Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Jak Bob Iger dostal Disneyho na vrchol


ikona
TedGeorge
avengersavengers 2avengers: endgameblack panthercaptain americadeadpooldisneydisney+fantasticka ctyrkaforce awakensFoxfrozengeorge lucasharrison fordhvězdné válkyiron manjohn lasseterkevin feigeluke skywalkerlvi kralmark hamillmarvelpixartoy storytržbyx-menx-men: dark phoenix
Cesta vzhůru je lemovaná chytrými nákupy. Bude pořízení studia Fox dalším majstrštykem „pana CEO“? 

Disneyho je poslední dobou všude plno. Tržební kecalové řeší možnou miliardu marvelovky / disneyovky Captain Marvel, fanoušci streamovacích služeb se těší na spuštění Disney+, a aby toho nebylo málo, před pár dny se dotáhla do konce hollywoodská fúze století, ve které Myšák pojmul Lišku. V tomto článku si posvítíme na osobu, bez které by dnes Disney rozhodně nebyl tam, kde je. Právě Bob Iger je tím „panem CEO“, který má největší zásluhu na skoro až monopolní pozici, v níž se Disney v současnosti nachází. Zaujal jsem vás a máte chuť se dozvědět více? Protože jsem se zase jednou pořádně rozepsal a k přelouskání článku se budete muset něčím posilnit, otevřete si ke čtení Cabernet Sauvignon z Vinařství Veverka. Jdeme na to.

Kapitola čtvrtá: Koupě Foxů, Disney+ a závěr

Dostáváme se do současnosti. Minulou středu došlo k podpisu dlouho připravované smlouvy a Disney si oficiálně pořídil Foxy. Stálo ho to 71,3 miliardy babek a těch pár miliard utracených za Pixary, Marvel a Lucasfilm najednou působí jako drobné. Objevují se titulky jako „Obchod století“ nebo „Myšák vlastní lišku“. Faktem je, že takhle výrazné přepisování hollywoodské mapy tu už hodně dlouho nebylo. Monstrum totiž kupuje monstrum a při pohledu na neustále rostoucí podíl Disneyho v zámořské továrně na sny (Myšák teď už opravdu útočí na 50% podíl v hollywoodském tržebním koláči) se člověk skoro až bojí, co to udělá s filmovým byznysem jako takovým. 

 

Pokud teď budu zjednodušovat, tak konkurovat jsou nově schopní snad jenom Warneři vlastnění konglomerátem AT&T a Universal, který si pěstuje Comcast (ten také chtěl Foxy a jeho nabídka na koupi donutila Disneyho navýšit původní nabídku 52 miliard babek). Sony a Paramount sice ještě úplně nevyklízejí pozice, ale zejména v případě Paramountu (vlastní ho Viacom) to už bude jenom otázka času. Hlavně obří čínské společnosti jako Tencent nebo Wanda po něm totiž prý jdou jako slepice po flusu.

Co pozitiva pro diváky? Většina lidí kvituje s povděkem zařazení X-Menů a Fantastické čtyřky do marvelovského universa. Pod Foxy totiž tyto značky v posledních letech moc nevzkvétaly, a když se teď dívám na poslední trailer Dark Phoenix, tak mě restart současných filmových mutantů vlastně vůbec nemrzí. Uvidíme, jak to v budoucnu bude s Deadpoolem. Ten si bude chtít ubránit svoje eRko a vy jistě všichni víte, že se Disney s mládeži nepřístupnými filmy (i přes slíbenou výjimku) vůbec nekamarádí. Což mě přivádí k negativům.

Fox je (byl) totiž domovem i Vetřelců, Kingsmanů a dalších značek, které si zakládají na onom výše jmenovaném ratingu, jenž ignoruje existenci dětí. Rozpracované filmy se samozřejmě dokončí a do kin půjdou, ale do budoucna bych se trochu bál, že mládeži nepřístupné filmy čekají velmi hubená léta. Doufejme, že to dopadne dobře a stejně jako u dřívějšího pojmutí Miramaxu se dojde k nějakému rozumnému kompromisu, které nás o tu filmovou krev nepřipraví.

Myslet si, že koupí Foxů chtěl dát Iger předčasný vánoční dárek Feigemu (X-Meni budou hrát v dalších fázích marvelovek jistě výraznou roli), by bylo bláhové. Je třeba uvažovat v trochu vyšším měřítku. Mluvíme tu o více než 70 miliardách, které samozřejmě Disney neměl na účtu. K rodině Murdochových tudíž putovalo i velké množství akcií Myšáka. Disney díky koupi (spojení) získal nezávislou a velmi úspěšnou filiálku Fox Searchlight, televizní sekci 20th Century Fox, National Geographic a krom jiného i rozhodující podíl ve streamovací službě Hulu, která má v Americe velký úspěch. Právě budoucnost streamování v obchodu hrála velikou roli.

 

Bob přeci jen v jedné věci zaspal - nechal si utéct Netflix a Amazon. Jistě, nebyl jediný. Warneři a Apple také teprve chystají spuštění svých odpovědí na Netflix, ale pro Igera, který má v Hollywoodu pověst skvělého byznysmana a proroka, to je černá kaňka na prakticky bezchybném resumé, jíž je potřeba napravit. Ideálně ještě předtím, než přijde zasloužený důchod. Velké odcházení se mělo konat letos v červenci, ale bylo odloženo na rok 2021. Jedním z hlavních důvodů je právě služba Disney+.

Disneyovský šéf opakovaně řekl, že právě úspěšný rozjezd streamovací služby je pro něj tou vůbec nejvyšší prioritou. Nebude to mít lehké. Netflix má obrovský náskok, který ještě navyšuje díky čím dál vyšším investicím do svého vlastního prémiového obsahu. Jeho šéfové totiž dobře vědí, že časy, kdy jim všechna studia s radostí prodávala práva na vysílání svého obsahu, se pomalu chýlí ke konci. Všechno je to o tom obsahu. A právě Disney+ se bude moci opřít o obří foxovskou knihovnu, která mu právě přistála do klína. Počkejme si, jak se do budoucna vyvrbí role Hulu. To se nově chystá expandovat mimo Ameriku a spekuluje se, že se od služby Disney+ vyčlení především orientací na mládeži nepřístupný obsah. Disney+ bude pravděpodobně tvořené obsahem kompletně přístupným mládeži. 

Budu následovat příkladu Igera a v nejlepším to ukončím. Už o Vánocích 2017 napsal New York Times obsáhlý článek, v němž rozebíral plánovou fúzi století s Foxy, a tvrdil, že dá případný neúspěch okamžitě zapomenout na všechny předchozí výhry velkého šéfa. Nejde než souhlasit. Disneyovský boss tentokrát nesází ani tak na to, že lidé budou chodit na mutanty, Avatary a Kingsmany. Sází především na to, že lidé budou chodit nadále do kin. Sází na to, že „byznys se streamy“ čeká další růst a na trhu je místo pro další Netflixy. Sází právě na vás. Tak co myslíte, vyjde mu i tenhle plán?

---

Vytáhni v hospodě: Když Bob v roce 2005 nastoupil do čela Disneyho, měla společnost tržní hodnotu 48,4 miliard dolarů. K 23. březnu letošního roku je to více než 161 miliard.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace