Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 50 filmů, které rozbily bank a překonaly miliardu


ikona
TedGeorge
avataravengersdisneyharry potterhvězdné válkyjames bondjames cameronjokerjurský světkráska a zvířemarvelmaverickmiliardapán prstenůpiráti z karibikupixarrychle a zběsilespider-manstar warstop gun 2transformerstržby
Výlet zpět do miliardové historie aneb Titanic a 49 filmů po něm.  

Když v polovině ledna 2020 překonaly Star Wars: Vzestup Skywalkera jako 46. film miliardu dolarů, asi nikdo nečekal, že padesátka padne až za dva a půl roku, přičemž za ni bude zodpovědné pokračování Top Gunu. Covid zamíchal s plány studií na dlouhá léta dopředu a když už se hity neodkládaly, tak pro jistotu zamířily současně i na nějaký nově bující stream. O to sladší byl nedávný triumf Mavericka, u kterého miliardu před premiérou neodhadoval vážně skoro nikdo. Dnes si na TOP 50 globálně nejvýdělečnějších filmů všech dob posvítíme pod drobnohledem a jak už jste asi poznali při pohledu na první kapitolu, nebude to čtení na pět minut.

Mohl jsem si to sice udělat jednoduché a filmy seřadit vzestupně podle tržeb od (těsně miliardového) Temného rytíře po nejmocnější Avatar, ale já si řekl ne. Místo toho vám bijáky servíruji chronologicky počínaje dnem, kdy padla historicky první miliarda. Takže začnu Titanicem a končit budu u nejčerstvějšího zástupce klubu miliardářů – již zmiňovaného Toma Cruise v kokpitu. V úvodu si ještě neodpustím sebemrskačskou poznámku: Ne u všech filmů nutně řeším pouze tržby. U některých jsem neodolal a posvítil si i na kvality řešeného snímku. Fakt, že bilancující článek tedy bude chvílemi trochu roztěkaný, mi snad prominete. Stačí. Pohodlně se uvelebte, ke čtení si ohřejte nebo vychlaďte oblíbený nápoj a jdeme na to.

21. Avengers: Age of Ultron (2015, Joss Whedon)
Rozpočet: 250
Tržby v USA: 459
Celosvětové tržby: 1 402
Kdy byl překonán milník: 15. května 2015
Index překvapivosti miliardy: 1/10
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Ehm... za mě super, ale vím, že v tom jsem sám.

Dovolte osobní vzpomínku, ať je článek pestrý. Někdy kolem roku 2015 došla Civalovi trpělivost s mými statěmi pod jeho tržebními články a rozhodnul se, že zabije dvě mouchy jednou ranou a neprofesionálně se zbaví MovieZone otravy tak, že za něj ten Ted občas napíše tržební článek (vše samozřejmě myslím s velkou nadsázkou). Povedlo se a pokud se nemýlím, tak právě oznamovací článek o miliardě dvojky Avengers byl (nepočítaje jedno téma) dost možná můj tržební debut. Překonání kdysi prestižního milníku se každopádně právě v roce 2015 stalo pomalu rutinou a my jsme tušili, že Joss Whedon nám ještě několik podobně úspěšných blockbusterů nabídne. Tušili jsme špatně, protože cholerického pána, na něhož poslední roky usilovně žalují herci, herečky a bejvalky, už pomalu nechtějí ani v televizi.

22. Jurský svět (2015, Colin Trevorrow)
Rozpočet: Asi 150, ale v době premiéry se skloňovalo ještě minimálně o 50 víc
Tržby v USA: 653 (úvodní 209 milionový víkend dokonce překonal Avengers a v Americe se návrat dinosaurů dokonce chvíli pyšnil největším otvírákem všech dob)
Celosvětové tržby: 1 672
Kdy byl překonán milník: 22. července 2015
Index překvapivosti miliardy: 8/10
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Výborný vzkříšení série a zdaleka nejlepší díl druhé trilogie.

Tržby Jurského světa pro mě byly takové překvapení, že jsem neváhal a bláhově napsal článek, v němž jsem pasoval Chrise Pratta na největší hollywoodskou hvězdu. Rekordy totiž překvapivě povedený blockbuster Colina Trevorrowa překonával jako na běžícím páse a byť si velkorysou část výdělku odnesl produkující Steven Spielberg (odhaduje se 100-150 milionů dolarů), studio mohlo slavit a podle webu Deadline přepočítávat skoro půl miliardu dolarů čistého zisku. Nelze se tedy divit, že přípravy na pokračování se rozeběhly velmi brzy po premiéře. Léto 2015 bylo v kinech tučné a to největší překvápko nás teprve čekalo.

23. Mimoni (2015, Kyle Balda, Pierre Coffin)
Rozpočet: 74
Tržby v USA: 336
Celosvětové tržby: 1 159 (!)
Kdy byl překonán milník: 28. srpna 2015
Index překvapivosti miliardy: 9/10
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Peklo. Sorry.

Jasně, dvojka Já, padoucha skončila v roce 2013 jenom kousek pod miliardou. Od Mimoňů však před sedmi lety vážně skoro nikdo nečekal překonání 600 kulatých, natož více než 1100 melounů. Užiteční žlutí idioti však přišli do multiplexů ve správnou chvíli, očarovali prcky po celém světě a jenom potvrdili, že kdysi paběrkující studio Universal chytlo po roce 2013 druhý dech. Kromě čím dál úspěšnější partičky Vina Diesela totiž úspěšně restartovalo jurskou franšízu a fakt, že i relativně levný spin-off oblíbeného animáku zvládnul v kinech utržit miliardovou nálož, si zaslouží uznání. Zatímco Warneři už nějaký ten pátek marně hledali další velkou franšízu, Universalové byli po roce 2014 jediní, kteří alespoň občas narušili nadvládu Disneyho.

24. Star Wars: Síla se probouzí (2015, J.J. Abrams)
Rozpočet: 245–306
Tržby v USA: 937 (V Americe dodnes nepřekonaný kasovní masakr)
Celosvětové tržby: 2 068
Kdy byl překonán milník: 28. prosince 2015
Index překvapivosti miliardy: 1/10
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Po zásluze megahit, na mě to fungovalo.

Pouhých dvanáct dní stačilo očekávánému návratu do světa Star Wars, aby překonal miliardu (druhá padla na začátku února 2016) a vůbec nikdo se nedivil. Comeback Hana Sola a staré gardy jsme totiž vyhlíželi už od oznámení, že Disney kupuje od George Lucase za čtyři miliardy Lucasfilm a Star Trekem ošlehaný J.J. Abrams natočí sedmou epizodu. Síla se probouzí byla fajn film, po kterém jsme se snad úplně všichni ještě naposledy těšili na návrat do předaleké galaxie, ale nemůžu si pomoct – po těch nekonečných letech jsme v kinech všichni čekali něco výjimečného a bohužel jsme se nedočkali. Teaserová a trailerová kampaň každopádně byla naprostá špička, takže ani dvě miliardy vlastně nebyly překvapivé.

25. Captain America: Občanská válka (2016, Anthony Russo, Joe Russo)
Rozpočet: 250
Tržby v USA: 408
Celosvětové tržby: 1 153
Kdy byl překonán milník: 20. května 2016
Index překvapivosti miliardy: 5/10
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Trochu horší než dvojka, ale pořád luxus.

Výtečná dvojka Capa by si tu miliardu zasloužila asi trochu víc, ale Občanská válka se navzdory jisté roztříštěnosti a ne zrovna vzrušivému dějovému oblouku (konflikt Tonyho a Steva měl mnohem větší potenciál) dá také vidět opakovaně. Krásnému výsledku z kin samozřejmě pomohlo očekávané představení nového teenagerského Spider-Mana, který díky sympatickému Tomu Hollandovi chytnul druhý dech a dal zapomenout na rozpačitou dvojici filmů s Andrew Garfieldem. Budu už se trochu opakovat, ale nebýt 180 milionů z (až donedávna vysoce Marvel pozitivní) Číny, tak miliarda nepadla. Respektive asi padla, ale Disney by musel zamrkat na kinaře ve „spřátelených" zemích (v čele s Amerikou) a film za milník nějak nenápadně pošoupnout.

26. Zootropolis: Město zvířat (2016, Byron Howard, Rich Moore)
Rozpočet: 150
Tržby v USA: 341
Celosvětové tržby: 1 024
Kdy byl překonán milník: 5. června 2016
Index překvapivosti miliardy: 9/10
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Hezký animák, který snad nebudou nikdy trápit dvojkou.

Když psal Karel Blu-ray recenzi na Zootropolis, tak zaznělo: „Už můžu naplno říct, že jsou teď disneyovské animáky lepší než ty pixarovské? Když totiž srovnám poslední pětiletky, Raubíř Ralf, Na vlásku nebo Ledové království dost zastiňují hrst sequelů, z nichž trčí jen Rebelka a V hlavě.“ Já ho s dovolením (a možná trochu kacířsky) podepíšu s tím, že Zootropolis je dost možná moje nejoblíbenější disneyovka poslední dekády. Animák, detektivka a noir buddy movie v jednom mě opakovaně baví svižným příběhem, sympatickými zvířátky a samozřejmě i závěrečným ovčím twistem. Miliarda byla nečekaná a měl jsem z ní tenkrát velkou radost. Disneymu holt před pár lety vyšlo, na co sáhnul.

27. Hledá se Dory (2016, Andrew Stanton)
Rozpočet: 200
Tržby v USA: 486
Celosvětové tržby: 1 029
Kdy byl překonán milník: 9. října 2016
Index překvapivosti miliardy: 1/10
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Meh, už si z toho nic nepamatuju. A to Nema uctívám.

Hledá se Nemo z roku 2003 byl ve všech směrech fenomén. Už 940 milionů dolarů z multiplexů po celém světě byl fantastický výsledek, jenomže pixarovka si připsala snad ještě více dechberoucí sukces na domácích nosičích. Během prvních dvou týdnů po premiéře se prodalo 15 milionů dvdček, což o půl mega překonalo dosavadního rekordmana – Společenstvo prstenů. Zajímají vás celkové výsledky prodejů stříbrných kotoučů? Našel jsem pouze americká čísla a něčeho se chytněte – více než 36 milionů DVD a 1,3 milionů Blu-rayů k tomu. Kolem a kolem mluvíme o dalších 850 míčích z prodejů domácích nosičů jenom v USA! Hledá se Dory jsem dodnes také neviděl, ale miliarda v kinech fakt nebyla nečekaná.

28. Rogue One: Star Wars Story (2016, Gareth Edwards)
Rozpočet: 200
Tržby v USA: 532
Celosvětové tržby: 1 056
Kdy byl překonán milník: 22. ledna 2017
Index překvapivosti miliardy: 4/10
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Finále je naprostá paráda, ale všechno ostatní šlo mimo mě.

Pixarovky, marvelovky, vlastní animáky a hrané pohádky a nově i Star Wars. Disney se díky promyšleným akvizicím Bob Igera dostal v druhé polovině minulé dekády do pozice, kdy mu vycházelo úplně vše. Od historicky prvního celovečerního Star Wars spin-offu jsme sice miliardu všichni tak trochu čekali (ano, o Vánocích 2016 jsme se ještě těšili na epizodu Riana Johnsona), ale fantasy si stejně zaslouží kudos za svůj kasovní výkon. Zvlášť když si uvědomíte, že na rozdíl od většiny dalších miliardových snímků se Hvězdné války nemohly spolehnout na Čínu. Ta na souboje TIE fighterů s X-wingy nikdy příliš neslyšela a mrzkých 69 mega pro Rogue One čínský nezájem jenom potvrzuje. Vidíte, málem bych zapomněl pochválit parádní (skoro)závěrečnou scénu s Darth Vaderem.

29. Kráska a zvíře (2017, Bill Condon)
Rozpočet: 160
Tržby v USA: 504
Celosvětové tržby: 1 264
Kdy byl překonán milník: 13. dubna 2017
Index překvapivosti miliardy: 5/10
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Snadno zapomenutelný průměr.

Asi na chvíli ztratím čtenáře, kteří nepatří mezi MovieZone štamgasty a článek jim náhodně doporučil Facebook nebo Google, ale sper to ďas… Kráska a zvíře pro mě bude do konce života spojená s „osudovou" sázkou o miliardu v kinech. Půlka MovieZone uživatelů mi věřila, že selka Emma Watson milník překoná, druhá půlka nikoliv. Miliarda padla i díky neuvěřitelné marketingové masáži cobydup a trestem pro nevěřící byla ikonka se smutným Benem Affleckem. Pokud chcete zavzpomínat na zlaté tržební časy, klikejte. Snad až příliš suverénní Disney poslal v roce 2017 do kin pouhých sedm filmů, nicméně hraný remake milovaného animáku nebyl jedinou miliardou, kterou si před pěti lety myšák připsal.

30. Rychle a zběsile 8 (2017, F. Gary Gray)
Rozpočet: 250
Tržby v USA: 226
Celosvětové tržby: 1 236
Kdy byl překonán milník: 30. dubna 2017
Index překvapivosti miliardy: 2/10
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Krásně přepálený akční nářez. Ponorka!!!

Jak je mi rychlá a zběsilá série bytostně protivná, tak musím uznat, že dobrodružství Jasona Stathama s miminem, přehrávající Charlize Theron vyhrožující atomovkou a neuvěřitelné finále s ponorkou, bavily díky špičkovému blockbusterovému řemeslu i mě. Rychle a zběsile 8 je pro značku zlomem nejenom kvůli Rockovi, který se rozkmotřil s Vinem Dieselem, jenom aby o dva roky později zavítal do kin se Stathamem ve spin-offu Hobbs a Shaw. Podle mě je to zároveň historicky poslední díl franšízy, co se zvládnul dostat za miliardu. Propad tržeb v Americe je patrný u každého dalšího dílu, přičemž šílené řidiče doposud zachraňovala především Čína (392 milionů značí po Avengers: Endgame historicky druhé nejvyšší hollywoodské tržby!). Něco mi však říká, že už ani tam Dieselovi a jeho závislákům na rodině v budoucnu pšenka nepokvete.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace