Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11: Největší kasovní úspěchy roku 2018


ikona
TedGeorge
aquamanavengers: endgameavengers: infinity warblack pantherbohemian rhapsodybradley cooperdisneyfreddie mercuryincredibles 2james wanjason momoajursky svetjursky svet: zanik risekevin feigelady gagapixarrami maleksestrathe queentom hardytop 11tržbyve sparech dablavenomwarner bros.
Který biják nám nejvíc vyrazil dech svými tržbami? A že neuhodnete vítěze? 

Nebudu chodit kolem horké kaše - minulý rok byl v kinech rekordní. Dech vyrážela především americká čísla, která skončila jenom pár desítek milionů před neuvěřitelnou hranicí 12 miliard dolarů a oproti roku 2017 vzrostla hned o 7 %. Zbytek světa k tomu přihodil dalších 29,8 miliard, což je sice růst o pouhé jedno procento, ale tržební kecalové viní především nevýhodné kurzy měn vůči nestálému dolaru. Web Deadline předběžně uvádí, že celkově nechali lidé v pokladnách kin po celém světě 41,66 miliard babek. Co Čína, ptáte se? Rostlo se o 7 % na 8,87 miliard, což je po Americe s velkým předstihem to největší numero.

Co se studií týče, tak na piedestal samozřejmě dosáhnul Disney, a to díky 7,32 miliardám babek. Snad vám ani nemusím říkat, že to bylo především díky marvelovkám a Pixaru. Studia si však podrobně rozebereme až za pár týdnů v mých pravidelných tematických tržebních článcích, vy si totiž právě čtete TOP jedenáctku těch největších filmových úspěchů za minulý rok. Důraz kladu (ostatně jako vždy) na faktor překvapení a tím pádem nejsou dvoumiliardoví Avengers (spoiler!) na prvním místě. Kdo dosáhnul na zlato? Nechte se překvapit a ke čtení následujících kapitol si otevřete něco dobrého k pití. Doporučuji jakýkoliv lahodný mok z produkce Vinařství Veverka.

8. MEG: Monstrum z hlubin

Rozpočet: Oficiálně 130 mega, ale spekuluje se o trochu vyšším numeru (Deadline tvrdí 178)
Tržby v USA: 145,44
Tržby ve světě: 384,8
Tržby celkem: 530,24
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Fajn béčko a mrzí mě, že jsem ho neviděl v IMAXu.
Vytáhni v hospodě: Před pár měsíci jste se mohli dočíst o záhadném zmizení herečky Fan BingBing z povrchu zemského (rozumějte tomu tak, že přestala psát statusy na sociální sítě). Lidé se báli o její život a naštěstí se ukázalo, že žije. Jenom jí šlapali na paty v Číně vládnoucí komunisté, protože prý podváděla s odváděním daní. Herečka se straně omluvila a snad se časem objeví v dalších filmech. Píšu to sem jenom proto, že si jí plno lidí plete s herečkou Li Bingbing, která si zahrála v MEG. Jen tak mimochodem – český překlad jejího jména je Li Ping-Ping.

Nechápu to a jsem z překvapivého úspěchu blockbusterového Megalodona dodnes vyloženě „tumpachový“. S imfem jsme se ještě pár týdnů před premiérou předháněli v tipech, jak velký propadák bude tenhle katastrofický biják hrající si na Čelisti 21. století. Vašek se tenkrát jistě bál o osud svého oblíbeného Jasona Stathama a velkého propadáku se bez diskuze děsili i Warneři, kteří do financování dravého blockbusteru šli hlavně kvůli Číně, kde je Statham nesmírně populární. Čekal se americký otvírák 20 mega a podobný průšvih jako nedávná Velká čínská zeď s Mattemneřešte prosím můj culíkDamonem. Jenomže pak jsme si všichni otevřeli páteční odhady amerických tržeb a zalapali jsme po dechu.

V Americe z toho totiž bylo více než 16 mega za pátek a první víkend v USA se vyšplhal na překvapivě vysokých 44,5 melounů. Svět přidal dalších 97 mega a v následujících týdnech jsme se dostali za těžko uvěřitelnou půl miliardu babek! Dodnes si vzpomínám na diskuzi s naposledy jmenovaným imfem (osud Jasona jsme sledovali opravdu důkladně), která se odehrála na cestě autem z exkluzivní kalby pořádané u KarlaR. Imf tenkrát zařadil pětku a řekl: „No jasně, že je to šílený. Oni všichni čekali obrovskej propadák a ten film byl prakticky odepsanej. Tohle je jedno z největších tržebních překvapení, co pamatuju.“. Pokýval jsem hlavou a uvědomil si, že na zadní sedačce právě usnul Rimsy.


7. Úžasňákovi 2

Rozpočet: Asi dvě kila, ale „ofiko“ nikdo nic nesdělil
Tržby v USA: 608,58
Tržby ve světě: 634,11
Tržby celkem: 1242, 69
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Samozřejmě horší než jednička, ale pořád jsem se bavil nadprůměrně. Hlavně kvůli skvělé akci.
Vytáhni v hospodě: Původní plán zněl, že se 15. června 2018 dočkáme premiéry čtvrtého Příběhu hraček. Bohužel se cosi pokazilo a překotně se místo toho finišovalo s druhými Úžasňáky. Co se Woodyho a spol. týče, tak čtyřka má premiéru plánovanou na 21. června tohoto roku. Bude se znovu odkládat? Spíše ne, vzhledem ke kampani, kterou vyloženě nenápaditě odstartoval tento teaser

Ono je strašně smutné, že je to už 14 let od premiéry pořád fantastické jedničky. Byl jsem totiž tenkrát čerstvě plnoletý a vzpomínám si na to hlavně kvůli proto, že jsem šel po skončení projekce na pivo s kamarádem a poprvé se nemusel bát, že do krčmy přijde policie. Čas ukázal, že na tuhle premiéru nevzpomínám s láskou jenom já, ale prakticky celý svět. To se naplno projevilo při pohledu na (naprosto šíleně) vysoké tržby dvojky. Když se podíváte na žebříček všech pixarovek, tak velmi rychle zjistíte, že se díváte na suverénně nejvýdělečnější film studia vítajícího platící diváky v kinech legendární skákající lampičkou. No a mě ten nezpochybnitelný finanční úspěch vlastně trochu mrzí.

Nalijme si čistého vína – málokdo z nás si dal Úžasňákovi 2 do filmové topky za minulý rok. Dostali jsme totiž přesně to, na co lákaly trailery. Tedy povedené pokračování legendárního „rádoby-bondovského“ animáku, které snad nikoho nezklamalo, ale bohužel ani nenadchnulo. Na Pixary se nadává velmi těžko. Jednou za čas totiž přijde Coco, V hlavě nebo Vzhůru do oblak. Jenomže poslední roky to jsou spíše výjimky, které tržbami zadupávají miliardové jistoty v podobě sequelů k Hledání Nema, Příběhu hraček a právě Úžasňákových. Vážně je tu někdo, kdo se těší na (již teaserem připomenutou) letní čtyřku Toy Story? A kdy přestali být Pixaři synonymem prvotřídních animovaných filmů, které se kromě prémiového řemesla mohly pyšnit tím něčím navíc? Na Incredibles 2 si za pár let bohužel nikdo nevzpomene. Až na ty šťastné účetní u Disneyho, respektive u Pixarů.


6. Venom


Rozpočet: 100
Tržby v USA: 213,43
Tržby ve světě: 642,24
Tržby celkem: 855, 67
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Čekal jsem fail, dostal jsem fail, a dodnes moc nechápu, kde na ČSFD vzalo těch 73%. OK, pár dialogových výměn pobaví, ale... co všudypřítomná demence (jaký byl Brockův úvodní plán?), otřesná Michelle Williams, matná akce a úplně marný záporák? To to jako všichni přehlídli jenom proto, že... tam hraje Tom Hardy a Venom má cool design?!
Vytáhni v hospodě: Ve filmu je předposlední filmové cameo Stana Lee vůbec. Toho posledního se dočkáme v napjatě očekávané čtyřce Avengers. Opatrně se sice spekuluje, že Stan zvládnul i toho „libereckého“ Spider-Mana, ale podle všeho to bohužel nedopadlo. I když, naděje umírá (na rozdíl od Lokiho) poslední, Marvel s ním podle zákulisních drbů mohl natočit kupu věcí "do zásoby".

Před předminulými Vánoci jsem napsal článek TOP 11 filmů, které budou v roce 2018 útočit na miliardu. Cival mi při svém interním hodnocení (ne)kvalit článku napsal něco ve smyslu: „Dobrý, ale příště se prosím vyvaruj podobných p……n jako zařazení Venoma. Dík.“ Je třeba říct, že rozhodně nebyl jediný. Ta možná miliarda byla z mé strany tenkrát velmi odvážný tip, který mi dal sežrat nejeden čtenář. Popojedeme o rok a měsíc do budoucnosti, tedy do současnosti. Venom přepočítává šokujících 855 melounů celosvětově a od té miliardy nakonec zase tak daleko nebyl. No a já se holedbám článkem, ve kterém jsem falešně tipoval miliardu pro Sola a pro jistotu jsem do svých tipů vůbec nezařadil Black Panthera. Co z toho vyplývá? Tržby hollywoodských filmů jsou občas velká legrace a každý rok se najde hrstka filmů, které svým výkonem v multiplexech překvapí úplně každého.

Přitom jsme před sebou měli outsidera, kterému sudičky přisoudily osud propadáku. Počínaje skoro pokaždé problémovým Tomem Hardym, který se sice tentokrát na place neporval (nebo o tom jenom nevíme), konče režisérem, který si před premiérou postesknul, že mu ty vystřižené eRkové scény ve výsledném střihu tak trochu chybí. Nemluvě o Michelle Williams, která se v jednom rozhovoru svěřila, že ve filmu hrála ze dvou důvodů: Jednak si chtěla vystřihnout roli s jí milovaným Tomem a „druhak“ kvůli penězům. No a pak se v Sony dočkali 213 melounů z USA, 270 z Číny a zbytku ze světa. Z problémového dítka je najednou premiant, který se dočká pokračování a něco mi říká, že Hardy si za ono prakticky jisté pokračování řekne opravdu hodně vysokou sumu. To jsou věci.


5. Zrodila se hvězda


Rozpočet: 40
Tržby v USA: 202, 32
Tržby ve světě: 197,3
Tržby celkem: 399, 62
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Ehm, nejlepší film loňského roku. A Ted souhlasí!
Vytáhni v hospodě: Projde na tomto místě informace, že jsem film zařadil ve výroční MovieZone topce nejlepších bijáků za uplynulou kalendářní jednotku na první místo? Neprojde? Dobrá, postava Jacka se ve filmu pere se závislostí na drogách a alkoholu. Režisér a herec Bradley Cooper, který v životě také bojoval se závislostí na výše jmenovaných zlech, se nechal slyšet, že je vyléčený a pravděpodobně mu to zachránilo život.

Nebyla to pohodová muzikální procházka vyšlapanou cestičkou známou jako „pohádka o zrození velké hudební superstar“. Byť jsem to na stříbrném plátně vzhledem ke svému tehdejšímu rozpoložení tak trochu chtěl vidět, výsledné drama mě vůbec nezklamalo. Právě naopak. Chrochtám blahem dodnes a byť se se mnou většina redakce neshoduje, film řadím mezi to úplně nejlepší, co se minulý rok na filmovém poli urodilo. Cooper má podle mě před sebou zářnou budoucnost na režisérské sesli (opravdu je to jeho debut?), Lady Gaga už takhle vděčnou roli v životě nedostane a soundtrack mi na Spotify rotuje častěji než nové album skupiny Muse. Nemám co bych dodal, tohle je obrovská pecka.

Vidíte, vlastně mám. Ty tržby, které mi udělaly také velkou radost. Občas si člověk u muzikálů zoufá, jaké srágory to vydělávají takové obří peníze. Fandové Chicaga prominou, ale třeba Chicago. Z poslední doby mě ještě napadá Mamma Mia 1 a 2, dvojka a trojka Ladíme, Čarovný les, Bídníci (nelžete si do kapsy, ten film má dvě povedené scény a tím to hasne)… No, je jich hodně. Přitom se na přelomu století můj milovaný žánr znovu-uvedl nejlépe, jak mohl. Mluvím samozřejmě o Moulin Rouge, které nestárne a pořád je ve svém žánru naprosto nepřekonatelné. Proto mi ta dvě kila z Ameriky a další dvě ze světa dělají takovou radost. Raději si ani nepředstavuji, co tenhle úspěch musel rozpoutat v ústředí (letos opravdu hodně úspěšného) studia Warner Bros. Nemluvě u Bradleyho a Lady doma. Vrabčáci na střechách si totiž štěbetají, že režisér (herec) a herečka (zpěvačka) brali štědrá procenta z profitu. Přejme jim to.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace