Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11 nejmocnějších lidí v Hollywoodu


ikona
TedGeorge
ava duvernayavengersavengers: infinity warblack pantherhvězdné válkyj.j.abramsjason blumjason bournekathleen kennedykevin feigeleonardo dicaprioluke skywalkermarvelnetflixready player onerobert downey jr.tržbyuniversalwarner bros.
Kdo má v továrně na sny to největší slovo? 

Po nějaké době si dáme zase jeden z TOP 11 článků, co říkáte? V minulosti jste se na stránkách vašeho oblíbeného webu mohli dočíst o necelém tuctu největších hollywoodských hitmakerů, ale to byl článek zaměřený na režiséry. Těm se nevyhneme ani v tomto výčtu, ale mířit budeme spíše za producenty, hlavami studií a dalšími velkými hollywoodskými hráči, kteří tahají za pomyslné nitky. Na tomto místě si budu krýt záda a sdělím vám, že se nedočkáte všech studiových hlav (byť by se to přímo nabízelo a bylo by to spravedlivé).

Spíše než fiskální machrování a forbesovské odhadování, kolik který mogul vlastní domů a sporťáků, budu na následujících řádcích vsázet na zajímavost dané osoby. Zároveň mají smůlu pánové jako Jeff Bewkes (šéf konglomerátu Time Warner) nebo Robert Murdoch (Fox není jenom filmové studio). Prostě jsme na MovieZone a pánové a dámy musí mít alespoň trochu vztah k výrobě filmů. Tolik k úvodu, jdeme na to.

8. J.J. Abrams

Na osmém místě máme podobný příklad, jako je Steven Spielberg. Stejně jako jeho vzor, Abrams nevsází všechno jenom na režii. Jeho produkční firma Bad Robot totiž stojí za všemi těmi Cloverfieldy, Star Treky, nově vznikající trilogií Star Wars a hlavně televizními peckami v čele s kultovními Ztracenými a čerstvým Westworldem. Aby toho nebylo málo, tak Abrams nově fušuje i do divadla. Pokud se snad dostanete do New Yorku, určitě si zajděte na Broadway a zkuste sehnat lístky na představení jím produkované divadelní hry „The Play That Goes Wrong“. Je to neskutečná pecka a perfektní náhrada za astronomicky drahého Hamiltona.

Ale zpátky k filmu. Po rozpačitě přijaté osmičce Star Wars se zrak všech „midichlorian pozitivních“ fanoušků s nadějí upíná na Epizodu IX, kde se J.J. vrací k režijnímu kormidlu. Čeká ho těžký úkol. Divákům musí naservírovat pecku, která zažene obavy každého druhého fanouška Hvězdných válek. Tedy fakt, že bez Luka, Leiy a Hana už to prostě není ono a dobrodružství z jedné vzdálené galaxie může fungovat i se zbrusu novým obsazením. No, nebude to lehký úkol. Pokud se však tahle nemožná mise podaří, vůbec bych se nebránil posunutí řešené hollywoodské persóny o nějaké to místo výše.


7. Kathleen Kennedy

Když už jsem u Hvězdných válek, musím na tomto místě zmínit Kathleen Kennedy. Ať se vám to líbí nebo ne, právě tato paní je šéfkou Lucasfilmu. Tím pádem je zodpovědná za novou trilogii a spin-offy Rogue One + Solo: Star Wars Story. Zatímco po premiéře povedené Epizody VII nic nenaznačovalo, že by se na obzoru stahovala mračna, po vyhození dua Miller – Lord z režijní sesle Sola a (naposledy používám tohle diplomatické slovíčko) rozpačitě přijaté Epizodě VIII, čelí Kathleen nenávisti milionů fanoušků. Ve všech rozhovorech sice předvádí prvotřídní poker face dámy, která má situaci pod kontrolou, ale pod povrchem něco bublá. Nebudu tedy tím prvním, kdo si hezky zaspekuluje o tom, že ji možný průšvih jménem Solo (v kinech už za necelé dva měsíce a vážně už se nebude odkládat!) klidně může stát křeslo.

 

Bude to pro ni důvod jít si hodit mašli? To víte, že ne. Dobrá kamarádka Stevena Spielberga si za poslední tři dekády vybudovala v Hollywoodu velmi silnou pozici a její možný odchod od Lucasfilmu ji nepoloží. V minulosti totiž produkovala Návraty do budoucnosti (spekuluje se o dalším dílu), Indiana Jonese (další díl bude za dva roky), Jurský park, Šestý smysl, Podivuhodný případ Benjamina Buttona a dalších zhruba 70 filmů. Jak vidím její budoucnost v Hollywoodu já? Solo podle mě dá 800 mega, a byť to bude zklamání, na vyhazov to nebude. Další trilogie, prozatím pořád chystané Rianem Johnsonem a showrunnery Hry o trůny, však už produkovat nebude a sama se rozumně vrátí ke Spielbergovi. Ten bude totiž točit do 90 let a opovažte se nesouhlasit.


6. Wang Jianlin

Všechno je to o prachách. Prachy má Wanda. Wanda je pro Hollywood ekvivalentem Číny. Čína je pro továrnu na sny čím dál důležitejší. To by klidně stačilo k šestému bodu a já se můžu v klidu soustředit na pana Tsujiharu, toho času Warnerovského CEO (bitches). Jenomže člověk míní a KarelR mění. Neprojdou tedy ani rádoby zakončující odkazy na můj triptych starších článků zaobírající se specifickým vztahem Číny a Hollywoodu. Musím na tomto místě ještě něco dodat. Vzpomínáte si na produkční společnost Legendary? Tedy tu legendární hollywoodskou filiálku, díky které se Warneři těšili z bezprecedentního úspěchu (nejenom) nolanovských Batmanů? Tak právě tu Wanda před dvěma roky koupila.

 

Pro můj článek by bylo mnohem vděčnější, kdyby za kormidlem pořád stál Microsoftem a kapitalismem vychovaný Jack Gao. Ten je totiž zodpovědný za vzestup filmové divize Wandy a v roce 2017 zároveň přebral otěže Legendary po unaveném Thomasi Tullovi. Jenomže Jack Gao byl na podzim minulého roku vyhozen a jméno v titulku, které až nápadně připomíná bondovského záporáka, patří člověku, který je nově zodpovědný i za filmovou divizi svého konglomerátu. Věřte, že slovíčko konglomerát nepoužívám bez rozmyslu. Wanda totiž nedávno dostavěla největší filmová studia světa ve městě Qingdao a její byznys sahá až k výrobě hedvábných plenek pro pracovníky čínské obdoby KGB. Proč nevládne Wanda filmovému světu s ještě větší intenzitou? Protože čínské politbyro řeklo dost a „doporučilo“ této firmě, aby více investovala doma a s tím Hollywoodem to zas tak nepřeháněla. Právě proto si ty Lionsgate nebo Paramount koupí se slevou nejspíš Netflix.


5. Kevin Tsujihara

V jednoduchosti je krása. Kevin Tsujihara = Warner Bros počínaje rokem 2013. Historicky první Asiat vládnoucí hollywoodskému studiu to neměl jednoduché. Za jeho nejlepší krok se považuje jmenování bývalého šéfa Warnerovské filiálky New Line Tobyho Emmericha (známé také jako „ta firma zodpovědná za filmového Pána Prstenů") do role jakési pravé ruky, která má dohled nad úplně všemi filmy distribuovanými Warnery. Jejich nejhorší rozhodnutí? Já myslím, že se shodneme na DC universu. Co naznačil Batman vs. Superman, to dokonala Liga spravedlnosti. Tedy kvalitativní průšvih desetiletí a ve všech směrech marnou snahu dohnat Marvel.

 

Jak už jste možná pochopili z tohoto tématu, mám Warnery přes všechny ty šílené přešlapy hodně rád. Tím pádem nechci házet špínu ani na zodpovědného Kevina. Jistě, máme tu desítky propadáků a nejenom Cival by vám řekl, že Kevin šéfuje bandě neschopných hovad, co neumí počítat do pěti. Jenomže na druhou stranu tu máme warnerovské zlato, stříbro a bronz v podobě Christophera Nolana, Jamese Wana a pořád „nedůchodujícího“ Clinta Eastwooda (spočítal už někdo čistý profit Amerického snipera?). Nemluvě o stovkách milionů dolarů do plusu za úspěch desetiletí jménem To. Tsujihara, respektive Warneři, jsou prostě střelci. Občas by je člověk chtěl zabít, ale je s nimi legrace. Sice to zavání černým humorem, ale já už se nemůžu dočkat, na co padnou stovky milionů dolarů z jejich trezoru příště.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace