Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Diskuze k článku První dojmy: Očekávaná Duna

příspěvky 1 - 20 Napsat příspěvek
reaguje na: JAKLA
Nezapomněl, psal jsem o kino adaptacích, protože srovnávat filmy a seriály moc nejde, resp. není to moc fér, jak směrem k filmům (obvykle si nemohou dovolit takovou stopáž jako seriály), tak směrem k seriálům (obvykle si nemohou dovolit takový rozpočet a tím pádem herce, výpravu, triky atd. jako filmy).

Dune je imho ideální látka pro adaptaci seriálovou formou. Psal jsem to už několikrát, že namísto zfilmování pouze půlky knihy měl WB buď snížit měřítko a za daný rozpočet natočit knihu komplet (popř. měřítko zachovat a rozpočet navýšit), nebo - ideální varianta - adaptovat předlohu formou vysokorozpočtové série, tak jako v současné době Amazon u LOTRa a Apple u Nadace (nebo ostatně WB/HBO u GoT). Nezbývá než doufat, že Dune v BO (nebo na Oscarech) uspěje a WB odklepne Part Two.
803797
Nezapomněl, psal jsem o kino adaptacích, protože srovnávat filmy a seriály moc nejde, resp. není to moc fér, jak směrem k filmům (obvykle si nemohou dovolit takovou stopáž jako seriály), tak směrem k seriálům (obvykle si nemohou dovolit takový rozpočet a tím pádem herce, výpravu, triky atd. jako filmy). Dune je imho ideální látka pro adaptaci seriálovou formou. Psal jsem to už několikrát, že namísto zfilmování pouze půlky knihy měl WB buď snížit měřítko a za daný rozpočet natočit knihu komplet (popř. měřítko zachovat a rozpočet navýšit), nebo - ideální varianta - adaptovat předlohu formou vysokorozpočtové série, tak jako v současné době Amazon u LOTRa a Apple u Nadace (nebo ostatně WB/HBO u GoT). Nezbývá než doufat, že Dune v BO (nebo na Oscarech) uspěje a WB odklepne Part Two.
803791
1 -2
reagovat
reaguje na: Polux
Zabúdaš na dve minisérie ktoré ktoré sú dosť dobré. Samozrejme že tam vidno že to bolo natáčané ako TV seriál so skromným rozpočtom, ale obsadenie, hudba a vernosť predlohe je na tom lepšie ako Lynchova verzia (ktorá ale tiež nie je úplne zlá).

Novú dunu som ešte nevidel takže jej kvality posúdiť nedokážem. Odhadujem že čo sa týka výpravy a obsadenia tak budem spokojný. Jediné mínus o ktorom viem už teraz je že to nie je celá kniha.
803791
Zabúdaš na dve minisérie ktoré ktoré sú dosť dobré. Samozrejme že tam vidno že to bolo natáčané ako TV seriál so skromným rozpočtom, ale obsadenie, hudba a vernosť predlohe je na tom lepšie ako Lynchova verzia (ktorá ale tiež nie je úplne zlá). Novú dunu som ešte nevidel takže jej kvality posúdiť nedokážem. Odhadujem že čo sa týka výpravy a obsadenia tak budem spokojný. Jediné mínus o ktorom viem už teraz je že to nie je celá kniha.
803744
1 -2
reagují: Polux
reagovat
Na ukrácení času do premiéry doporučuji vynikající strategii od Blackbird Interactive: Homeworld: Deserts of Kharak, která atmosférou, minimálně knižní DUNU, velmi připomíná a i překonává. Pokud nemáte čas, nebo HW na hraní, je tu alternativa: The Movie (all cutscenes). Svět - Kharak umírá. O zbytky surovin válčí mnohé frakce. Poté Rachel S´Jet uprostřed oceánu z Dun nalezne prastarou mezihvězdná loď. O vynikající hudbu  se postaral Paul Ruskay.
803782
Na ukrácení času do premiéry doporučuji vynikající strategii od Blackbird Interactive: [url=https://store.steampowered.com/app/281610/Homeworld_Deserts_of_Kharak/]Homeworld: Deserts of Kharak[/url], která atmosférou, minimálně knižní DUNU, velmi připomíná a i překonává. Pokud nemáte čas, nebo HW na hraní, je tu alternativa: [url=https://youtu.be/7RkPcWYZllk]The Movie (all cutscenes)[/url]. Svět - Kharak umírá. O zbytky surovin válčí mnohé frakce. Poté Rachel S´Jet uprostřed oceánu z Dun nalezne prastarou mezihvězdná loď. O vynikající [url=https://youtu.be/bcgQLp7Oj3M?t=9533]hudbu[/url]  se postaral [url=https://www.youtube.com/watch?v=b6SylRSSk1g]Paul Ruskay[/url].
2 -5
reagovat
reaguje na: Chermy
Jo, to jsme viděli u Cats.
803760
Jo, to jsme viděli u Cats.
803749
4 0
reagovat
reaguje na: hanak_v_exilu
Já mluvil o prvním filmu, který byl natočený na motivy atrakce, tedy i bez předlohy a byl to spíš humor ;) film také rozhodně nebyl levný a narážel jsem jen na to, že dobrý režisér si poradí s libovolnou látkou :)
803749
Já mluvil o prvním filmu, který byl natočený na motivy atrakce, tedy i bez předlohy a byl to spíš humor *;)* film také rozhodně nebyl levný a narážel jsem jen na to, že dobrý režisér si poradí s libovolnou látkou *:)*
803748
1 -4
reagují: hanak_v_exilu
reagovat
reaguje na: Chermy
Problém Johna Cartera není malá hloubka. Ten film je rafinovanější než knížky. Jeho problém je, že se v žádném myslitelném vesmíru nedá natočit levně. A pochopitelně taky to, že je moc divný. Piráty každý zná, ví co od nich čekat. Tady se ztrácí čas s představováním světa, který není ani zajímavý. Respektive v knížkách je. Jenže něco takového by Hollywood nikdy nenatočil. Prostě režisérovi bych to nevyčítal. Šlo to natočit zábavněji, ale pořád by to byla dost blbost.
803748
Problém Johna Cartera není malá hloubka. Ten film je rafinovanější než knížky. Jeho problém je, že se v žádném myslitelném vesmíru nedá natočit levně. A pochopitelně taky to, že je moc divný. Piráty každý zná, ví co od nich čekat. Tady se ztrácí čas s představováním světa, který není ani zajímavý. Respektive v knížkách je. Jenže něco takového by Hollywood nikdy nenatočil. Prostě režisérovi bych to nevyčítal. Šlo to natočit zábavněji, ale pořád by to byla dost blbost.
803738
3 -1
reagují: Chermy
reagovat
Díky blížící se premiéře jsem se pustil do první knížky a jsem nadšený a rovnou můžu říct, že Villeneuve mi příjde jako ideální kandidát na převední do filmové podoby a tahle kombinace moje očekávání výrazně zvětšila (jako by už nestačilo, že je to po dlouhé době pořádná Sci-fy). Spíš mě zajíma vzhledem k tomu jak Villeneuve pořád básní o tom jak předlohu miluje, tak jestli to natočil stejně jak Jackson LOTRa a tudíž, že to natočil věrně, ale zárověň chtěl i ostatním ukázat proč předlohu tak miluje nebo jako taky Jackson s King Kongem, kde už to dost dobře nezvládnul a člověk bez vztahu k filmu z roku 1933 mohl mít docela problém? U King Konga jsem jedinkrát v životě přemýšlel, že z toho kina odejdu, když ten film měl 3 hodiny a oni byli po hodině pořád na tý posraný lodia k tomu ostrovu teprve pluli. Vlastně i Singer se Superman se vrací to s tím trochu přehnal a proto to divácky docela narazilo (ale tam jsem měl výhodu, že Donnerova Superman zbožňuju).

Jinak Jackson převedl LOTRa dost věrně a velmi chytře ve filmech vynechal to co by prostě ve filmu nefungovalo tak dobře (básničky a písničky - zatímco v Hobitovi to do diváka napálil a nefungovalo to) a vyhodil Bombadila (za což se nezlobím, protože se tam vždycky při čtení zaseknu). A trochu změnil osobnost Faramirovi, aby nepřipomínal tolik Aragorna. Jinak žádnou myšlenku nevynechal a všechno podstatné zůstalo a ani nebylo zjednodušeno pro běžného diváka. A u Duny to může podle mě taky tak fungovat - na dobrý film člověkprostě uslyší.
803745
Díky blížící se premiéře jsem se pustil do první knížky a jsem nadšený a rovnou můžu říct, že Villeneuve mi příjde jako ideální kandidát na převední do filmové podoby a tahle kombinace moje očekávání výrazně zvětšila (jako by už nestačilo, že je to po dlouhé době pořádná Sci-fy). Spíš mě zajíma vzhledem k tomu jak Villeneuve pořád básní o tom jak předlohu miluje, tak jestli to natočil stejně jak Jackson LOTRa a tudíž, že to natočil věrně, ale zárověň chtěl i ostatním ukázat proč předlohu tak miluje nebo jako taky Jackson s King Kongem, kde už to dost dobře nezvládnul a člověk bez vztahu k filmu z roku 1933 mohl mít docela problém? U King Konga jsem jedinkrát v životě přemýšlel, že z toho kina odejdu, když ten film měl 3 hodiny a oni byli po hodině pořád na tý posraný lodia k tomu ostrovu teprve pluli. Vlastně i Singer se Superman se vrací to s tím trochu přehnal a proto to divácky docela narazilo (ale tam jsem měl výhodu, že Donnerova Superman zbožňuju). Jinak Jackson převedl LOTRa dost věrně a velmi chytře ve filmech vynechal to co by prostě ve filmu nefungovalo tak dobře (básničky a písničky - zatímco v Hobitovi to do diváka napálil a nefungovalo to) a vyhodil Bombadila (za což se nezlobím, protože se tam vždycky při čtení zaseknu). A trochu změnil osobnost Faramirovi, aby nepřipomínal tolik Aragorna. Jinak žádnou myšlenku nevynechal a všechno podstatné zůstalo a ani nebylo zjednodušeno pro běžného diváka. A u Duny to může podle mě taky tak fungovat - na dobrý film člověkprostě uslyší.
2 -1
reagovat
reaguje na: Chermy
Ty knihy byly napsány pro děti/mládež:D. Pokud jsou pro kohokoliv ne-jednoduchým čtením, tak potom ok, no:). Když už, tak (pro většinu lidí) asi Silmarillion, ale zrovna LOTR a Hobbit se čtou jedním dechem i v dětském věku (osobně opakovaně odzkoušeno). Asi proto se z nich stala masovka už před Jacksonem a díky věrnosti předloze se jeho filmy dočkaly takového úspěchu;).

Zda-li by někdo jiný natočil adaptaci Herbertovy knihy lépe a přístupněji pro masy než Villeneuve se - stejně jako v dobách Lynche - pravděpodobně opět pár (desítek) let nedozvíme, takže já osobně si vystačím s jeho interpretací, pokusím se si ji maximálně užít a přemítání "co by kdyby" ponechám na jindy:+
803744
Ty knihy byly napsány pro děti/mládež*:D*. Pokud jsou pro kohokoliv ne-jednoduchým čtením, tak potom ok, no*:)*. Když už, tak (pro většinu lidí) asi Silmarillion, ale zrovna LOTR a Hobbit se čtou jedním dechem i v dětském věku (osobně opakovaně odzkoušeno). Asi proto se z nich stala masovka už před Jacksonem a díky věrnosti předloze se jeho filmy dočkaly takového úspěchu*;)*. Zda-li by někdo jiný natočil adaptaci Herbertovy knihy lépe a přístupněji pro masy než Villeneuve se - stejně jako v dobách Lynche - pravděpodobně opět pár (desítek) let nedozvíme, takže já osobně si vystačím s jeho interpretací, pokusím se si ji maximálně užít a přemítání "co by kdyby" ponechám na jindy*:+*. 
803735
3 -3
reagují: JAKLA
reagovat
Kinaři pláču že nemají co hrát a když ,člověk se podívá na plán premiér tak za týden 2 české filmy a konečně Bond pak 1 týden v Říjnu Karel pak konečně Venon 2 za týden od Venona Duna a 14 dní na Eternals .
803743
Kinaři pláču že nemají co hrát a když ,člověk se podívá na plán premiér tak za týden 2 české filmy a konečně Bond pak 1 týden v Říjnu Karel pak konečně Venon 2 za týden od Venona Duna a 14 dní na Eternals .
1 -1
reagovat
reaguje na: pepo
Jsou to jen odhady. Skutečná čísla nejsou k dispozici. A ještě jsou to čísla z roku 2007. Samotnej Hobbit má 140mil., takže kdo ví.

Brawn estimates that 150 million copies of “The Lord of the Rings” have been sold worldwide, 50 million of those since Jackson’s films were
released from 2001, plus 50 million copies of other Tolkien works.
803742
Jsou to jen odhady. Skutečná čísla nejsou k dispozici. A ještě jsou to čísla z roku 2007. Samotnej Hobbit má 140mil., takže kdo ví. Brawn estimates that 150 million copies of “The Lord of the Rings” have been sold worldwide, 50 million of those since Jackson’s films were released from 2001, plus 50 million copies of other Tolkien works.
803725
2 -1
reagovat
reaguje na: Chermy
Já nevím, Pán prstenů a Hobit jako knihy mají vždy takový horší rozjezd, první kapitolu, ale pak je to jízda, od který jsem se nemohl jako třináctileté dítě odtrhnout - sem tam mě štvali popisy bitev.

Zatímco Dunu jsem louskal několikrát, je fakt napsaná docela zvláštně, chce více pozornosti už jenom stavba vět, navíc se tam řeší obchod s bylinami/drogami, je tam záplava cizích jmen hned od začátku.

Takže zatímco v jedné knize dostanu Hobita s Hobitínem a společně s ním procházím novým a novým světem, který se rozrůstá, jsou tam draci, skřeti, vrci, různá zábavná stvoření, chodící stromy atd, v Duně je ten nával informací rovnou a je to dost o politice.

Za mě Vilneuve udělal docela podobnou věc jako Jackson, věrně zpracoval předlohu, vlastně taky náramně. Jestli ta diváckost vězí i v předloze nebo by to jiný režisér zvládl lépe? Nevím.
803740
Já nevím, Pán prstenů a Hobit jako knihy mají vždy takový horší rozjezd, první kapitolu, ale pak je to jízda, od který jsem se nemohl jako třináctileté dítě odtrhnout - sem tam mě štvali popisy bitev. Zatímco Dunu jsem louskal několikrát, je fakt napsaná docela zvláštně, chce více pozornosti už jenom stavba vět, navíc se tam řeší obchod s bylinami/drogami, je tam záplava cizích jmen hned od začátku. Takže zatímco v jedné knize dostanu Hobita s Hobitínem a společně s ním procházím novým a novým světem, který se rozrůstá, jsou tam draci, skřeti, vrci, různá zábavná stvoření, chodící stromy atd, v Duně je ten nával informací rovnou a je to dost o politice. Za mě Vilneuve udělal docela podobnou věc jako Jackson, věrně zpracoval předlohu, vlastně taky náramně. Jestli ta diváckost vězí i v předloze nebo by to jiný režisér zvládl lépe? Nevím.
803735
2 -1
reagovat
reaguje na: hanak_v_exilu
Piráti z Karibiku jsou krásný přiklad, že to jde i s málem :D prostě režisér a scénárista jsou alfa a omega 8)
803738
Piráti z Karibiku jsou krásný přiklad, že to jde i s málem *:D* prostě režisér a scénárista jsou alfa a omega *8)*
803731
2 -1
reagují: hanak_v_exilu
reagovat
PS k diskusi o popularitě Pána prstenů a Hobita. 

Knihy byly u nás hit už před Jacksonem, dokonce se i normálně nahrávali nelegální audioknihy, které putovali mezi lidmi. Jako já nevím jak víc viral to mohlo u nás být v době "před-internetové".

Když jste chtěli v knihkupectví nějaký fantasy, dostali jste Pána prstenů. 

Samozřejmě Jackson přispěl k tomu dědictví dalším generacím, která už tolik nečte, ale populární byl PP i v ČR náramně.
803737
PS k diskusi o popularitě Pána prstenů a Hobita.  Knihy byly u nás hit už před Jacksonem, dokonce se i normálně nahrávali nelegální audioknihy, které putovali mezi lidmi. Jako já nevím jak víc viral to mohlo u nás být v době "před-internetové". Když jste chtěli v knihkupectví nějaký fantasy, dostali jste Pána prstenů.  Samozřejmě Jackson přispěl k tomu dědictví dalším generacím, která už tolik nečte, ale populární byl PP i v ČR náramně.
3 -1
reagovat
reaguje na: Polux
Už mě upřímně nebaví psát a opakovat se, svůj názor jsem napsal a vysvětlil. Můžete nesouhlasit. Nicméně trvám na tom, že Tolkien není jednoduchý ke čtení, zato ten film promlouvá ke všem na světě. 150 milionů knih? To je nic proti množství lidí co zná a miluje filmy. Vyvraťte mi to  Natočit chytrý film pro masy neznamená ho znásilnit. A být věrný předloze, neznamená být rozvláčný a zmínit každý dialog v knize. To bychom se s Jacksonem 20 minut věnovali podobě jedné budovy v Roklince..  Mé obavy jsou takové, že Vilneuve není úplně člověk schopný Dunu prodat masám, ale zároveň tvrdím, že jsem si jistý, že někdo by to jistě zvládl aniž by to dílu cokoli ubralo 
803735
Už mě upřímně nebaví psát a opakovat se, svůj názor jsem napsal a vysvětlil. Můžete nesouhlasit. Nicméně trvám na tom, že Tolkien není jednoduchý ke čtení, zato ten film promlouvá ke všem na světě. 150 milionů knih? To je nic proti množství lidí co zná a miluje filmy. Vyvraťte mi to  Natočit chytrý film pro masy neznamená ho znásilnit. A být věrný předloze, neznamená být rozvláčný a zmínit každý dialog v knize. To bychom se s Jacksonem 20 minut věnovali podobě jedné budovy v Roklince..  Mé obavy jsou takové, že Vilneuve není úplně člověk schopný Dunu prodat masám, ale zároveň tvrdím, že jsem si jistý, že někdo by to jistě zvládl aniž by to dílu cokoli ubralo 
803721
2 -5
reagují: Polux, proust.d
reagovat
reaguje na: hanak_v_exilu
Ale můžeš vyčítat režisérovi, že z plytké předlohy (na tom není nic špatného, cheesy a fun stories from bizarre adventure space land) natočil tak, že to není nápaditý, že si nepohlídal scénář, atd. Třeba Speed Racer je taky docela plytká podívaná/předloha, ale ten film je totální jízda.
803734
Ale můžeš vyčítat režisérovi, že z plytké předlohy (na tom není nic špatného, cheesy a fun stories from bizarre adventure space land) natočil tak, že to není nápaditý, že si nepohlídal scénář, atd. Třeba Speed Racer je taky docela plytká podívaná/předloha, ale ten film je totální jízda.
803731
1 -3
reagovat
reaguje na: Chermy
Já to chápu, jenže stěží můžeš režisérovi vyčítat, že natočil plytkou předlohu jako plytký film. Tohle jinak natočit nešlo. Leda kdyby si děj vycucal z prstu. A tam ani není od čeho se odpíchnout.
803731
Já to chápu, jenže stěží můžeš režisérovi vyčítat, že natočil plytkou předlohu jako plytký film. Tohle jinak natočit nešlo. Leda kdyby si děj vycucal z prstu. A tam ani není od čeho se odpíchnout.
803728
1 -1
reagují: Chermy, proust.d
reagovat
reaguje na: hanak_v_exilu
Ale tady jsem ani v nejmenším nesrovnával knižní předlohy, spíš hájil a srovnával režiséry :)
803728
Ale tady jsem ani v nejmenším nesrovnával knižní předlohy, spíš hájil a srovnával režiséry *:)*
803723
2 -1
reagují: hanak_v_exilu
reagovat
reaguje na: AndyKaufman
Být druhý, neznamená být srovnatelný v cifrách... ten rozdíl může být rapidní. Ale než někdo začne to numero hledat, tak potrhnu, že znalost Pána prstenů nyní přesahuje znalost bible i koránu dohromady.. třeba i v takové malé asii, kde bible úplně nefrčí.. ale zabýváš se stále něčím jiným, než byla má pointa...  kterou jsem zopakoval už 3x.. i z komplikovaného a ne tak snadno čtivého díla lze udělat masové.. pomocí vhodného přenesení na plátno.. a osekávání i zjednodušování nemusí dílu ublížit, ba právě naopak
803727
Být druhý, neznamená být srovnatelný v cifrách... ten rozdíl může být rapidní. Ale než někdo začne to numero hledat, tak potrhnu, že znalost Pána prstenů nyní přesahuje znalost bible i koránu dohromady.. třeba i v takové malé asii, kde bible úplně nefrčí.. ale zabýváš se stále něčím jiným, než byla má pointa...  kterou jsem zopakoval už 3x.. i z komplikovaného a ne tak snadno čtivého díla lze udělat masové.. pomocí vhodného přenesení na plátno.. a osekávání i zjednodušování nemusí dílu ublížit, ba právě naopak
803720
2 -2
reagovat
reaguje na: maty39
"Iba" 150mega? Cakal som 3x take cislo. Tych 150 by som cakal pri dune
803725
"Iba" 150mega? Cakal som 3x take cislo. Tych 150 by som cakal pri dune
803722
1 -3
reagují: maty39
reagovat
reaguje na: Chermy
Jenže John Carter je plytký. Přečetl jsem tu sérii tuším do šestého dílu, a všechny jsou plochá dobrodružství na jedno brdo. Je to naivní brak. Mimozemská kovjbojka. Film je přesně takový, jako ty knížky. 
803723
Jenže John Carter je plytký. Přečetl jsem tu sérii tuším do šestého dílu, a všechny jsou plochá dobrodružství na jedno brdo. Je to naivní brak. Mimozemská kovjbojka. Film je přesně takový, jako ty knížky. 
803711
3 -1
reagují: Chermy
reagovat
Komentáře
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení

Zapomenuté heslo
Přihlašte se jedním kliknutím přes facebook:

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získate možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Vytvářet filmové blogy
  4. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  5. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry
registrovat se