Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11 největších kasovních hitů za rok 2023


ikona
TedGeorge
barbenheimerchris prattchristopher nolandisneygreta gerwighororjames caviezeljames wanjindřich rajchlkeanu reevesmargot robbiesonytaylor swifttimothée chalamettržbywarner bros.
Jedenáctka filmů, která minulý rok zachraňovala kina. Uhodnete vítěze?  

Pokud nám minulý rok v kinech něco ukázal, tak je to fakt, že diváci v současnosti nejvíce slyší na celovečeráky podle populárních „počítačových“ her, podvratné fantasy na motivy (nejenom holčičkami) milovaných panenek a konečně thrillery o chrabrých anglofonních lovcích pedofilů. Nezapomínám na Oppenheimera, ale těch teoretických fyziků a astrofyziků, kteří by žili dostatečně zajímavé životy na tříhodinové bijáky točené pro IMAXy bohužel zase tolik není.

Můžeme být nakonec ještě rádi, že miliardový Super Mario, Barbie a hrstka dalších vybrala bank. V amerických kinech se především díky těmto kasovním jednorožcům rostlo oproti roku 2022 o pětinu (nakonec těsně padlo devět miliard), po celém světě potom dokonce skoro o třetinu. Nějaký velký optimismus a prorokování návratu do tučných předcovidových let bohužel není na místě. Vyšší globální růst táhla svými nacionalismem provoněnými bijáky především Čína, přičemž z celkových 34 globálních miliard jich hned 7,7 pocházelo právě z této orientální země. Ne, pořád ani zdaleka nejsme na úrovni posledního předcovidového roku 2019. Bude letos lépe? Nebude.

Nejenom kvůli dlouhotrvajícím stávkám se dočkáme ještě nižšího počtu těch „velkých“ premiér a s tím se pojí i chmurná předpověď, že v Americe i jinde se rozhodně nepovede dorovnat letošní miliardové výsledky. Spíše se bude klesat nejenom na mysli. Pro kinaře bojující s inflací a diváky navyklé na desítky lákavých blockbusterů to bude velmi náročné období. Jedna Duna nebo Deadpool nestačí a všichni musí doufat, že i letos pár snímků velmi příjemně překvapí. Teď se však pojďme naladit pozitivněji a zavzpomínejme na jedenáctku výjimečně úspěšných filmů. Stejně jako pokaždé připomínám, že v topce kasovních tref neřeším pouze rozpočty vs. tržby. Beru v úvahu i širší kontext uvedení v multiplexech a často docela překvapivý úspěch níže zmíněných, což snad uspokojivě vysvětlím u jednotlivých snímků. Jdeme na to.

 

4. Spider-Man: Napříč paralelními světy
Rozpočet: Nejspíše opravdu jenom 100
Tržby v USA: 381,3
Tržby ve světě: 309,2
Tržby celkem: 690,5
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Jednička byla o trochu lepší. Už proto, že měla třeba pořádné finále. Tady vidím náběh na luxusní trojku, samotná dvojka mě ale do srdíčka netrefila – byť je to samozřejmě pořád silný nadprůměr v každém směru.
Vytáhni v hospodě: Byť se jako hlavní důvod odkladu data premiéry z původně plánovaného 8. dubna 2022 nejprve na 7. října téhož roku a následně na finální začátek června 2023 uváděly obavy studia z covidu, moc bych tomu nevěřil. Skoro 1 000 lidí (jen tak mimochodem prý největší štáb, který kdy pracoval na animovaném filmu) dřelo do poslední možné chvíle a hotovo bylo teprve 20. května 2023. Tedy pouhých třináct dní před premiérou.

Svěží vítr do zatuchlých komiksových vod i podruhé vane od Lorda s Millerem. První díl s podtitulem Paralelní světy byl o Vánocích léta páně 2018 blesk z čistého nebe, který jsem byl po trailerech se Spider-Vepřem rozhodnutý ignorovat, protože mě animace nebavila a já čuchal další vedlejší projekt studia s ambicemi jako animovaní Batmani (dodnes jsem je neviděl a máte povolení mě v diskuzi pod článkem vyplísnit). No a vidíte, nakonec to byla parádní jízda, kterou jsem si dal v kině hned dvakrát a nebyl jsem rozhodně sám. Jinak by globálně nepadlo téměř 400 mega a nejenom imf by nezařadil biják mezi to vůbec nejlepší, co vzniklo v uplynulé dekádě. Sony tedy okamžitě začalo plánovat sequel, a nejenom já jsem doufal, že se dočkám už někdy v roce 2021. Marně.

Téměř pět let po jedničce do kin konečně zamířilo pokračování, které bylo… Ještě lepší? Nadšení nebo alespoň velké spokojenosti snad úplně všech odpovídaly i tržby, které už první víkend braly dech (jednička otevřela v Americe za 35 milionů, dvojka zvládla 120 míčů!) Kaňkou na zběsilým tempem uhánějícím audiovizuálním obžerstvím jsou samozřejmě stesky zoufale přepracovaných (a podle některých svědectví skoro až šikanovaných) animátorů. Šušká se, že i díky tomu se nedočkáme trojky už letos, jak bylo původně plánováno, ale minimálně o rok později.

Především Miller je prý despota a právě on měl podle některých zpráv stát za tím, že Spider-Man: Napříč paralelními světy má nakonec dvě verze, protože na animáku museli dělníci pracovat i po premiéře v kinech. Pokud jste tedy kino z nějakého důvodu vynechali a nakupovali až na VOD, tak jste viděli trochu (ale opravdu jenom v detailech) jiný film. Jasně, normálnímu člověku se informace o zoufalých podmínkách při natáčení nečtou hezky, ale že by to snad zkazilo dojmy z filmu? Nebuďme naivní, něco podobného se děje na každém druhém hollywoodském placu a některé filmařské profese v továrně na sny (ale i u nás) jsou řehole, odříkání a neustálý stres. A nemusíte zrovna pracovat pro Camerona, jenž se po Titanicu prý hodně zklidnil.

3. Super Mario Bros. ve filmu
Rozpočet: 100
Tržby v USA: 574,9
Tržby ve světě: 788,3
Tržby celkem: 1 363,2
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Úplně standardní animák s jednou parádní písničkou. Dovolím si tvrdit, že nebýt slavné značky, tak po tomhle průměrném houbičkovém výletu neštěkne ani pes.
Vytáhni v hospodě: Jack Black drží prst na tepu doby. A ta je čím dál víc, ehm, hravá. Pokud teď pomineme dvojici Jumanji filmů, které samozřejmě nevznikly na základě počítačové hry, tak na jaře s velkým úspěchem namluvil postavu Bowsera v Super Mariovi. Nekončíme. Black si zahraje i Claptrapa v „adaptaci“ populární gamesy Borderlands a po boku Jasona Momoy ho uslyšíme i v chystaném celovečerním Minecraftu. Tipnu si, že to bude v kinech obrovský hit, na který letsplayeři naženou každého druhého školáka. Zároveň také odhaduji, že kolega MrHlad při jeho sledování docení Dunu.

Ještě jednou si na chvilku dopřeji oddech od datlování a dám slovo Civalovi: „Videohry are the new comicsy? Na seriálovém poli udělalo humbuk The Last of Us, rodinnou jistotou se stal Ježek Sonic, solidně se vedlo Uncharted, kutí se dvojka Mortal Kombat a zatímco diváky baví Dungeons & Dragons, chystají se velkofilmové verze Duke Nukem nebo Street Fightera. A tím rozhodně nekončíme. Pestrobarevné filmové uchopení videoherní legendy vypadalo dávno před premiérou jako dolarová loženka, přesto málokdo čekal takhle absolutní kasovní triumf.“

Moje takřka devět let stará a i dnes pozoruhodná myšlenka, že Chris Pratt je tou největší hollywoodskou hvězdou, sice už půl hodiny po vydání článku nabrala povážlivé trhliny, ale Chrisovi se musí nechat, že má snad ty nejlepší agenty v Hollywoodu. Jinak by neskákal z jedné miliardové franšízy do druhé. Jako by to bylo včera, kdy Jurský svět zakončil (velmi rozpačitě, nutno dodat) svoji trilogii a všudybyl Pratt už má zase miliardu. Neskutečné.

Vyhlížený animák Super Mario Bros. ve filmu každopádně dal velmi rychle zapomenout na, ehm, diskutabilní hranou verzi z devadesátek a vyburcoval k návštěvě multiplexů jak nejmladší, tak postarší pány, kteří v osmdesátých letech pašovali do socialistického Československa Nintenda. Výsledkem byla miliarda a 370 míčů k tomu. Psal jsem to snad už dvakrát, ale jaro v kinech bylo prostě parádní a já si tehdy myslel, že už takhle brzy je o nejvýdělečnějším  filmu roku 2023 rozhodnuto. No, kdybych jenom tušil.

2. Barbie
Rozpočet: Greta Gerwig v rozhovoru pro The New York Times potvrdila 145 mega
Tržby v USA: 636,2
Tržby ve světě: 809,4
Tržby celkem: 1 445,6
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Povedená komedie se skvělým Goslingem, která je podle mě spíš chytrá než hloupá. Snad se proboha nikdy nedočkáme dvojky, jíž nevyhnutelně čeká osud Lego příběhu 2.
Vytáhni v hospodě: Mermaid Barbie neboli mořskou pannu si měla zahrát Denise Richards a jedním z důvodů bylo, že Greta Gerwig miluje její filmy Nebezpečné hry a Krása na zabití (na tu se musím podívat, protože má V.I.M. a Cival udělil na ČSFD plnou palbu!). Denise nakonec natáčení na poslední chvíli odpískala, protože se jí krylo s jiným. Z rozhodnutí má (dnes už bohužel především céčková) herečka jistě radost a já jenom pro pořádek připomenu, že pannu si nakonec zahrála Dua Lipa.

Na začátku července panovala v Hollywoodu blbá nálada. Warneři si pořád ještě lízali otevřenou ráno způsobenou mizerným propadákem Flash, Disney nevěřil svým očím, jak málo lidí chodí do kina na Indiana Jonese a konečně Tom Cruise nenavázal na miliardového Mavericka a s Mission: Impossible Odplata - První část si připsal ještě větší kasovní zklamání, než byla kdysi gaučovými eskapádami a scientologickými nesmysly poznamenaná (v redakci dodnes emoce probouzející) trojka. Největší studia si vystřílela svoje ostré letní náboje a miliardový blockbuster nikde.

V povzdálí však již naštěstí nějakou dobu bujel fenomén Barbenheimer (podvacáté snad už netřeba vysvětlovat, co to slovíčko znamená) a především zmiňovaní Warneři, kteří kromě Flashe na jaře s prominutím pos*ali i dvojku Shazama, se modlili ke Gretě Gerwig. Úspěšně, nutno říct. Více než 160milionový otvírák Barbie v Americe a ještě dramatičtější zájem ve světě se nakonec povedlo přetavit v naprosto neskutečných 1 445 mega. Čekal to někdo? Nečekal. Tím úplně nejhlavnějším důvodem úspěchu bude kromě kvalit hlavně zaměření na často opomíjenou ženskou cílovku.

Ne, Hollywoodem snad odjakživa podceňované ženy a dívky nechtějí chodit na Marvels a pozorovat čím dál silnější a nudnější superhrdinky. Chtějí se oháknout, dát si s kamarádkami na baru aperol, udělat nějaké to selfíčko a pobavit se u letního růžového filmu se sexy Ryanem Goslingem a Margot Robbie v krásných šatech. Doufám, že se vás moje trochu zjednodušující cherchez la femme myšlenka nedotkla, ale většina diváků vážně nešla do kina na antikapitalistickou satiru. Asi největší popkulturní fenomén roku by si možná zasloužil první místo, ale já si nemůžu pomoct – ten stejný víkend startující Oppie šokoval snad ještě víc.

1. Oppenheimer
Rozpočet: Nejspíše 100 mega. Pokud jste také zaslechli 180, tak vězte, že to byl jenom šum a chybná interpretace Nolanovy odpovědi v jednom rozhovoru. Pokud tedy dementující studio Universal nekecá.
Tržby v USA: 326,1
Tržby ve světě: 629,1
Tržby celkem: 955,2
Mr.Hlad se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Nolanův strhující životopis, ve kterém si nejenom jako pán povodil luxusní herecké obsazení, ale zvládl si i typicky hrát s časovými rovinami, vizuálními nápady a vodit si diváky tak, jak potřeboval. A nebyl u toho akademicky nudný.
Vytáhni v hospodě: Na nějaké dávání k dobru v pohostinském zařízení to nebude, ale s dovolením ocituji Nolanova kolegu Denise Villeneuva, reagujícího na gigantický kasovní úspěch Oppenheimera po celém světě. Volně překládám: „Tříhodinový film s lidmi, co hovoří o jaderné fyzice. Někteří kolem mě si myslí, že z filmů se stal obsah a už nemůžeme mluvit o umělecké formě. Nesnáším to slovo – obsah. Fakt, že filmy jako Oppenheimer se dočkají premiéry na velkém plátnu a stane se z nich událost, nám připomíná, že mluvíme o ohromné umělecké formě, kterou je třeba prožít v kinech."

Schválně teď na chvíli přerušte čtení a pusťte si nějaký trailer na Oppenheimera. Máte? Jak už je u Nolana dobrým zvykem, tak precizně komponované upoutávky slibovaly totální žrádlo, ale tehdy vážně vůbec nikdo nemohl tušit, jaká smršť se v kinech strhne. Kdyby tenkrát někdo napsal do diskuze pod trailery, že nejenom český IMAX (jasně, Flóra měla výhodu výjimečného 70mm formátu v promítačce, za kterou jezdila do Prahy polovina střední Evropy), ale i ty světové budou doslova měsíce vyprodané od rána do večera a bude útočit na miliardu, tak se mu všichni vysmějeme.

Nechci přeceňovat již zmiňovanou Barbenheimer anomálii, ale Oppenheimer na ní profitoval opravdu hodně. Podle mě ještě násobně více než Barbie. Mohutný 82milionový otvírák v Americe zafungoval jako počátek pomyslné sněhové koule, na kterou se nabalovali další a další diváci, kterým byl snímek doporučen. Mluvíme přitom o napůl černobílém tříhodinovém filmu s nehvězdným Cillianem Murphym v hlavní roli! I dnes mi přijde naprosto neskutečně, že po celosvětovém startu za 174 mega se na film chodilo, chodilo, a kdyby ho kinaři a studio nestáhli z nabídky – chodí se na něj dodnes.

Také jste se právě zakoukali na číslovku 952 milionů dolarů v kolonce celosvětových tržeb a zamumlali jste si, že kdyby padla i ta miliarda, byl by to už naprostý triumf? Vězte, že se (snad i u nás) dočkáme obnovené kinopremiéry a Oppie má za opaskem ještě jeden poslední trumf. Po kontroverzi, kterou zapříčinila velmi nešťastná kampaň pobočky Warner Bros. v Japonsku a dodnes trvající bolest národa kvůli bombardování Hirošimy a Nagasaki, byla premiéra v zemi vycházejícího slunce v tichosti odpískaná. Nakonec se však i Japonci letos dočkají a tragický příběh ničitele světů pravděpodobně bude mít ještě pohádkovější kasovní konec.

--- 

Poznámka pod čarou: Děkuji za pozornost. Doufám, že jste si vyčerpávající dvojici shrnujících článků užili. Stejně jako u propadáků se nenechte pobízet a nabídněte v diskuzi pod článkem vlastní topku. Tentokrát těch nejúspěšnějších filmů minulého roku.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (29)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace