Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Disney chystá odpověď na Netflix. Bez Star Wars?


ikona
TedGeorge
amazonbatmanblu-raydisneydvdhbohvězdné válkyjon favreaujustice leagueledové královstvímarvelnetflixpán prstenůpixarsebevražedný oddílseriálytržby
Měl by se Netflix strachovat, nebo bude všechno nakonec úplně jinak?  

Hollywood si před deseti lety vysnil, že tržby z pomalu končících DVDček nahradí Blu-raye, které budou doplňovat prodeje filmů přes internet. A všechno bude tím pádem fajn. K jeho překvapení mu však vypálil rybník Netflix (povinně klikejte na imfovo ultimátní téma), kterému se povedlo etablovat s elegantním modelem internetové půjčovny filmů za relativně nízký paušální poplatek.

Ta cesta za více než 120 miliony předplatitelů ze světa byla trnitá a Netflix se na svoji současnou (pořád ještě vlastně monopolní) pozici dostal jenom díky dluhu 20 miliard babek, který by však měl pomalu klesat. Konkurence sice trochu zaspala, ale poslední dobou už rozhodně nespí. Amazon Prime, Hulu, HBO GO – však vám neříkám žádné novinky. To nejzajímavější je však teprve před námi, Disney totiž na rok 2019 chystá start svého „vlastního Netflixu“ a já mám pro vás podrobnosti.

Ještě, než se naplno začnu věnovat Disneymu, dovolíte krátký povzdech? Ten trend mi vůbec není po chuti. Když jsem si poprvé začal předplácet Netflix, těšil jsem se na neustále rostoucí filmotéku opatřenou českými a anglickými titulky. Jenomže jak ukazuje trend z Ameriky, který se pomalu šíří i do světa – Netflix a spol. pomalu rezignovali na co největší zásobárnu filmových a seriálových pecek. Tomáš Vyskočil ve svém výzkumu prezentovaném na TVConu uvádí, že oproti roku 2012, kdy Netflix v Americe nabízel 11 000 filmů a seriálů, je toto číslo v roce 2018 de facto poloviční (5200).

Místo toho pánové sedící na pokladničce mohutně investují do omezeného počtu vlastních filmů a seriálů. Především u filmů se často jedná o snímky nevalné kvality (Bright promine), které by v kině prostě neobstály. U seriálů je situace přece jenom o něco lepší, ale nalijme si čistého vína: Kdo má dnes čas na sledování spousty seriálů? No já ne.

Ale teď už k Disneymu. Myšák svoji službu odstartuje až příští rok a jedním z hlavních taháků bude bezesporu desetidílná hraná série ze světa Star Wars, na kterou bude dohlížet Jon Favreau. Rozpočet se odhaduje na (podezřele nízkých) 100 milionů dolarů a už je pomalu jasné, že bude Disney chtít konkurovat hlavně Zaklínači na Netflixu a Pánovi prstenů na Amazonu. HBO končící se svou Hrou o trůny jiste také řekně svoje. Právě tyto série by měly v letech 2019-2020 uzřít světlo světa a jejich premiéry budou doprovázet obří reklamní kampaně. Že se Disney bude moct (navíc) pochlubit obřím katalogem vlastních filmů, které doplní stovky bijáků z „právě realizované“ koupě Foxů? Ne tak rychle.

Před pár dny vylezl ze svého brlohu šéf všech šéfů, disneyovský kápo Bob Iger. Řekl mimo jiné následující: „Bude to z naší strany spíše maraton, nikoliv sprint. Nechceme diváky přetáhnout na naši stranu kvantitou. Budeme cílit spíše na kvalitu. Máme pocit, že zákazníky víc než kompletní balíček úplně všeho zajímají konkrétní tituly. Samozřejmě tomu bude odpovídat rozumná cena za měsíční předplatné (spekuluje se o nízkých 6-8 dolarech za měsíc).

Právě tohle jsem nechtěl slyšet. Že těch pár babek bude stát za to, protože se na jednom místě dočkáme všech Marvelovek, Hvězdných válek, Pixarovek, pohádek à la Ledové království (a díky fakticky hotové koupi Foxů i X-Menů, Deadpoolů, Avatarů, Planet opic…) a dalších? Bohužel i na tento výčet můžete zapomenout. Problémem jsou smlouvy, které byly uzavřeny v minulosti. Tehdá ještě nebylo jasné, že se Disney naplno pustí do vlastního Netflixu a především v případě Hvězdných válek je to pro ně docela průšvih. Výhradní práva na vysílání totiž vlastní moloch Turner Broadcasting.

Že se jedná jenom o 3-4 filmy a časem se práva vrátí Disneymu? Ne a něčeho se chyťte. Turner Broadcasting, vlastnící mimo jiné televizní stanice TBS, TNT a Starz, si v roce 2016 od Myšáka koupil americká práva na 10(!) Star Wars filmů, včetně nově vznikající trilogie. Disney je kvůli právům sice oslovil, ale jednání prý nevedla nikam. To ostatně potvrdil i Iger, který připustil, že na začátku můžou diváci zapomenout na maratony Star Wars filmů a nejprve bude dostupná Abramsem připravovaná devítka. Což je opravdu hodně málo. Co se Marvelovek týče, tak tam je situace s právy podle všeho také velmi složitá a rozhodně se nedočkáme kompletního katalogu hned první den spuštění nové služby.

V zákulisí se zároveň šušká, že Netflix hodlá Disneymu předložit nabídku, která se neodmítá. Také tomu nerozumím. Všichni jsme totiž brali jako bernou minci fakt, že Disney z Netflixu pomalu odchází právě kvůli své vlastní platformě. Koneckonců na internetu jsou velmi rychle dohledatelné výroky pánů vedoucích, že všechny Marvelovky a Star Wars budou „exkluzivitkou“ dostupnou pouze a jenom na jejich připravované platformě.

Ještě větší průšvih však podle mne čeká Warnery. Ti totiž (relativně v tichosti) připravují svého vlastního černého koně v šachové partii s Netflixem, Amazonem a Disneym, a už na podzim hodlají odstartovat svoji paušálem provoněnou DC Universe službu. Právě jsem si ostentativně odkašlal a mám pocit, že se mnoho čtenářů MovieZone právě směje nebo kleje. Mnou čím dál tím méně milovaní Warneři totiž poslední dobou činí jedno špatné exekutivní rozhodnutí za druhým.

Jejich připravovaný (a na podzim se vší pompou spouštěný) DC Universe se sice bude pyšnit možností zhlédnout takové blockbustery jako Superman (ten původní), nebo Batman začíná, ale můžete rovnou zapomenout na „pecky“ let minulých - Wonder Woman, Sebevražedný oddíl nebo Ligu spravedlnosti. Práva na tyto komiksové filmy jsou bohužel v držení jiných hráčů na pořádně rozoraném hollywoodském poli. A hádáte správně - současní místodržící se jich opravdu nechtějí vzdát.

Je to docela kruté vystřízlivění. Lidé se zatajeným dechem sledovali obří obchody, které se odehrávaly (odehrávají) poslední měsíce. Warneři se dostávají pod střechu AT&T, Disney je jenom poslední krůček od koupě Foxů. Tím pádem se všeobecně předpokládalo, že Warner Bros. ve svém nově vznikajícím katalogu spojí síly s HBO a Disney bude ždímat Foxovskou knihovnu, co to dá. Bohužel, to všechno je hudba velmi vzdálené budoucnosti. A to kdo ví jestli...

Už jenom fakt, že si Myšák koupí Lišek pojistí 60% podíl na tzv. MiniNetflixu známém jako Hulu a nebude ho spojovat se svou platformou…. Kdepak, je to marné. Proč chtít po konzumentech jedenkrát měsíčně 10 babek, když jim můžeme nabízet sport na ESPN, seriál Příběh služebnice na Hulu a plánovaný Star Wars seriál na nově startující platformě. Hlavní je vyždímat z nás co nejvíc dolarů, respektive korun.

Jak téma zakončit? Mnoho lidí si od nástupu paušálních internetových půjčoven na filmy slibovalo konec pirátství a elegantní domácí filmotéku za pár šupů. Jenomže to je něco, co se nelíbí Hollywoodu. Příjmy z multiplexů jsou sice rok od roku vyšší, ale kolaps trhu s domácími nosiči mění všechno. Blu-ray a Ultra HD 4K nosiče jsou čím dál více jenom libůstkou pro fajnšmekry. Časy, kdy Pixarovky prodávaly 40 milionů DVDček, jsou nenávratně pryč.

Peníze určené na domácí filmovou a seriálovou zábavu se přelily směrem k Netflixu, Amazonu a dalším. Hollywood tedy musí zareagovat a mně ten jejich model, čím dál více spoléhající na „unikátní“ obsah, není zrovna po chuti. Dáte v budoucnu čuchnout k vašim těžce vydělaným penězům i Disneymu, Warnerům a (neodvratně) také dalším? Já si počkám a prozatím budu asi chodit častěji do kina. Můžou si za to sami.

---

Vytáhni v hospodě: Mnoho lidí vidí budoucnost paušálního koukání na filmy jako souboj Netflixu s čím dál mocnějším Disneym. Já bych však nezapomínal na Amazon. Jeff Bezos je v současnosti nejbohatší člověk světa, a tak je pro něj ta (všehovšudy) miliarda investovaná do seriálového Pána prstenů podobná investice, jako koupě obyčejného autíčka na dálkové ovládaní pro solventního a exekucí nezatíženého rodiče. Něco mi říká, že je to pro Amazon Prime teprve začátek a brzy se dočkáme dalšího ambiciózního nakupování. Snad to nebude znamenat třeba akvizici nových filmových X-Menů, které Foxové tak ustaraně drží pod pokličkou...

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (18)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace