Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11 nejmocnějších lidí v Hollywoodu


ikona
TedGeorge
ava duvernayavengersavengers: infinity warblack pantherhvězdné válkyj.j.abramsjason blumjason bournekathleen kennedykevin feigeleonardo dicaprioluke skywalkermarvelnetflixready player onerobert downey jr.tržbyuniversalwarner bros.
Kdo má v továrně na sny to největší slovo? 

Po nějaké době si dáme zase jeden z TOP 11 článků, co říkáte? V minulosti jste se na stránkách vašeho oblíbeného webu mohli dočíst o necelém tuctu největších hollywoodských hitmakerů, ale to byl článek zaměřený na režiséry. Těm se nevyhneme ani v tomto výčtu, ale mířit budeme spíše za producenty, hlavami studií a dalšími velkými hollywoodskými hráči, kteří tahají za pomyslné nitky. Na tomto místě si budu krýt záda a sdělím vám, že se nedočkáte všech studiových hlav (byť by se to přímo nabízelo a bylo by to spravedlivé).

Spíše než fiskální machrování a forbesovské odhadování, kolik který mogul vlastní domů a sporťáků, budu na následujících řádcích vsázet na zajímavost dané osoby. Zároveň mají smůlu pánové jako Jeff Bewkes (šéf konglomerátu Time Warner) nebo Robert Murdoch (Fox není jenom filmové studio). Prostě jsme na MovieZone a pánové a dámy musí mít alespoň trochu vztah k výrobě filmů. Tolik k úvodu, jdeme na to.

11. Jason Blum

Byl jsem pevně rozhodnutý, že do mé jedenáctky zařadím alespoň jednoho producenta, který je zodpovědný za současnou hororovou renesanci Hollywoodu. Souboj s Jamesem Wanem (chystám samostatné téma) nakonec těsně vyhrál Jason Blum a na mně teď bude si tuto volbu obhájit. Tak předně – Blum se svým Blumhousem dokázal to, o čem mohou pánové jako Wan nebo Oren Peli jenom snít. Právě díky němu jsou horory brány nejenom jako potenciálně supervýdělečné žánrové filmy, ale zároveň i jako události se sociokulturním přesahem. Proč, ptáte se? Protože Uteč.

 

Právě tento horor / satira zanechal nesmazatelnou stopu na (pořád ještě čerstvém) předávání Oscarů a tatínka neskutečně výdělečných sérií jako Sinister, Paranormal Activity, Očista nebo Insidious katapultoval mezi nejdůležitější postavy současného Hollywoodu. Pokud bych si mohl tipnout, tak jím vedený Blumhouse bude čím dál více fušovat i do filmů, které budou mít ambice zvednout diváky ze sedaček i něčím jiným, než jen povedenou lekačkou. Nemluvě o televizi, kterou se Jason chystá ovládnout už tento rok díky televizní Očistě, HBO projektu Sharp Objects s Amy Adams a Showtime minisérií The Loudest Voice o bývalém šéfovi Fox News Rogeru Ailesovi. Zajímá vás, jak se z Jasona stál korunní princ současného Hollywoodu? Tak klikejte na moje Blumhouseovské téma.

 

10. Steven Spielberg

Slyším vás, na první pohled tu nemá Spielberg co dělat. Jenomže hned na ten druhý si musíte uvědomit, že tu Steven není jenom za zásluhy jako legendární režisér nespočtu hitů, ale také jako producent a zakladatel, po padesáti letech prvního nezávislého hollywoodského studia, DreamWorks. To zažilo mocný nástup mezi hollywoodskou elitu hlavně díky animákům v čele se Shrekem a povedenou rozprávkou Jak vycvičit draka. Jenomže partnerství s Paramountem a později Disneym skončilo rozchodem. Byť to chvíli vypadalo, že Dreamworks našel svůj vysněný domov u Universalů, ani tady to není a nebylo ideální.

Tak předně - Universal viděl, že je hlavní hodnota DreamWorks v jejich animované divizi. Právě tu od Spielberga v roce 2016 za necelé 4 miliardy babek koupil. Co se zbytků DreamWorks týče, tak na papíře funguje. V reálu však rejža alokoval svoje nově nabité zdroje do (nově vzniknuvší) produkční firmy Amblin Partners. Máte v tom bordel? Klid, nejste sami. Abych vám ještě víc zamotal hlavu, tak jenom řeknu, že Amblin spolupracuje především s Universaly - čerstvý a relativně úspěšný Ready Player One však pro jistotu distribuují Warneři. Nechápu, kde Spielberg bere čas na režii, zakládání filmových studií, dozorování J.J. Abramse, produkování televizních sérií, charitu a cesty do Číny, kde za Hollywood vyjednává lepší distribuční podmínky pro americké filmy v tamních kinech. Už jsem zmínil, že je tomu nezmarovi 71 let? Respekt, Stevene!


9. Leonardo DiCaprio

Ne, článek se vážně neobejde bez nějaké té hollywoodské megastar. Proč Leonardo DiCaprio a ne Dwayne „The Rock“ Johnson nebo Robert Downey Jr.? Protože Leo je pravděpodobně poslední hollywoodská hvězda, která není závislá na velké komiksové sérii nebo jiné značce. Ve vší nahotě to ukázal dva roky starý Revenant. Na první pohled měl tenhle survival thriller lihovkou na čele napsáno průšvih, ale všechno nakonec dobře dopadlo a zainteresovaní štastlivci si přišli na desítky milionů dolarů právě kvůli DiCapriovi.

 

Moji tezi o poslední velké hollywoodské hvězdě mi jenom potvrdí Quentinem Tarantinem usilovně připravovaná pecka Once Upon a Time in Hollywood, ve které si legendární rejža posvítí na vraždu herečky Sharon Tate gangem povalečů naverbovaných Charlesem Mansonem. Co bude pro Vlka z Wall Street dál? IMDb láká na biografii amerického prezidenta Theodora Roosevelta a adaptaci noirově znějící knihy The Black Hand. Zeptám se veteránů – vážně jste po Titanicu v roce 1997 tušili, že bude Leo za dvacet let tou největší hollywoodskou hvězdou?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace