Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Diskuze k článku MZ Live Speciál o Barrym Lyndonovi a Filmy v síti o HBO

příspěvky 1 - 14 Napsat příspěvek
Pol dekády je 5 rokov, nie 50. :)
847077
Pol dekády je 5 rokov, nie 50. *:)*
1 0
reagovat
"Nejsme televize, jsme HBO":). Jo, to byly tenkrát v pozdních 90s a raných 10s časy. Předplaceno to u nás nikdy nebylo (to až s vlastní výplatou a příchodem GO), protože tehdy v domácnosti panoval názor, že se nebude zbytečně utrácet za nějakou blbou (a drahou) kabelovku (sic), takže mi nezbylo, než pravidelně číhat na promo týdny (tuším, že úplně zpočátku to párkrát běželo buď 14 dní nebo dokonce celý měsíc) vysílání zdarma, během kterých si náš videorekordér moc neodpočinul:D.

Dostal jsem se tak k velké spoustě skvělých filmů (novinek i katalogovek), o kterých jsem do té doby vůbec nevěděl, nebo jsem je měl zaškatulkované jako nehodné mého zájmu (což se ve většině případů následně ukázalo jako kardinální chyba). Jediná drobná chybka byla v tom, že během toho promo týdne se dané filmy fakt hodně protáčely dokola a Murphyho zákony fungovaly dokonale, takže z tv programu jsem pokaždé zjistil, že hned poté, co promo týden skončí, se bude vysílat nějaká žhavá novinka nebo má oblíbená pecka:D.

Kubrickova Barryho Lyndona jsem poprvé viděl až v tv v rámci pásma "vybrané/všechny filmy slavného režiséra" na čt a hned napoprvé jsem z něj byl docela paf (což se mi u některých jeho jiných filmů stalo až postupem času), aniž bych vlastně věděl proč. Hrozně dlouhé, nic moc se během děje nestane a hlavní postava je tak trochu hajzl. Ale ta úchvatná audiovizuální stránka, výprava a kostýmy, přesní herci, celková patina filmu, která se skvěle hodila k tématu, ukázkový story arc se vzestupem a pádem jednoho hochštaplera a tradiční Kubrickova preciznost a puntičkářství v každém detailu, to vše asi zafungovalo i na mou, značně přízemní, mysl:D.

Jednu dobu to pro mě byl úplně nejoblíbenější Kubrickův film. Tam se sice během let dostal jiný kandidát, ale v podobné "dream team" filmografii je vlastně jedno, co je něčího diváka topka, protože i zbytek peletonu nebude nijak zvlášť pozadu. Každopádně pořádný a výživný rozbor (speciál) by si pochopitelně zasloužil každý mistrův počin.

Věčná škoda, že Kubrickovi po propadáku Waterloo krachl ten Napoleon. Když člověk vidí, co dokázal v relativně komorním Barrym Lyndonovi, tak co teprve, kdyby dostal šanci natočit svůj srdcový projekt a ještě k tomu ve full scale. Ale zase bychom se asi nedočkali skvělého Barryho Lyndona. Hmm, těžká volba:).        
847076
"Nejsme televize, jsme HBO"*:)*. Jo, to byly tenkrát v pozdních 90s a raných 10s časy. Předplaceno to u nás nikdy nebylo (to až s vlastní výplatou a příchodem GO), protože tehdy v domácnosti panoval názor, že se nebude zbytečně utrácet za nějakou blbou (a drahou) kabelovku (sic), takže mi nezbylo, než pravidelně číhat na promo týdny (tuším, že úplně zpočátku to párkrát běželo buď 14 dní nebo dokonce celý měsíc) vysílání zdarma, během kterých si náš videorekordér moc neodpočinul*:D*. Dostal jsem se tak k velké spoustě skvělých filmů (novinek i katalogovek), o kterých jsem do té doby vůbec nevěděl, nebo jsem je měl zaškatulkované jako nehodné mého zájmu (což se ve většině případů následně ukázalo jako kardinální chyba). Jediná drobná chybka byla v tom, že během toho promo týdne se dané filmy fakt hodně protáčely dokola a Murphyho zákony fungovaly dokonale, takže z tv programu jsem pokaždé zjistil, že hned poté, co promo týden skončí, se bude vysílat nějaká žhavá novinka nebo má oblíbená pecka*:D*. Kubrickova Barryho Lyndona jsem poprvé viděl až v tv v rámci pásma "vybrané/všechny filmy slavného režiséra" na čt a hned napoprvé jsem z něj byl docela paf (což se mi u některých jeho jiných filmů stalo až postupem času), aniž bych vlastně věděl proč. Hrozně dlouhé, nic moc se během děje nestane a hlavní postava je tak trochu hajzl. Ale ta úchvatná audiovizuální stránka, výprava a kostýmy, přesní herci, celková patina filmu, která se skvěle hodila k tématu, ukázkový story arc se vzestupem a pádem jednoho hochštaplera a tradiční Kubrickova preciznost a puntičkářství v každém detailu, to vše asi zafungovalo i na mou, značně přízemní, mysl*:D*. Jednu dobu to pro mě byl úplně nejoblíbenější Kubrickův film. Tam se sice během let dostal jiný kandidát, ale v podobné "dream team" filmografii je vlastně jedno, co je něčího diváka topka, protože i zbytek peletonu nebude nijak zvlášť pozadu. Každopádně pořádný a výživný rozbor (speciál) by si pochopitelně zasloužil každý mistrův počin. Věčná škoda, že Kubrickovi po propadáku Waterloo krachl ten Napoleon. Když člověk vidí, co dokázal v relativně komorním Barrym Lyndonovi, tak co teprve, kdyby dostal šanci natočit svůj srdcový projekt a ještě k tomu ve full scale. Ale zase bychom se asi nedočkali skvělého Barryho Lyndona. Hmm, těžká volba*:)*.        
3 0
reagovat

Lyndon jede!

Bylo nebylo, za časů kdy ještě ČT2 dávala po nocích filmy pro náročnějšího diváka (RIP Ravenous :)), jsem přišel domů pozdě v noci, rodiče už spali, já zapnul TV a akorát začínal Barry Lyndon. Během 20 minut jsem se nečekaně probral, protože mě film zaujal a dal to celý napjatý celé. A říkal jsem si - takhle vypadá filmová magie. Podobně mě třeba uhranulo Město bohů. Za mě výjimečný film a každý by ho měl vidět. Narozdíl od jiných filmů Kubricka to vůbec nezestárlo.
847035
Bylo nebylo, za časů kdy ještě ČT2 dávala po nocích filmy pro náročnějšího diváka (RIP Ravenous :)), jsem přišel domů pozdě v noci, rodiče už spali, já zapnul TV a akorát začínal Barry Lyndon. Během 20 minut jsem se nečekaně probral, protože mě film zaujal a dal to celý napjatý celé. A říkal jsem si - takhle vypadá filmová magie. Podobně mě třeba uhranulo Město bohů. Za mě výjimečný film a každý by ho měl vidět. Narozdíl od jiných filmů Kubricka to vůbec nezestárlo.
Lyndon jede!
4 0
reagovat

Barry Lyndon

V knižní předloze je podle mně lépe zachycen vnitřní vývoj hlavního hrdiny. Z mladého optimistického muže se promění v zahořklého cynika. Ať už tím co mu svět přichystá, nebo vlastními volbami. Už je to dávno co jsem to četl a viděl, ale nakonec se mi film vizuálně propojil s postavou z knihy.
846979
V knižní předloze je podle mně lépe zachycen vnitřní vývoj hlavního hrdiny. Z mladého optimistického muže se promění v zahořklého cynika. Ať už tím co mu svět přichystá, nebo vlastními volbami. Už je to dávno co jsem to četl a viděl, ale nakonec se mi film vizuálně propojil s postavou z knihy.
Barry Lyndon
3 0
reagovat
reaguje na: pepo
podľa mňa je úplne jednoznačné, že ak píšem názor na film, ide o môj pohľad. všetko je v týchto veciach subjektívne. IMO a pod. sú iba redundancie.  A ak nestačí, tak úvod "je mi jasné, že idem proti prúdu" cementuje fakt, že vravím o sebe, t.j. svojom ponímaní.  

Že hodnotenia filmu sú inherentne subkektívne a teda nikto sa tu nesnaží svoje slová tesať do kameňa ako jedinú nemennú pravdu by ľudom s IQ nad 90 malo byť jasné hned :)
846975
podľa mňa je úplne jednoznačné, že ak píšem názor na film, ide o môj pohľad. všetko je v týchto veciach subjektívne. IMO a pod. sú iba redundancie.  A ak nestačí, tak úvod "je mi jasné, že idem proti prúdu" cementuje fakt, že vravím o sebe, t.j. svojom ponímaní.   Že hodnotenia filmu sú inherentne subkektívne a teda nikto sa tu nesnaží svoje slová tesať do kameňa ako jedinú nemennú pravdu by ľudom s IQ nad 90 malo byť jasné hned *:)*
846974
3 0
reagovat
reaguje na: Ravenous
Keď píšeš podobné kraviny, stačí na začiatok názor napísať "podľa mňa" prípadne skratku IMO. Hneď to vyznie inak. príklad Ravenous napísal úplnú blbosť. Podľa mňa avenous napísal úplnú blbosť. Cítiš ten rozdiel? 8)

a to fakt nie som nejaký veľký fanúšik Barryho Lyndona
846974
Keď píšeš podobné kraviny, stačí na začiatok názor napísať "podľa mňa" prípadne skratku IMO. Hneď to vyznie inak. príklad Ravenous napísal úplnú blbosť. Podľa mňa avenous napísal úplnú blbosť. Cítiš ten rozdiel? *8)* a to fakt nie som nejaký veľký fanúšik Barryho Lyndona
846973
2 -2
reagují: Ravenous
reagovat
reaguje na: Lima
niekto je butthurt...ťažko je zniesť odlišný názor, však? Ak teda jeden z nás napísal sračku, ja som to určite nebol 8)
846973
niekto je butthurt...ťažko je zniesť odlišný názor, však? Ak teda jeden z nás napísal sračku, ja som to určite nebol *8)*
846968
4 -2
reagují: pepo
reagovat
Když jsem byl jako malý kluk v USA, tak tam měli nějakou verzi HBO, kde si mohli objednat film po telefonu a kabelovka jim ho nějak pustila, na to jsem koukal jak péro z gauče. 

HBO byla v devadesátkách fakt srdcovka. Hlavně to stálo strašný randál, na tehdejší peníze to byly stovky měsíčně a byla to tak nějak otázka prestiže. Pamatuju, že na některý velký filmy k nám normálně chodili sousedi a na koncert Jacksona na HBO přijeli příbuzní. :D

Jedna z prvních vzpomínek v mém dětství je koukat na HBO jak tam Tyson z někoho vytlouká duši. HBO BOX je do teď vůbec legendární a fandové na jejich kvalitu a servis vzpomínají se slzou v oku, mělo to nesrovnatelně vyšší úroveň než nyní...

Barry Lyndon není film, to je audiovizuální skvost a umělecké dílo. Poprvé jsem na to koukal na zaprášeném notebooku na koleji, měl rozbitý displej, ale i tak to bylo fenomenální a po shlédnutí jsem si ještě půlku filmu opakoval po scénách. Do baru za kamarády jsem pak dorazil tak o 2 hodiny později a veškerá má interakce s dívkami byla ve znamení hustění do hlavy, že jsem viděl nejlepší film všech dob, asi takto. link

Šlo by Barryho zařídit na MZ projekci moc prosím? :)
846971
Když jsem byl jako malý kluk v USA, tak tam měli nějakou verzi HBO, kde si mohli objednat film po telefonu a kabelovka jim ho nějak pustila, na to jsem koukal jak péro z gauče.  HBO byla v devadesátkách fakt srdcovka. Hlavně to stálo strašný randál, na tehdejší peníze to byly stovky měsíčně a byla to tak nějak otázka prestiže. Pamatuju, že na některý velký filmy k nám normálně chodili sousedi a na koncert Jacksona na HBO přijeli příbuzní. *:D* Jedna z prvních vzpomínek v mém dětství je koukat na HBO jak tam Tyson z někoho vytlouká duši. HBO BOX je do teď vůbec legendární a fandové na jejich kvalitu a servis vzpomínají se slzou v oku, mělo to nesrovnatelně vyšší úroveň než nyní... Barry Lyndon není film, to je audiovizuální skvost a umělecké dílo. Poprvé jsem na to koukal na zaprášeném notebooku na koleji, měl rozbitý displej, ale i tak to bylo fenomenální a po shlédnutí jsem si ještě půlku filmu opakoval po scénách. Do baru za kamarády jsem pak dorazil tak o 2 hodiny později a veškerá má interakce s dívkami byla ve znamení hustění do hlavy, že jsem viděl nejlepší film všech dob, asi takto. https://i.kym-cdn.com/entries/icons/mobile/000/033/152/cover4.jpg Šlo by Barryho zařídit na MZ projekci moc prosím? :)
1 -2
reagovat
reaguje na: Ravenous
Psaní hlášky "...not great, not terrible..." by u lidí, kteří melou sračky, mělo být zakázaný. 8)
846968
Psaní hlášky "...not great, not terrible..." by u lidí, kteří melou sračky, mělo být zakázaný. *8)*
846942
1 -3
reagují: Ravenous
reagovat
Jó Kubrick, to je i Mechanický pomeranč či 2001, ale především Barry Lyndon, skutečně filmově zhmotněné umělecké dílo. :+:+
846966
Jó Kubrick, to je i Mechanický pomeranč či 2001, ale především Barry Lyndon, skutečně filmově zhmotněné umělecké dílo. *:+**:+*
1 -1
reagovat
Díky za to HBO.

Zatím jsem viděl dva díly SAS a moc se mi to líbí. Když od toho nečekáš vyloženě vážnou věc, ale čekáš něco na způsob Peaky Blinders, je to paráda.
846960
Díky za to HBO. Zatím jsem viděl dva díly SAS a moc se mi to líbí. Když od toho nečekáš vyloženě vážnou věc, ale čekáš něco na způsob Peaky Blinders, je to paráda.
1 -1
reagovat

11/10

Geniální freska. Kubrikovsky odlidštěná a přitom uvnitř velmi pravdivá a lidská. Humor tam určitě je.
846957
Geniální freska. Kubrikovsky odlidštěná a přitom uvnitř velmi pravdivá a lidská. Humor tam určitě je.
11/10
1 -2
reagovat
je mi jasné, že idem proti prúdu, ale Barry-Lyndon je jeden z najpreceňovanejších filmov v histórii. Nie je na ňom nič úžasné, ale že vôbec nič. Výprava je pekná, kamara fajn a tam to hasne. O´Neal ledva herecky stačí, ale to bude tým, ako przní jeho postavu Kubrickova adaptácia do scenáru. Réžia nevýrazná, not great not terrible. Ako adaptácia knihy je Lyndon na hovno a sedí krásne vedľa pohnojenej adaptácie Na západe nič nové od Netflixu. Ako snímka samotná je to ťažký, nevýrazný a ubíjajúco nudný priemer. Nie tá "nuda", ktorá slúži na slowburn budovanie deja a charakterové oblúky - vyslovená debilná nuda. Hl. postava dostane nejaký rozmer konečne v záverečnej tretine a aj tam je tlmený scenárom. Dovtedy je úplne zameniteľnou figúrkou na úrovni NPC z videohier. Stačí si pozriesť 5min scénu z duelu Lyndona s Bullingtonom, ostatok je stratou času. Tu je krásne vidieť davový syndróm: má to 85% či koľko na csfd a pár webov papagájuje pozitívne názory, lebo "Kubrick" a bum bác, máme klasiku. Ale nie, nemáme. Barry-Lyndon je epitóm rádoby umenia a príkladom par excellence, že ked je niečo v topke / točené uznávaným režisérom, je to automaticky pecka a je chyba diváka, že tam tú dokonalosť / epesnosť / transcendentáciu / kvalitu nevidí. Lenže tuná nie je čo vidieť, vôbec. :-:-:-
846942
je mi jasné, že idem proti prúdu, ale Barry-Lyndon je jeden z najpreceňovanejších filmov v histórii. Nie je na ňom nič úžasné, ale že vôbec nič. Výprava je pekná, kamara fajn a tam to hasne. O´Neal ledva herecky stačí, ale to bude tým, ako przní jeho postavu Kubrickova adaptácia do scenáru. Réžia nevýrazná, not great not terrible. Ako adaptácia knihy je Lyndon na hovno a sedí krásne vedľa pohnojenej adaptácie Na západe nič nové od Netflixu. Ako snímka samotná je to ťažký, nevýrazný a ubíjajúco nudný priemer. Nie tá "nuda", ktorá slúži na slowburn budovanie deja a charakterové oblúky - vyslovená debilná nuda. Hl. postava dostane nejaký rozmer konečne v záverečnej tretine a aj tam je tlmený scenárom. Dovtedy je úplne zameniteľnou figúrkou na úrovni NPC z videohier. Stačí si pozriesť 5min scénu z duelu Lyndona s Bullingtonom, ostatok je stratou času. Tu je krásne vidieť davový syndróm: má to 85% či koľko na csfd a pár webov papagájuje pozitívne názory, lebo "Kubrick" a bum bác, máme klasiku. Ale nie, nemáme. Barry-Lyndon je epitóm rádoby umenia a príkladom par excellence, že ked je niečo v topke / točené uznávaným režisérom, je to automaticky pecka a je chyba diváka, že tam tú dokonalosť / epesnosť / transcendentáciu / kvalitu nevidí. Lenže tuná nie je čo vidieť, vôbec. *:-**:-**:-*
4 -8
reagují: Lima
reagovat
Barry Lyndon je pro mě jeden z nejlepších filmů co jsem kdy viděl.
846936
Barry Lyndon je pro mě jeden z nejlepších filmů co jsem kdy viděl.
4 -2
reagovat
Komentáře
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení

Zapomenuté heslo
Přihlašte se jedním kliknutím přes facebook:

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získate možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Vytvářet filmové blogy
  4. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  5. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry
registrovat se