Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Marvel slaví! Avengers překonali dvě miliardy


ikona
TedGeorge
avengersavengers: infinity warblack panthercaptain americacaptain marvelkeanu reeveskevin feigemark ruffalomarvelmiliardarobert downey jr.thortržby
Marvel není k zastavení a Kevin Feige může znovu slavit. 

Ne, není to samozřejmost a zaslouží si to oznamovací článek. Bouřka v kinech jménem Avengers trvá už skoro dva měsíce, a právě včera večer znovu mohutně zahřmělo. Marvel totiž světu hrdě oznámil, že Infinity War překonala (jako teprve čtvrtý film historie!) hranici dvou miliard dolarů celosvětově. Před ní to dokázal akorát Avatar, Titanic a Star Wars: Síla se probouzí. V současné chvíli svítí na světelné „box office“ tabuli číslo 2002 milionů a při pohledu na pořád vládnoucí tržby v Americe a ve světě ještě pěkných pár desítek milionů přibyde.

Žebříček nejmocnějších filmů celosvětově

Marvel na ty dvě miliardy potřeboval 48 dnů. Už po prvních třech přitom bylo jasné, že nás čeká něco hodně velkého. Rekordních a pořád těžko uvěřitelných 257 milionů z Ameriky totiž napodobilo 380 milionů ze světa a nikdo nám na MovieZone tenkrát nevěřil, že 637 milionů dolarů za první tři dny opravdu padlo bez pomoci Číny. Ta se dočkala premiéry až dva týdny po zámořském startu a vyrazila dech 200 melouny za první víkend v tamních kinech.

Brzy začalo být jasné, že americká numera rekordní nebudou. Mohl za to především letní otvírák, který přece jenom nažene diváky do kin rychleji, a nevábí je do sálů celé vánoční svátky jako předposlední epizoda Star Wars, jejichž 936 amerických milionů bude asi ještě hodně dlouho nepřekonatelných. Docela překvapivé však je, že se po posledním víkendu Infinity War v kinech o velikosti 7,2 milionů babek (a průběžných 655 mega z Trumpovy země) díváme na finiš u hranice 680 milionů celkově. Už tedy můžeme s jistotou říct, že to v USA vážně nebude stačit na Black Panthera, který pomalu uzavírá svojí pouť multiplexy se 700 miliony dolarů ve šrajtofli.

Žebříček největších amerických tržeb všech dob

Ve světě je to samozřejmě jiná pohádka. Čerstvé informace hovoří o tom, že průběžných 370 milionů z Číny bude dál růst, protože Feige pro svůj produkční „haus“ ukořistil výjimečných 30 dní promítání navíc v zemi s dlouhou zdí. Chcete další numera ze světa? Velká Británie dělá Disneymu radost 95 miliony, Jižní Korea lechtá myšáka 92 melouny. Brazílie 66, Mexiko 60, Austrálie 46, Francie jenom o pár set tisíc méně. Vězte tedy, že současných 1 346 mimoamerických melounů je dokonce třetí největší číslo historie. Jenom ten James Cameron nám to dvakrát kazí.

Je to prostě velká nálož a při pohledu na dech nevyrážející tržby sequelu Deadpoola a tragická čísla Sola se člověk neubrání myšlence, že Marvel tak trochu vysál vzduch všem ostatním chudákům startujícím v multiplexech následující týdny. Do kina šel na týmovku totiž opravdu každý. A mnozí ne jednou. Na plátně multiplexu potom diváci dostali obří a ultimátní akci, která očividně ukojila jejich filmové chutě a každý další blockbuster pro ně byl jenom chudým příbuzným.

A ještě jedno číslo. Já vím, že tohle přirovnání bude trochu nefér, ale já se prostě neubráním. Liga spravedlnosti si před osmi měsíci přišla v kinech na prachbídných a ostudných 658 milionů dolarů celosvětově. Vážně by dekádu zpátky někdo věřil tomu, že týmovka, ve které budou bojovat Superman, Batman, Aquaman, Wonder Woman, Flash a další utrží v kinech 3x méně peněz než pokračování Avengers? Ne, že bychom snad takový důkaz o marnosti filmového DC Universa potřebovali.

Tzv. „Marvel Cinematic Universe“ letos slaví deset let svojí existence. Během té doby stihl poslat do kin 19 filmů, které nejenom jemu vydělaly 17 miliard dolarů. Komiksoví hrdinové sice stárnou a pomalu věší svoje brnění, obleky a uniformy na hřebík, ale při pohledu na tržby čerstvého Black Panthera a výhled do marvelovského budoucna si říkám, že se Kevin Feige nemá čeho bát. Akorát na další marvelovku pyšnící se dvěma miliardami si asi chvíli počká. I když…

---

Vytáhni v hospodě: Těšíte se na Captain Marvel? Tak to jistě víte, že se v připravované komiksovce objeví kromě Brie Larson i Jude Law. Ten si tu vystřihne roli Waltera Lawsona, respektive Mar-Vella. Píšu vám to sem jenom z toho důvodu, že producenti do role původně chtěli Keanu Reevese. Ten ale bohužel odmítnul.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace