Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 10 tržebních postřehů z letní sezóny 2019


ikona
TedGeorge
aladdinavataravengers: endgameavengers: infinity warcaptain marveldetective pikachudetektiv pikachudisneydisney+godzillajokerkevin feigelvi kralmarvelnetflixparamountpixartenkrat v hollywooduuniversalwarner bros.
Shrnutí toho nejpodstatnějšího, co se událo na poli filmových tržeb za prvních 8 měsíců roku 2019 

Na stránkách MovieZone se stalo dobrým zvykem shrnout si letní sezónu v kinech pohledem tržebního kecala. O peníze jde (bohužel) až v první řadě a rok 2019 nebude nijak vybočovat. Co se změnilo oproti minulým artiklům, které si můžete připomenout zde a zde? Především časové rozpětí, které letní sezóna označuje. Zatímco dříve to byl duben, květen, červen a červenec, my už dnes víme, že se Hollywood naučil lépe pracovat s daty premiér a kdysi skoro zapovězené měsíce jako únor nebo srpen také přinášejí ambiciózní a úspěšné filmové pecky v kinech. 

 

Tolik k upřesnění nadpisu článku a teď už k věci. Rok 2019 je v kinech ve znamení myšáka a člověka ta nadvláda zběsile fúzujícího studia Disney skoro až děsí. Ostatní studia se slzou v oku pokukují po království Boba Igera, který před 13 lety koupí Pixarů započal cestu k současné dominanci. Vše jenom stvrdila koupě studia Fox, která přidělala vrásky na čele nejednomu fanouškovi kvalitních eRkových bijáků. Nebudu předbíhat, Disneyho si koneckonců rozebereme v nejednom z následujících bodů. Vy už se pohodlně uvelebte, nabídněte si něco dobrého k pití a jdeme na to.

3. Disney trhá všechny rekordy
Avengers: Endgame
– 2,8 (miliardy dolarů). Lví král – 1,6. Captain Marvel – 1,13. Příběh hraček 4 – 1,06. Aladdin – 1,05. Pět blockbusterů, které vyhnaly Disneyho vstříc neuvěřitelným 10 miliardám babek z celého světa za rok 2019. Dotyčné numero ještě posichruje druhé Ledové království následované prozatím poslední epizodou Star Wars, a já se vás zeptám: Vzpomínáte si na podobnou nadvládu nějakého hollywoodského studia? Odpovím za vás, nevzpomínáte. Investice do Pixaru, Marvelu a LucasFilmu sice v průběhu let nesly svoje dolarové ovoce, ale právě letošní rok se to všechno sešlo a velký šéf Bob Iger se může pomalu chystat do důchodu s úsměvem na tváří. Pokud mu ještě vyjde dlouho chystané spuštění streamovací Disney+, má jeho moloch díky chytrým nákupům a exekutivním rozhodnutím potenciál vládnout ještě dlouhé roky.

 

Jistě nebudu jediný, kdo si všimnul, že příští rok to už taková nadvláda ze strany Myšáka nebude, ale co by za jeden slabší rok dala ostatní studia. Právě díky trojce chytře koupených firem doplněných vlastní knihovnou animáků a pohádek má Disney i do budoucna na růžích ustláno. Hodně bych se divil, kdyby ho v následujících letech prohnal Universal podobným stylem jako v roce 2015, kdy vládnul díky Jurskému světu, Rychle a zběsile 7, Mimoňům a Padesáti odstínům šedi. Samozřejmě by se nabízelo rozvést myšlenku, že je toho všeho s koupí Foxů až moc a divák na ten – proč to teď neříct – monopol, dříve nebo později doplatí. V tuto chvíli si však můžeme ještě dovolit ten luxus neřešit budoucnost a Bobovi při jeho chystaném odchodu do důchodu opatrně zatleskat. 

2. Lišky dávají dobrou noc
Je to smutné, srdcaři vzpomínající na foxovské Vetřelce brečí, ale nedá se nic dělat. Hollywoodské lišáky v březnu koupila myš a my se teď společně můžeme strachovat o budoucnost kvalitních a ambiciózních eRkových bijáků. Právě jim totiž byli Foxové zaslíbeni a já snad jenom připomenu dva roky starého, parádního a mládeži nepřístupného Logana. Také si vzpomínáte na pohádky, kterými Disney ještě před pár měsíci zásobil nervózní fanoušky studia, kterému se přezdívá po savci kradoucímu v kurnících po celém světě? Všechny uklidňoval s tím, že Fox normálně pokračuje a ta změna je vlastně jenom kosmetická. No tak ani ň.

 

U Foxů se nedávno mohutně propouštělo, myšák si našel záminku k tomu zrušit mnoho nadějných projektů (záminka se jmenuje X-Men: Dark Phoenix) a když se teď podíváte na odbyté kampaně posledních filmů z jejich stáje, které už obhospodařoval Disney, a s tím přímo související pokles tržeb (Foxové si běžně v Americe došli pro letní pšenku v hodnotě 400-600 milionů – letos to bylo naprosto zoufalých 124,2 mega), tak se můžete utěšovat akorát tím, že myšák už nestihnul zrušit parádně vypadající Le Mans´66 alias Ford vs Ferrari. Tragický to konec legendárního studia, které nám v minulosti naservírovalo Vetřelce, Hvězdné války, Planety opic, Deadpooly (kdo ví, jak to s Wadem Wilsonem dopadne), X-Meny a další.

1. Jsou velké, drahé a originální filmy mrtvé?
Článek zakončím dost možná tou nejdůležitější otázkou, která daleko přesahuje nějaké filmové tržby. Byť to při pohledu na žebříček letošních tržeb vypadá jako velký marvelovský festival říznutý nějakou tou pixarovkou a remakem klasické kreslené disneyovky, není třeba věšet hlavy. Samozřejmě všichni víme, že filmy z podobného ranku se dočkají obrovského zájmu diváků i v dalších letech a výše zmiňovanou miliardovou disneyovskou squadru budou příští roky narušovat především sequely Rychle a zběsile, Jurského světa, DC komiksovek jako Wonder Woman a Aquaman, Avatarové, Star Wars z dílny Weisse, Benniofa a Johnsona a další jistoty. Jenomže to neznamená, že by lidé nechodili na velké originální filmy. Kasovní průšvih Ad Astra budiž čerstvou výjimkou.

 

I v originálních filmových projektech samozřejmě najdeme sázky na jistotu. Minulý rok jsme řešili tržby mírně připos_ané (ale dobré) Bohemian Rhapsody a příští rok bude sázkou na jistotu třeba hráči milovaná Uncharted s Tommem Hollandem. Jenomže tu máme Tarantina (ne, těm konečným 10 filmům pořád nevěřím), Nolana, Phillipse (Joker pro něj bude nový začátek), Ritchieho, Villeneuva, Vaughna a do budoucna třeba i toho Caryho Fukunagu. Schválně tu vybírám áčkové režiséry s potenciálem narušit svým originálním bijákem na první pohled neprostupnou hegemonii jasných hitů. Jistě, každý z výše jmenovaných se už nějakým tím pokračováním provinil nebo proviní, ale stejně to jsou všechno velice zajímavá jména točící kvalitní originální áčkové filmy, na které Hollywood rozhodně nezapomíná a rve se o ně s Netflixem.

---

Vytáhni v hospodě tentokrát nebude. Místo toho vám poděkuji za přečtení článku a pozvu vás do diskuze, kde mi jistě omlátíte o hlavu, že jsem ve výčtu skvělých áčkových režisérů cílících na originální projekty s potenciálem vydělat stovky milionů dolarů zapomněl na Martina Scorseseho a další.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace