Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11: Největší kasovní úspěchy roku 2018


ikona
TedGeorge
aquamanavengers: endgameavengers: infinity warblack pantherbohemian rhapsodybradley cooperdisneyfreddie mercuryincredibles 2james wanjason momoajursky svetjursky svet: zanik risekevin feigelady gagapixarrami maleksestrathe queentom hardytop 11tržbyve sparech dablavenomwarner bros.
Který biják nám nejvíc vyrazil dech svými tržbami? A že neuhodnete vítěze? 

Nebudu chodit kolem horké kaše - minulý rok byl v kinech rekordní. Dech vyrážela především americká čísla, která skončila jenom pár desítek milionů před neuvěřitelnou hranicí 12 miliard dolarů a oproti roku 2017 vzrostla hned o 7 %. Zbytek světa k tomu přihodil dalších 29,8 miliard, což je sice růst o pouhé jedno procento, ale tržební kecalové viní především nevýhodné kurzy měn vůči nestálému dolaru. Web Deadline předběžně uvádí, že celkově nechali lidé v pokladnách kin po celém světě 41,66 miliard babek. Co Čína, ptáte se? Rostlo se o 7 % na 8,87 miliard, což je po Americe s velkým předstihem to největší numero.

Co se studií týče, tak na piedestal samozřejmě dosáhnul Disney, a to díky 7,32 miliardám babek. Snad vám ani nemusím říkat, že to bylo především díky marvelovkám a Pixaru. Studia si však podrobně rozebereme až za pár týdnů v mých pravidelných tematických tržebních článcích, vy si totiž právě čtete TOP jedenáctku těch největších filmových úspěchů za minulý rok. Důraz kladu (ostatně jako vždy) na faktor překvapení a tím pádem nejsou dvoumiliardoví Avengers (spoiler!) na prvním místě. Kdo dosáhnul na zlato? Nechte se překvapit a ke čtení následujících kapitol si otevřete něco dobrého k pití. Doporučuji jakýkoliv lahodný mok z produkce Vinařství Veverka.

4. Avengers: Infinity War

Rozpočet: Přesné číslo není známé, ale pravděpodobně to bylo více než 300.
Tržby v USA: 678, 82
Tržby ve světě: 1369,54
Tržby celkem: 2048, 36
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Propojit deset filmových sérií v jediném celovečeráku není sranda a pořád si stojím za tím, že se to Russoovým povedlo na jedničku. Winter Soldier je sice o něco lepší (ten tah na branku a akční hody nepřekonali ani tady ani v Civil War), i tak jsou ale Avengers obrovskou výhrou. Jo a dal bych ruku do ohně za to, že by je kterékoliv jiné studio pohnojilo, mistr plánovač Feige je jenom jeden.
Vytáhni v hospodě: Vzpomínáte si ještě, jak na začátku filmu vysílá napadená asgardská loď nouzový signál? Můžete tu slyšet Kennetha Branagha, kterého marvelovštví fanboyové mají zafixovaného jako toho pána, co si zrežíroval jedničku Thora. Filmoví labužníci ho pak samozřejmě znají i jako Zlatoslava Lockharta z Harryho Pottera.

Něco mi říká, že mi dá tohle bramborové umístění pro nejepičtější (bez diskuze) film za poslední roky hodně čtenářů MovieZone sežrat. Chápu je, tahle marvelovka se totiž vůbec poprvé překulila přes kdysi bájnou hranici dvou miliard dolarů celosvětově a po Avatarovi, Titanicu a Hvězdných válkách číslo 7 je to teprve čtvrtý blockbuster, který to dokázal. Už jenom to by mělo stačit na pomyslné pódium, řvete na mě. Minulý rok byl však v kinech v mnoha ohledech naprosto neuvěřitelný a můj článek klade největší důraz na onen faktor překvapení. U trojky Avengers se čekalo, že se půjde hodně vysoko a ty dvě miliardy vlastně kolem a kolem nejsou až zase takový šok. Však on to umístění mimo pódium Kevin Feige přežije. Zvlášť když sjede v této kapitole o něco níže. Jak moc níže? Nepodvádějte....

Pro mě osobně byly snad ještě větším překvapením než obří tržby ty (pro mě hodně nečekané) vysoké kvality bijáku. Po mírně rozporuplně přijímané dvojce superhrdinské týmovky (nadchla někoho jiného než Karla?) a přece jenom lepší Občanské válce byla očekávání od diváků vysoká a nejenom podle mého názoru se je povedlo dokonce překonat. V Infinity War parádně šlape úplně všechno. Počínaje fantastickým Thanosem, konče koncem, který je jedním z největších lákadel na pokračování od… Matrixu Reloaded?. Endgame aneb Avengers 4 je v kinech za pár měsíců a já nemůžu dospat. Což je u komiksového filmu marvelovské provenience vlastně úplně poprvé. Bude to velké, přátelé.


3. Aquaman

Rozpočet: Zdroje se různí, ale nejspíš 175 milionů
Tržby v USA: 292, 92 a dost možná půjdeme za 320 mega
Tržby ve světě: 743,9 a dost možná půjdeme za 800 mega
Tržby celkem: 1036,82 a dost možná umíte počítat
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Náramně epická fantasy, která slabší herce, přemíru vaty a průměrný příběh vyrovnává hlavně megalomanskou závěrečnou bitvou. Marvel promine, ale jestli se v Avengers 4 musí něco překonat, tak to není finále Infinity War ve Wakandě, ale finále Aquamana.
Vytáhni v hospodě: Nicole Kidman dlouho chtěla pracovat s režisérem Wanem. V jednu chvíli to vypadalo, že se sejdou na place hollywoodského remakeu hororu Al final del Espectro (doporučuji!), ale nakonec to nedopadlo. Nicole se poté nechala slyšet, že Insidious a V zajetí démonů jsou skvělé filmy a James Wan je novodobým hororovým mistrem. Po takové chvále se není co divit, že byla Nicole jeho první volbou pro roli Atlanny.

Vodník, Hastrman, Česílko…. Aquaman má v redakci MovieZone mnoho přezdívek, ale to rozhodně neznamená, že bychom si z něj škodolibě stříleli. To ani náhodou. Až na jednoho nejmenovaného redakčního odpadlíka všichni spokojeně předeme nad ultrazábavným oživením znovuzrozeného DC universa, které je sice hloupé, ale s tím už se nějak tak předem počítalo. Pokud redaktoři vašeho oblíbeného filmového webu pochvalně vyluzují kočičí zvuky, v centrále Warnerů se musí rozléhat lví řev na celý Hollywood. Dolijme si čistého vína, to největší vítězství pro ně bylo angažování Jamese Wana. Ten totiž po Rychle a zběsile dokázal ukočírovat další obří produkci a znovu překonal všechny tržební odhady.

Ty se pohybovaly mezi půl miliardou (po prvním traileru) a 800 miliony pár týdnů před Vánoci, kdy vrcholila kampaň. Dělám to nerad, ale musím tu zmínit Civala, který jako jeden z prvních začal tvrdit, že z toho bude miliarda, a tak se také stalo. Každé svátky se jedno takové fiskální překvapení najde (minulý rok to bylo Jumanji: Vítejte v džungli) a teď prostě vyhrál jackpot Aquaman, na kterém jste doufám všichni byli v IMAXu. V tuto chvíli to začíná vypadat na konec tržební pouti Vodníka někde u hranice 1,1 miliardy babek a to je překvápko jako řemen, které by před půl rokem nečekal vůbec nikdo. Proto je třetí místo naprosto zasloužené a já musím Warnerům pogratulovat, že znovu povstali z popela a se svou komiksovou konkurencí marvelovkám jsou zpátky ve hře. Kdo by to byl čekal?


2. Bohemian Rhapsody

Rozpočet: 52 (!!!)
Tržby v USA: 199,47 a díky překvapivě uděleným Zlatým glóbům půjdeme možná za 220 míčů.
Tržby ve světě: 580,15 a konec bude za 600 melouny
Tržby celkem: 779, 62 a opravdu padne osm kil
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Emocemi nabitá hudební jízda, které je sice historicky dost vykleštěná, ale graduje tak mocně, že jí to málem jde odpustit.
Vytáhni v hospodě: V Americe Queeni dlouho neměli na růžích ustláno. Zatímco jejich píseň I Want to Break Free roku 1984 atakovala po celém světě ty nejvyšší příčky hitparád, v USA (prý kontroverzní, přesvědčte se sami) klip tomuto songu odmítali vysílat skoro všechny televizní stanice a v tamním žebříčku tenkrát byl song nejvýše na 46. místě. O rok později situaci změnilo legendární vystoupení na Live Aid a vše stvrdilo zakomponování písně Bohemian Rhapsody do kultovního bijáku Wayneův svět v roce 1992.

Kdybychom teď brali v potaz „jenom“ ten současný milion českých diváků, tak by musela být Bohemian Rhapsody na prvním místě, o tom žádná. Jenomže musíme brát v potaz i čísla ze zbytku světa a…. a stejně to první místo dlouho viselo ve vzduchu. Pouze ultramocná konkurence (v tuto chvíli už možná tušíte) zabránila líbivé pohádce o Freddiem a jeho hudebních kumpánech v zisku zlaté tržební medaile. To ale produkující studio Fox vůbec nemusí mrzet. Právě naopak, na distribučním talíři jim totiž pár měsíců před premiérou přistál problémy provázený film, o kterém se až do startu v multiplexech mluvilo především v souvislosti s neslavným odstoupením Sachy Barana Cohena z projektu (Sacha má koule, Brian May a spol. ne) a vyhozením (dobrá, odstoupením) Bryana Singera od režie. No a pak přišla premiéra.

V době psaní článku je to přesně 76 dní od startu v kinech a sály jsou stejně pořád narvané nejenom u nás. Pokud alespoň trochu sledujete tržby, tak jistě dobře víte, jak výjimečná ta neklesající numera jsou. V době, kdy je každý druhý týden v kinech jiný blockbuster, je taková věrnost divácké obce něco skoro až zázračného. V plné nahotě se totiž ukázalo (a ukazuje), že lidé zbožňují Queeny, mají doma nespočet „elpíček“, kazet, CD a memorabilií a tenhle kinozážitek je pro je něco zásadního. Nepíše se mi to zrovna lehce, ale Foxové udělali z producentského hlediska asi to nejlepší možné rozhodnutí. Odstavili Cohena, který by ve filmu jistě pořádně řádil (však vy dobře víte, co Saša dokáže), a místo odvážné biografie kontroverzního Freddieho naservírovali plebsu pohodový hudební feel good film, na který chodí miliony lidí opakovaně. Tohle tržební stříbro se nepřetaví ve zlato jenom kvůli…


1. Black Panther

Rozpočet: Ofiko zase nic nevíme, ale prý 200
Tržby v USA: 700,06
Tržby ve světě: 640,85
Tržby celkem: 1346,91
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Standardně nadprůměrná marvelovka, která mě osobně nepřijde výjimečná vůbec ničím (i ten Doctor Strange je lepší) a docela mě na ní štve zbytečně digitální finále. Ale v Americe to holt vidí jinak, no....
Vytáhni v hospodě: Killmonger T´Challovi při svém posledním pohledu na Wakandu původně řekl: "Je to nádhera, ale co uděláš pro všechny na světě, kteří to nemůžou vidět?" Ryanu Cooglerovi však přišlo, že mu vlastně radí přesně to, co  T´Challa nakonec udělá, takže se scéna při přetáčkách změnila a Killmonger místo toho řeší, kde chce být pohřbený.

Nedá se nic dělat, fanoušci Bohemian Rhapsody, T´Challa to letos vyhrál. Možná nad mojí volbou v tuto chvíli trochu kroutíte hlavou, ale to bude jenom kvůli tomu, že vám tatínek v kolébce pouštěl We Are the Champions a Black Panther se dočkal premiéry už na jaře minulého roku, a tudíž se na tu tržební palbu ostrými trochu pozapomnělo. A že se tenkrát střílelo ostrými. S Civalem jsme se na jaře předháněli v superlativech, které by tuhle tržební mánii postihly. Já začal slovíčky jako masakr, maso, senzace a ježíškunanebi. Náš MovieZone vrchní pak při článku oznamujícím miliardu pokračoval substantivy palba, pecka, megahit, #BlackPower, dominance, Wakanda! a dalšími. No vyrazilo nám to dech, a když si teď dotyčné tržební reporty otevřete, jistě si znovu připomenete, co se na jaře v kinech událo za jízdu.

Kde se vzal takový marvelovský sukces? Tak předně musíme zmínit černošské etnikum, které se hlavně v Americe postaralo o ta nejvíc největší čísla. Dlouho jim chyběl jejich vlastní superhrdina, a když se po prvních recenzích navíc ukázalo, že je ultracool šéf Wakandy bude zdravit na plátnech kin v povedeném filmu, nebylo o čem. Mě snad ještě víc než americká nadšenost přetavená v pořád těžko pochopitelných 700 mega překvapila pozitivní reakce ze světa, která přisypala dalších 640 melounů a na tváří Disneyho (slavícího ve společnosti producenta Kevina Feigeho) vykouzlila pořádný úsměv. Black Panther patří do šestice nejúspěšnějších comicsových blockbusterů historie a já jim to vlastně přeju. Tenhle (alespoň trochu) čerstvý vzduch do mírně zatuchlých comicsových vod si prostě stání na piedestalu letos zaslouží.

---

Závěrečná poznámka pod čarou: Diskuze je otevřená, tak toho koukejte využít a podělte se o svoji TOP 11 největších kasovních hitů za minulý rok. A když už u toho budete, doplňte ke každému bodu jednu ospravedlňující větu. Vás názor nás zajímá a já se s vámi rozloučím slibem, že TOP 11 největších propadáků vyjde na MovieZone za týden.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace