Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Disney oficiálně dokončil nákup Foxů: Patří mu Vetřelec, X-Meni i Deadpool


ikona
KarelR
20th century foxavataravengersdeadpooldisneypredatorsmrtonosna pastvetrelecx-men
Hračkářský konglomerát si pořídil 83 let staré studio, s nímž disneyovský šéf Bob Iger provede... zatím nevíme co. 

Zdá se to jako včera, ale o disneyovském nákupu Foxů se mluví od listopadu 2017. Myšák se tehdy snažil získal lišáky za 52,4 miliardy dolarů, nakonec však celý obchod nešel zrovna hladce. Comcast totiž boj o Foxy nevzdal v prvním kole a Disney nakonec vyhrál až ve druhém s nabídkou 71,3 miliardy dolarů.

Loni se pak několikrát řešilo, že je celý obchod skoro u konce. Reálně jsme ale v cílové rovince až teď, jelikož celá transakce oficiálně proběhne zítra ve 12:02. Po poledni (samozřejmě amerického času) se tedy Foxové zařadí po bok Marvelu, Lucasfilmu nebo Pixaru. A celý filmový svět začne (znovu...) řešit, co přesně tenhle obchod znamená a jestli bychom se z něj měli radovat nebo ne.

Upřímně... já se spíš asi bojím. Ne že by dříve koupené firmy pod Disneym nějak strádaly (třeba Marvel se díky marketingové a distribuční pomoci vydrápal na špičku hollywoodského potravního řetězce). Foxové jsou ale přeci jen filmové studio, které má obrovskou historii a jeho politika vždycky byla jiná než disneyovská. Ne, nemluvím jen o kupě přímočarých eRkových filmů. Mám na mysli spíš zajímavé projekty bez značkového potenciálu (z poslední doby třeba Marťan, Zlý časy v El Royale nebo Vdovy), u nichž si disneyovský štempl nedovedu tak úplně představit.

Bob Iger samozřejmě tvrdí, že budou Foxové jako studio zachováni a že budou i nadále točit eRkové filmy. Na druhé straně se však mluví i vyhození víc než 4000 zaměstnanců (a to jsou ty střídmější odhady) a všem je nám asi jasné, že se s přibývajícím časem bude "nenápadně" prosazovat jedna změna za druhou.

Snad u Disneyho (stejně jako při nákupu Marvelu, Lucasfilmu a Pixaru) pochopili, kde mají Foxové silné a slabé stránky. Byla by totiž velká škoda, kdyby se zánik ikonické "studiové šestky" proměnil v neoficiální pohřeb drahých filmů, které nejsou pro celou rodinu. Za to nám připojení X-Menů a Fantastické čtyřky do MCU vážně nestojí...

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace