Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Jak Bob Iger dostal Disneyho na vrchol


ikona
TedGeorge
avengersavengers 2avengers: endgameblack panthercaptain americadeadpooldisneydisney+fantasticka ctyrkaforce awakensFoxfrozengeorge lucasharrison fordhvězdné válkyiron manjohn lasseterkevin feigeluke skywalkerlvi kralmark hamillmarvelpixartoy storytržbyx-menx-men: dark phoenix
Cesta vzhůru je lemovaná chytrými nákupy. Bude pořízení studia Fox dalším majstrštykem „pana CEO“? 

Disneyho je poslední dobou všude plno. Tržební kecalové řeší možnou miliardu marvelovky / disneyovky Captain Marvel, fanoušci streamovacích služeb se těší na spuštění Disney+, a aby toho nebylo málo, před pár dny se dotáhla do konce hollywoodská fúze století, ve které Myšák pojmul Lišku. V tomto článku si posvítíme na osobu, bez které by dnes Disney rozhodně nebyl tam, kde je. Právě Bob Iger je tím „panem CEO“, který má největší zásluhu na skoro až monopolní pozici, v níž se Disney v současnosti nachází. Zaujal jsem vás a máte chuť se dozvědět více? Protože jsem se zase jednou pořádně rozepsal a k přelouskání článku se budete muset něčím posilnit, otevřete si ke čtení Cabernet Sauvignon z Vinařství Veverka. Jdeme na to.

Kapitola třetí: Budou další Hvězdné války!!!

Zase to bylo po třech letech. V roce 2006 Pixaři, 2009 Marvel, no a 2012 Lucasfilm. Na to už si možná sami vzpomínáte. Já osobně jsem před sedmi lety jásal. To, o čem jsme všichni desítky let snili, se totiž stalo skutečností. Epizoda VI dostane pokračování, před kamery se vrátí Han, Luke a Leia! Na MovieZone tenkrát napsal novinku KarelR a mimo jiné v ní zaznělo: "Zpráva roku! Disney oznámil Epizodu VII na rok 2015. Poté se každé dva až tři roky dočkáme pokračování." 

Bylo z toho tenkrát ještě větší haló než po koupi Marvelu. Jak se další velká transakce upekla? Bob Iger tenkrát vypustil do světa další suché oznámení: „Jsem hrdý, že dnes mohu oznámit převzetí Lucasfilmu, domova legendárních Star Wars. Disney zároveň získává slavnou ILM a Skywalker Sound.“ George řekl k převzetí následující (mírně zjednodušuji): „Byl jsem fanouškem Disneyho celý život. Poslední čtyři roky jsem uvažoval o odchodu do důchodu a chci se v budoucnu věnovat hlavně filantropii. Tím posledním impulsem byla dohoda s Kathleen Kennedy, se kterou jsem spolupracoval 40 let. Dohodli jsem se, že převezme Lucasfilm a k tomu potřebuje nový domov. Disney mě napadl jako první.“

Na první pohled v tomto případě hraje Bob až druhé housle. Ale svým způsobem je to tak v pořádku. Když se dnes řekne Marvel, nikdo si okamžitě nevybaví Igera. Smetanu slízne Kevin Feige. V případě znovuzrozených Star Wars je tou zodpovědnou osobou právě Kathleen Kennedy. Byť to poslední rok vypadá, že je to s ní v čele Lucasfilmu nahnuté, Kateřina je i po průšvihu se Solem pořád šéfovou. Co ten Iger? Podepsal jenom nějaký papír a s povděkem kvitoval dohodu George s Kathleen? Ale co vás vede, první impuls zase vyšel od něj. 

V roce 2011 Disney slavnostně představil atrakci Star Tours: The Adventures Continue ve svém zábavním parku na Floridě. Při té příležitosti Iger a Lucas posnídali. V jednu chvíli se Bob suše zeptal, jestli by byl George někdy ochotný prodat svoji společnost. Lucas odpověděl, že o tom přemýšlí, ale zatím ne. No a za rok bylo hotovo. Zase čtyři miliardy a drobné. Chcete perličku na závěr odstavce? Disney se nechal v roce 2012 slyšet, že od sedmé epizody očekává 1,5 miliardy dolarů z kin. Troškaři.

V souvislost s převzetím Lucasfilmu jsem se zatím nevěnoval (z povolání nervózním) akcionářům Disneyho, mezi které už bohužel nepatřil Steve Jobs. Něco mi říká, že ti už tolik nebrblali. Sice na jedné z těch nekonečných schůzí jistě zaznělo, že součástí obchodu není Indiana Jones (licenci na kinodistribuci budoucích dobrodružství toho nejvíc cool archeologa mají v držení Paramounti), ale co by za ty 4 miliardy chtěli. Disney si Lucasfilm pořizoval především kvůli Star Wars

 

Menší drama nastalo při hledání režiséra sedmé epizody. Abrams prvně nechtěl, následně se nechal přesvědčit a Trekkies celého světa se bouřili (také vám to před těmi sedmi lety bylo úplně jedno?). Zbytek fanoušků souhlasil s rozumnou volbou profesionála, který v životě nic nezkazil, a první teaser na „Síla se probouzí“ s rotujícím Millenium Falconem zahnal veškeré obavy. Premiéra (chytře stanovená na Vánoce 2015) znamenala překonání největšího otevíracího víkendu (do té doby ho měl v držení Jurský svět) a celkem z toho byly 2 miliardy celosvětově.

Pod dojmy, ehm, „polarizujících“ kvalit Posledního z Jediů a tržebního neúspěchu Sola se můžete na internetu dočíst o tom, že Disney kvůli Star Wars poslední dobou trochu krvácí a investice se mu ani po 7 letech od uzavření obchodu ještě plně nevrátila. Můj názor je, že je to hloupost. Naštěstí se mnou souhlasí i rok starý článek webu CNBC, který bere v potaz i příjmy z prodeje hraček a dalších. Nemluvě o dolarové synergii pocházející ze zábavních parků, které moloch po celém světě s velkým úspěchem provozuje. A tím pádem je Disney už nějaký ten měsíc v plusu. 

 

Je sice veřejným tajemstvím, že se kvůli neúspěchu Sola v kinech upravovaly budoucí plány Lucasfilmu počítající s množstvím spin-offů (Obi-Wan a Boba Fett snad někdy v budoucnu vzniknou), ale na mírný zádrhel dá už za pár měsíců zapomenout očekávaná premiéra Epizody IX, v níž se za režijní kormidlo vrací J. J. Abrams. Díky tomu se Disney znovu dočká stovek milionů dolarů do plusu a bude doufat, že tvůrci Hry o trůny Weiss s Benioffem naváží právě připravovanou trilogií, která se bude muset obejít bez Skywalkerů (první drby naznačují Starou republiku). No a Rian Johnson pořád pracuje na své vlastní trilogii, byť se každý druhý měsíc objevují spekulace, že ho vedení Lucasfilmu vyhodilo. Pořád ne, ještě jsem to pro vás právě teď zkontroloval.

Pořád ještě nejste úplně přesvědčení o tom, že Iger udělal další skvělý nákup? Právě se pilně chystá spuštění streamovací služby Disney+ (více v další kapitole) a jedním z pilířů bude Star Wars seriál The Mandalorian, na který dohlíží Jon Favreau. Iger už v roce 2012 při koupi Lucasfilmu řekl: „Vidíme také velký potenciál v televizních sériích ze světa Hvězdných válek.“

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace