Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Queen rozbili bank, Bohemian Rhapsody je velehit


ikona
Cival
bohemian rhapsodybradley cooperbryan singergerard butlergoosebumpshalloweenhororhusí kůžejason blumlady gagamichael myersnight schoolqueenrami malektržbyvenom
Freddie diktuje davům. 

…a za pár let čekejme Beatles, Stoney, Bowieho i Prince. Není totiž možné, aby tak ohromný komerční úspěch neinspiroval. Letos na podzim se filmům obchodně daří a je to už podruhé, co velké haló způsobil vzletný biják se zpěvy, co se veze na retrovlně. Po čtvrté verzi Zrodila se hvězda se tentokrát náramně ujala biografie skupiny Queen a Freddieho Mercuryho Bohemian Rhapsody.

Že půjde o velký hit se dalo odečíst z tuny zhlédnutí traileru a z velkého šumu na sociálních sítích, navíc jde nepochybně o látku, která bude zajímat staré i mladé, protože hity Queenů jsou věčné a jejich příběh na plátnech neokoukaný. Že si ale Freddie vyzpívá hned o prvním americkém víkendu padesát mega a přidá k tomu dalších 91 ze světa, to asi moc lidí nečekalo.

 

Zvlášť když film provázely zkazky o kreativních sporech na place mezi hlavní hereckou hvězdou Ramim Malekem a režisérem Bryanem Singerem, který film sice obdařil prvotřídním audiovizuálním kabátkem, konce natáčení se ale v harmonii nedožil (špitá se, že v tom má prsty i #metoo a nějaké to przněníčko mladých chlapců, ale na další hollywoodskou popravu v přímém přenosu zatím nedošlo) a film tak odřídil producent. A zjevně to zvládl na výbornou, protože diváci jsou navzdory prskajícím kritikům nadšeni a film provází obrovský hype => navíc převedený v tučný balík peněz.

Mě osobně to moc nepřekvapuje, protože tady to hitem smrdělo od první upoutávky a Bohemian Rhapsody může být klidně letošním Mamma Mia s půlmiliardovými tržbami. Uvidíme. Film mě sice kdovíjak neláká, protože se bojím, že půjde o přízemní patetický životopis, ale ještě dvě tři takové tsunami diváckého nadšení, co se vůkol zvedly, a taky neodolám. Budu ale pořád jen drobkem v moři zpeněžujícím skvělé producentské počínání, co vynese nejen Foxům ohromný balík peněz.

 

Malinko už musí nervóznět u Disneyho, protože od startu letní warnerovské krasojízdy jim chybí velké hity – a ani Louskáček se jím rozhodně nestane. Pokus o navázání na úspěšné pohádkové megaprodukce podle klasických látek ve stylu Popelky, Krásky a zvíře, Alenek nebo Maleficent se tentokrát vůbec nezadařil. Keiřin velký hollywoodský zářez zklamal na druhém místě pořadníku s 20 miliony. A výrazně přes šedesátku se asi nepožene, navzdory své rodinné povaze, protože reakce kritiků i diváků jsou velmi průměrné.

U Disneyho samozřejmě nemají důvod panikařit, protože najisto budou nejsilnějším studiem roku, a i kdyby je náhodou nechala ve štychu třeba vánoční Mary Poppins, nejpozději s avengerským finále zdrtí všechny pokladny známého vesmíru. Uplynulý kvartál ale naznačuje, že s tou hegemonií to nemusí být tak vážné a že i ostatní hráči na trhu mají ohromné možnosti. Pokud tedy nevytahují z brašen nezvládnuté filmy typu Louskáček... ten má aktuálně na kontě 58 mega celosvětově, kdovíjaký hit z něj ale určitě nebude.

 

Rekordní tabulky pochopitelně nebude přepisovat ani komedie pro černošské dámičky Nobody´s Fool, otvírák za čtrnáct milionů je ale pro tuhle levnou produkci ternem. Výhled na celkové tržby okolo padesáti mega totiž umožní, aby se i další nový film Tylera Perryho zaplatil a aby tenhle kýčař potvrdil pověst možná ekonomicky nejstabilnějšího hollywoodského autora 21. století. Tyhle skromné konverzačky chodí do plusu rok co rok a diváky pořád neztrácejí.

Čtvrtou příčku si drží Halloween – a i když rychle ztrácí na síle a padá zase skoro jen na třetinu svých výnosů z minulého týdne, nikoho to nemusí moc mrzet. Jistou rychlokvašenost totiž brutálně zastiňuje fakt, že z mrtvé značky šikovný producent Jason Blum vytáhl už 150 mega jen z Ameriky. A to by před rokem žádná vědma nečekala. Parádní úspěch a halloweenský rej na věčné časy.

 

Zrodila se hvězda na pětce už si může pomalu užívat status nové klasiky a pokukovat po Oscarech, na kteroužto pouť za cenami ji vyprovází už domácích 165 milionů. Propady o 21% jsou pořád luxusní, dvoustovka už se neodvratně blíží. A samozřejmě Bradleyho Coopera s Lady Gaga musí k nadšení vést skutečnost, že jejich doják je hitem celosvětově, jak napovídá krásných tři sta míčů dohromady ze všech kontinentů.

Výrazně nezpomaluje ani Venom, který dokonale využil podzimního distribučního termínu a hladu školáků po nových popcornových blockbusterech (a žen po Tomu Hardym), až je z toho aktuálně náramných 198 mega z Ameriky a 541 celosvětově. Tuhle globální parádu v Sony nenechají jen tak a připraví nejen dvojku, ale i další spider-manovské spin-offy. Přejme jim to.

 

Desítku pak uzavírá druhá Husí kůže, která se pomalu ale jistě tlačí k padesátce z Ameriky, černošské hluboce lidské drama The Hate U Give, jež chtělo asi ještě o chlup víc než aktuálních 23 mega, a animák Yeti: Ledové dobrodružství. Ten v rámci podzimní poptávky pořád plní nejen multikina v českých obchoďácích, pomalý rozjezd se mu ale zcela napravit nepovedlo a průběžných 192 milionů je pořád spíš příznakem nenaplněného potenciálu. Až na devátý flek pak prolítl Gerard Butler, jehož angažmá v drahých akčních béčkách vlastně vůbec nechápu. Hunter Killer má aktuálně v měšci necelých třináct mega a v Americe nenastřádá ani dvacku, což je jednoznačně absolutní bída.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden nás čeká hodně interesantní souboj chváleného válečného hororu Overlord, animáku Grinch a larssonovského thrilleru Dívka v pavoučí síti.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (22)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace