tváří Toma Hollanda už podruhé poslalo do kin, principielně jde ale o další triumf v rámci Marvel Cinematic Universe. Definitivní konec třetí fáze, v němž se Peter Parker konfrontuje s odkazem Iron Mana, se logicky veze na zájmu o Avengers: Endgame. A díky tomu sbírá miliony s ohromující lehkostí.“ Pavoučák na cestách po Evropě sice nebyl žádný zázrak, ale diváci zamířili do multiplexů v davech a my jsme se mohli poprvé a dost možná naposledy mohli v hollywoodském blockbusteru oddávat pohledům na Liberec, který suploval Prahu.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace