Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 50 filmů, které rozbily bank a překonaly miliardu


ikona
TedGeorge
avataravengersdisneyharry potterhvězdné válkyjames bondjames cameronjokerjurský světkráska a zvířemarvelmaverickmiliardapán prstenůpiráti z karibikupixarrychle a zběsilespider-manstar warstop gun 2transformerstržby
Výlet zpět do miliardové historie aneb Titanic a 49 filmů po něm.  

Když v polovině ledna 2020 překonaly Star Wars: Vzestup Skywalkera jako 46. film miliardu dolarů, asi nikdo nečekal, že padesátka padne až za dva a půl roku, přičemž za ni bude zodpovědné pokračování Top Gunu. Covid zamíchal s plány studií na dlouhá léta dopředu a když už se hity neodkládaly, tak pro jistotu zamířily současně i na nějaký nově bující stream. O to sladší byl nedávný triumf Mavericka, u kterého miliardu před premiérou neodhadoval vážně skoro nikdo. Dnes si na TOP 50 globálně nejvýdělečnějších filmů všech dob posvítíme pod drobnohledem a jak už jste asi poznali při pohledu na první kapitolu, nebude to čtení na pět minut.

Mohl jsem si to sice udělat jednoduché a filmy seřadit vzestupně podle tržeb od (těsně miliardového) Temného rytíře po nejmocnější Avatar, ale já si řekl ne. Místo toho vám bijáky servíruji chronologicky počínaje dnem, kdy padla historicky první miliarda. Takže začnu Titanicem a končit budu u nejčerstvějšího zástupce klubu miliardářů – již zmiňovaného Toma Cruise v kokpitu. V úvodu si ještě neodpustím sebemrskačskou poznámku: Ne u všech filmů nutně řeším pouze tržby. U některých jsem neodolal a posvítil si i na kvality řešeného snímku. Fakt, že bilancující článek tedy bude chvílemi trochu roztěkaný, mi snad prominete. Stačí. Pohodlně se uvelebte, ke čtení si ohřejte nebo vychlaďte oblíbený nápoj a jdeme na to.

11. Star Wars: Episoda I – Skrytá hrozba (1999, George Lucas)
Rozpočet: 115
Tržby v USA: 475
Celosvětové tržby: 1 027
Kdy byl překonán milník: 23. února 2012
Index překvapivosti miliardy: 8/10
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Jako dítě jsem to miloval!

Na začátku druhé kapitoly se dostáváme k zajímavému poznatku, který nás bude provázet i na dalších stránkách: Známý film, který se dočkal premiéry někdy ke konci minulého tisíciletí, překonává s odstupem mnoha let miliardu. Důvod je prostý – obnovené uvedení 3D (často narychlo spíchnuté) verze v kinech po celém světě. Podobných případů bylo po gigantickém úspěchu Avatara jako máku a právě v případě rozpačitě přijímané Skryté hrozby to v roce 2012 znamenalo překulení přes kdysi bájnou hranici. Díky třetímu rozměru se konto jedničky rozmnožilo o více než sto milionů a představení mladého Anakina Skywalkera se stalo historicky jedenáctým bijákem všech dob, které milník překonalo. Jestli zaslouženě, to už nechám na vás.

12. Avengers (2012, Joss Whedon)
Rozpočet: 225
Tržby v USA: 623 (jedná se o historicky první film, který v USA zvládnul vydělat více jak 200 mega za první víkend)
Celosvětové tržby: 1 518
Kdy byl překonán milník: 13. Května 2012
Index překvapivosti miliardy: 5/10
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Komiksový nářez, který změnil fimový svět.

A máme tu první marvelovku. Ať už si o kvalitách komiksových blockbusterů ze stáje Marvelu myslíte cokoliv, Kevin Feige si jako vizionář, geek a protřelý byznysman zaslouží i váš obdiv. S podporou mocného Disneyho (a ze začátku i Paramountu) se mu totiž podařilo dát dohromady ansámbl, se kterým diváci dýchali. Když si teď vzpomenu na první fázi zakončenou právě Avengers, chce se mi o bodík zvednout hodnocení nejenom jedničky Iron Mana, ale i Prvního Avengera alias Capa, k němuž se po letech vracím asi nejčastěji. Na Avengers jste v kině určitě byli také a pokud ne, tak vás do sálu nepustili kvůli nízkému věku, nebo jste prostě ze zásady nechodili (a pravděpodobně doposud nechodíte) na žádné hollywoodské blockbustery.

13. Temný rytíř povstal (2012, Christopher Nolan)
Rozpočet: 250
Tržby v USA: 448
Celosvětové tržby: 1 081
Kdy byl překonán milník: 2. září 2012
Index překvapivosti miliardy: 1/10
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Našlapaný blockbuster, který neprávem maličko zapadl.

V první kapitole jsem si na chvíli ulevil od psaní citací a podobně si zalenoším ještě jednou. Cival totiž před deseti lety ve svém miliardovém článku výstižně napsal : „Ne že bychom byli překvapeni. Komiksárna Christophera Nolana byla k tomuhle úspěchu předurčena. Miliardové tažení předchozího batmanovského filmu chtěli Warneři zopáknout, a tak Nolanovi přiklepli 250 milionů dolarů na epické zakončení trilogie, jež nemá ve filmové historii obdoby. Nezrodila se sice podívaná tak jednohlasně velebená, tak dokonale vybroušená a intenzivní, jakou byl oscarový Temný rytíř. Pořád ale jde o jeden z nejimpozantnějších filmů roku a o vysokou školu toho, jak se v dnešní době dá upéct epický blockbuster se silným autorským otiskem.“

14. Skyfall (2012, Sam Mendes)
Rozpočet: 200
Tržby v USA: 304
Celosvětové tržby: 1 109
Kdy byl překonán milník: 30. prosince 2012
Index překvapivosti miliardy: 7/10
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Výborná hodinová bondovka, která pak jde lehce do háje. A u finále vždycky trpím.

U Jamese Bonda odjakživa platí, že překonává rekordy především ve své britské domovině, a Skyfall nebyl výjimkou. Gigantických 161 milionů z Velké Británie doplnily krásné výsledky ze zbytku Evropy a v součtu s doposud rekordním výsledkem bondovky v amerických kinech jsme se dočkali historicky první miliardy, za kterou byl zodpovědný blonďatý agent Jejího Veličenstva. Daniel Craig, Javier Bardem, Sam Mendes a další si ji za třetí Craigovu bondovku zasloužili, protože nejenom pro mě se (spolu s Casinem Royale) jedná o nejlepší dobrodružství agenta s povolením zabíjet,  které vzniklo po roce 2000. Kamera, režie, scénář (!), herecké výkony… vše je naprostá blockbusterová špička. Kdyby se tenkrát povedlo ukecat k účasti Conneryho, umřel bych v kině asi blahem.

15. Hobit: Neočekávaná cesta (2012, Peter Jackson)
Rozpočet: Odhady jsou hodně divoké. Začínají na 180 milionech a končí na třech kilech.
Tržby v USA: 303
Celosvětové tržby: 1 017
Kdy byl překonán milník: 4. března 2013
Index překvapivosti miliardy: 2/10
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Paradoxně nejlepší díl Hobita.

Ale že to Hobitovi trvalo. Po exodu Guillerma del Tora z režijní stolice se do Středozemě vrátil Peter Jackson a miliardu jsme po vánoční premiéře očekávali mnohem dříve, než na začátku března. Neočekávanou cestu je navzdory překonání milníku možné brát jako zklamání. Po desetiletém čekání na návrat do milovaného světa s hobity, trpaslíky, elfy, čaroději, skřety a dalšími totiž měl film vydělat mnohem více. Navíc vůbec nepřesvědčil svými kvalitami a byť se i další dva díly bez větších problémů zaplatily, pachuť ze zoufale prodlužovaného ždímání fantasy přetrvává dodnes. Sami si řekněte, kolikrát jste si zopakovalii komplet rozšířené verze Pána prstenů a kolikrát Hobita. No vidíte.

16. Iron Man 3 (2013, Shane Black)
Rozpočet: 200
Tržby v USA: 409
Celosvětové tržby: 1 215
Kdy byl překonán milník: 17. května 2013
Index překvapivosti miliardy: 7/10
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Neprávem nenáviděná komiksovka, na mě zvrat s Mandarinem fungoval.

Ne, kvality tentokrát řešit nebudu, protože třetího Iron Mana vážně nemám rád, tuším že patřím k menšině a nechci vám kazit hezký den. První snímek druhé marvelovské fáze sice měl ve hvězdách napsáno, že za sebou nechá 586, respektive 623 milionů, které vydělaly první dva díly, ale miliarda byla před devíti lety stejně slušné překvápko. Po super úspěšných Avengers se komiksové blockbustery ocitly na vrcholu zájmu a železňák byl tím hlavním tahounem. Je zajímavé, že Iron Mana čtyřky jsme se nikdy nedočkali, nicméně budoucí filmy mocné franšízy roky chytře profitovaly z účasti charismatického Downeyho. Když se člověk podívá na tržby marvelovek, mířících do kin po odchodu Roberta do důchodu, tak je mu jasné, že právě Tony Stark byl esenciálním kořením, jež před deseti lety vystřelilo populární svět na vrchol. Ať mi nikdo neříká, že ho Kevin Feige nezkouší ukecat alespoň ke cameu v budoucích Avengers 5.

17. Jurský park (1993, Steven Spielberg)
Rozpočet: 63
Tržby v USA: 404
Celosvětové tržby: 1 100
Kdy byl překonán milník: 21. srpna 2013
Index překvapivosti miliardy: 4/10
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: V každém ohledu nestárnoucí klasika.

Nechybělo mnoho a bez diskuze nejlepší film z jurské série překonal milník už při svém prvním uvedení do kin v roce 1993. Tenkrát scházelo pouhých 30 míčů a tak si musel Spielberg počkat na obnovenou 3D premiéru, která utržila více než 100 mega a režisérovi dopřála jeho první a doposud jediný miliardový biják. Když se však podíváte na mimořádná čísla z ranku 470 milionů Čelistí (rozpočet byl padesátkrát nižší) nebo 792 milionů E.T. Mimozemšťana (rozpočet byl více než sedmdesátkrát nižší), tak vám Stevena velmi rychle přestane být líto. Na tomto místě bych ještě rád a naposledy poprosil uživatele, aby v diskuzi pod článkem neotevírali věčný „problém“ inflace.

18. Ledové království (2013, Chris Buck, Jennifer Lee)
Rozpočet: 150
Tržby v USA: 401
Celosvětové tržby: 1 281
Kdy byl překonán milník: 3. března 2014
Index překvapivosti miliardy: 8/10
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Slušný animák, jehož obří slávu pořád nepobírám.

Přiznám se, že jsem se teď trochu zděsil, když jsem pod miliardovým článkem v diskuzi našel svůj příspěvek, kde čtenáře přesvědčuji, že dalším miliardovým hitem bude Interstellar… Ale zpátky k „originálnímu“ animáku, který dobyl celý svět svou (už měsíc po premiéře řádně otravnou) písničkou Let It Go a zacementoval Disneyho jako nejúspěšnější hollywoodské studio současnosti. Ledové království se k překvapivé miliardě dostalo především díky Asii. Tentokrát však snímek za miliardu nepošoupla Čína, nýbrž Japonsko. Tipnete si, kolik Elsa a spol. v zemi vycházejícího slunce utržily? Přidejte. I díky přezpívání největších hitů do japonštiny neskutečných 249 melounů.

19. Transformers: Zánik (2014, Michael Bay)
Rozpočet: 210
Tržby v USA: 245
Celosvětové tržby: 1 104
Kdy byl překonán milník: 3. srpna 2014
Index překvapivosti miliardy: 4/10
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Docela meh, ale... robodinosauři jsou robodinosauři, no.

Stejně jako vy jsem prskal, že výborný režisér, jakým Michael Bay bezesporu byl, se na deset let zahrabal u čím dál více stejných Transformers. Ale divíte se mu? Navzdory upadajícímu zájmu v Evropě a Americe se i čtyřka s tržbami dostala za miliardovou hranici, přičemž naprosto zásadní byl 300milionový příspěvek z již dříve akcentované Číny. Bay sice přestal točit SkályArmageddony a Mizery, ale v roce 2016 v rozhovoru pro Rolling Stone řekl, že mu jeho filmy vydělaly už půl miliardy. Je jasné, že naprostá většina pochází od emzáckých robotů. Procenta z tržeb za vysoký výkon  v kinech mu přitom vypláceli nejenom vděční Paramounti. Některé zdroje tvrdí, že dokonce bral všimné i od výrobce hraček Hasbro. Dobře pro něj.

20. Rychle a zběsile 7 (2015, James Wan)
Rozpočet: 190
Tržby v USA: 353
Celosvětové tržby: 1 515
Kdy byl překonán milník: 17. dubna 2015
Index překvapivosti miliardy: 6/10
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Našlapaný akčňák se srdceryvnou poslední scénou.

Už šestka zaútočila v kinech na osm kil, takže miliarda se tentokrát asi trochu dala čekat. Vůbec nikdo však ještě několik měsíců před premiérou nečekal ještě o 500 mega víc. James Wan si poprvé vyzkoušel velký blockbuster a neselhal. Ukočíroval ego Vina Diesela, létající auta, čím dál šílenější scénář a především dopřál stylové a povedené rozloučení tragicky zesnulému Paul Walkerovi. Nechci být v souvislosti s odcházením sympatického herce cynický, ale právě sbohem pro Paula, jehož máme v redakci dodnes nejraději v polozapomenutém Zběsilém útěku, přilákalo do kin snad ještě více diváků, než šílené kaskadérské kousky. No a pak je tu Čína, kde si rychlí a zběsilí řidiči dojeli pro skoro až děsivých 390 milionů.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace