Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11: Největší kasovní úspěchy roku 2018


ikona
TedGeorge
aquamanavengers: endgameavengers: infinity warblack pantherbohemian rhapsodybradley cooperdisneyfreddie mercuryincredibles 2james wanjason momoajursky svetjursky svet: zanik risekevin feigelady gagapixarrami maleksestrathe queentom hardytop 11tržbyve sparech dablavenomwarner bros.
Který biják nám nejvíc vyrazil dech svými tržbami? A že neuhodnete vítěze? 

Nebudu chodit kolem horké kaše - minulý rok byl v kinech rekordní. Dech vyrážela především americká čísla, která skončila jenom pár desítek milionů před neuvěřitelnou hranicí 12 miliard dolarů a oproti roku 2017 vzrostla hned o 7 %. Zbytek světa k tomu přihodil dalších 29,8 miliard, což je sice růst o pouhé jedno procento, ale tržební kecalové viní především nevýhodné kurzy měn vůči nestálému dolaru. Web Deadline předběžně uvádí, že celkově nechali lidé v pokladnách kin po celém světě 41,66 miliard babek. Co Čína, ptáte se? Rostlo se o 7 % na 8,87 miliard, což je po Americe s velkým předstihem to největší numero.

Co se studií týče, tak na piedestal samozřejmě dosáhnul Disney, a to díky 7,32 miliardám babek. Snad vám ani nemusím říkat, že to bylo především díky marvelovkám a Pixaru. Studia si však podrobně rozebereme až za pár týdnů v mých pravidelných tematických tržebních článcích, vy si totiž právě čtete TOP jedenáctku těch největších filmových úspěchů za minulý rok. Důraz kladu (ostatně jako vždy) na faktor překvapení a tím pádem nejsou dvoumiliardoví Avengers (spoiler!) na prvním místě. Kdo dosáhnul na zlato? Nechte se překvapit a ke čtení následujících kapitol si otevřete něco dobrého k pití. Doporučuji jakýkoliv lahodný mok z produkce Vinařství Veverka.

11. Sestra

Rozpočet: 22 (milionů dolarů)
Tržby v USA: 117,45
Tržby ve světě: 248,1
Tržby celkem: 365,55
KarelR se nevyjadřuje ke kvalitám filmu, protože ho neviděl.
Vytáhni v hospodě: Původně se uvažovalo, že bude konec filmu trochu jiný. Následuje spoiler – pokud si ještě vzpomínáte na použitý závěr, postava „Frantíka“ se zjeví ve vymítacím videu, které promítali manželé Warrenovi na začátku prvního filmového V zajetí démonů. Nejdříve se uvažovalo o nově natočené scéně, ve které by se představili Vera Farmiga a Patrick Wilson. Zlé jazyky tvrdí, že by kvůli tomu rozpočet nabobtnal na dvojnásobek, a tak se jimi hraní Warreni připomněli alespoň ze záznamu. Samotná postava Maurice (alias Frenchie alias výše zmiňovaný Frantík) se v jednom rozhovoru prokecla, že se natočil alternativní konec, ve kterém se stane démonem. Já se obávám, že by ten film nezachránilo, ani kdyby se na závěr zjevil po zuby ozbrojený archanděl Gabriel hraný Sachou Baronem Cohenem.

Je mi jasné, na co se mě teď chcete zeptat: „Tede, to bude každé Vytáhni v hospodě takhle dlouhé?" Klid, nebude. Mně se jenom o Sestře moc nechce psát a tím pádem jsem zaplácnul místo tou dvojnásobnou zajímavostí. Jako velký fanoušek „Conjuring universa“ jsem se na Sestru velmi těšil a v kině mě potkalo neštěstí v podobě nepovedeného hororu, za který by se podle mne měli všichni zúčastnění stydět. Snad jenom ten casting byl docela povedený, ale k čemu to je, když herci nemají co hrát a scénář je jenom snůškou hloupostí, které jsou už po půl hodině na odchod z kina. Nemluvě o závěru, který dal (kdysi děsivému) Valakovi obličej Marylina Mansona a do budoucna ho zbavil jakékoliv zajímavosti.

Jenomže já píšu o tržbách a moje topka se bez Sestry prostě neobejde. Něco mi říká, že si Warneři musí dodnes gratulovat, že dali před lety těch zanedbatelných 20 mega Jamesu Wanovi a on pro ně Conjuringem odstartoval nejrentabilnější hororovou značku současnosti. Tahle jeptiška se dočkala rekordních čísel z celého světa a já tu vidím do budoucna pouze jeden (bohužel zásadní) problém. Wan je po Aquamanovi Pan Režisér, který levné děsivé fláky pouze dozoruje v roli producenta a očekávaná trojka V zajetí démonů se bude muset spolehnout na jiného režiséra. Uvidíme, jestli diváci v budoucnu nezačnou brblat. Já už začal před pár měsíci.


10. Jurský svět: Zánik říše

Rozpočet: 170
Tržby v USA: 416,77
Tržby ve světě: 891,76
Tržby celkem: 1308, 53
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Napoprvé lepší průměr, napodruhé už jen průměr, který solidní papírové předpoklady docela pohřbil. První Jurský svět je úplně jinde.
Vytáhni v hospodě: Tom Holland vyspoileroval celý scénář Chrisu Prattovi. Ne, nepřepsal jsem se a nemělo to být naopak. Rozvedu. Tom tenkrát natáčel Spider-Mana ve stejném studiu (rozumějte ateliérech), kde se připravovalo natáčení dvojky Jurského světa. Vzhledem k tomu, že se při natáčení povedeného katastrofického filmu Nic nás nerozdělí spřátelil s režisérem J.A. Bayonou, byl mu scénář na place přítomným rejžou „vyslepičen“ ještě předtím, než si ho mohl (do té doby lenošící) Pratt přečíst. Tom nelenil a při první příležitosti ho jedné z největších hollywoodských hvězd převyprávěl.

Já vážně nechci být hned takhle zezačátku negativní. Zároveň bych byl nerad, kdybyste si mysleli, že pokaždé existuje nepřímá úměra mezi kvalitami filmu a jeho tržbami. Ale nezlobte se na mě, Jurský svět 2 byl nejenom pro mě obrovským zklamáním, které bohužel nenavázalo na svěží a povedenou jedničku. Kdepak, jindy pokaždé skvělý španělský režisér Bayona si vybral slabší chvilku a divákům kromě dvojciferného množství „nových“ dinosaurů (a závěrečné slepé uličky) nepředvedl vůbec nic. Viním scénář, který se po (ještě docela slušné) první polovině přesune do obřího baráku, ve kterém dojde k úniku dinosaurů a nově se hraje na hororovou notu. Vůbec to nefunguje.

Pojďme k tržbám. Když jsem Civalovi představil moji jedenáctku bohatých, nad zařazením dvojky Jurského světa se pozastavil. Správně poznamenal, že je kladený důraz na překvapení a Jurský svět zase tak moc nepřekvapil. Oproti superúspěšné jedničce se dokonce klesalo, což nikdy není dobré znamení. Jenomže jednička si přišla na (vzhledem ke dvojce skoro až nefér) víc než 1,5 miliardy babek, a těch 1380 mega sequelu je podle mě dostatečně obří numero, aby to stačilo alespoň na to desáté místo. Na začátku minulého roku jsem totiž u dinosaurů čekal překonání miliardy jenom o pár desítek milionů a nezlobte se na mě – celosvětově dvanáctý nejúspěšnější film všech dob v letošním žebříčku prostě být musí.


9. Šíleně bohatí Asiati

Rozpočet: 30
Tržby v USA: 174, 53
Tržby ve světě: 64 kulatých
Tržby celkem: 238, 53
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Jedna z nejsympatičtějších romantických komedií posledních let!
Vytáhni v hospodě: O natočení adaptace populární knihy měl velký zájem Netflix. Spekuluje se, že autorovi knihy Kevinu Kwanovi nadbíhali králové filmového streamování mnoho měsíců a nabízeli mu hodně peněz na ruku se zárukou, že film bude mít (na romantickou komedii) obří rozpočet. Pan Kwan Netflix odmítnul a vydal se po prošlapanější studiové cestě. On sám tvrdí, že tak učinil hlavně kvůli tomu, aby všem ukázal, že Asiaté a jejich příběhy jsou dostatečně rentabilní na to, aby se v kinech neztratili. Já tvrdím, že mu produkující Warneři nabídli procenta z profitu...

Schválně teď klikněte na tento odkaz vedoucí k traileru na řešenou komedii. Napsal jsem si tenkrát popisek a nadával jsem nad povrchností materiálu hraničícího s debilitou. Což o to, on ten film je ve výsledku opravdu povrchní až běda. Těžko si představit něco horšího, než pohádku o bohatém singapurském „princi“, který uhání chudou Američanku (Číňanku), aby mu lovená holka nakonec (přes všechny ty škaredé peníze) kývla a diváci se dočkali šťastného konce. Co jsem však nečekal, je výsledná romantická komedie, která je v rámci žánru povedená až běda. Byla nám naservírovaná skvěle šlapající feel good romantika, které ty americké dolary bez uzardění přeji a vůbec se nedivím, že na ní do kin zamířily davy diváků. Jenom nad tím cukrkandlem proboha moc nepřemýšlejte.

Proč výše píšu o amerických dolarech a film se nedostal výše než na to deváté místo? Na obě otázky je jedna odpověď – ve světě se sice knižní trilogie také prodávala skvěle, ale těch 64 milionů z multiplexů mimo USA je zklamáním. Zvlášť když si uvědomíte, že se komedie dočkala opožděné premiéry v Číně a vůbec nikdo tam na ni nepřišel. Uvidíme, jestli se časem rozkřikne, že jsou Šíleně bohatí Asiati, kteří se jako jedna z posledních romantických komedií vyhnula distribuci na Netflixu, vyloženě super. Dvojka díky fenomenálním americkým číslům samozřejmě vznikne a já si nemůžu pomoct – těším se. A vy se na Šíleně bohaté Asiaty konečně podívejte. V diskuzi pod článkem vám nejeden MovieZone štamgast jistě potvrdí, že nekecám.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace