Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Rok v kostce 2021 - 1. část


ikona
Mr. Hlad
dunajason momoamyši patří do nebenení čas zemřítrok v kostcerozhněvaný mužspider-mantomáš magnusek
Nejlepší herci, největší bizarnosti, nejvtipnější scény a nejdůležitější události loňského filmového roku 

Loňský rok byl ve znamení pomalého návratu k normálu. Víceméně. Mrcha jménem Covid-19 tu je s námi pořád, ale tentokrát už kinařům, filmařům a divákům neškodila tak moc jako předloni. Díky tomu dorazila do kin a na stream slušná nabídka filmů, ale především i ty, které byly v předloňském roce odložené, takže jsme si užili docela dost zajímavé podívané. A na některé věci budeme vzpomínat ještě hodně dlouho.  

NEJLEPŠÍ BITKA

Redakční tip - Autobus v Nikdo

Tady nebylo moc o čem diskutovat. Nekompromisní bitka v autubusu v akčňáku Nikdo je totiž nejlepší představovačkou potenciálu a nářezovosti titulního charakteru, jaký jsme si jen mohli přát. Scéna má pak nejen správný wickovský nádech a lahůdkovou choreografii, při níž dojde i na využití tyče či škrcení ledvinkou, ale navíc umí dokonale pracovat s počátečními mantinely hlavní postavy. Z důchodu zrezivělý Hutch sice dostává chvílí na hubu, jakmile se ovšem opět ozvou jeho zabijácké instinkty, divák se tetelí blahem. Sakra, kde je ta dvojka?

Osobní tip Civala: Shang-Chi a bitka v autobusu – Shang-Chi mě v trailerech neděsilo, film i tak zvládl překvapit, jak kvalitní akční scény servíruje. Nikdo je ještě o level dál, i tak ale digitálně špikovaná bitka v buse nabízí parádní mlátičku.

Osobní tip KarlaR: Duncan Idaho vs. sardaukauři v Duně – Kdo by to byl řekl, že Jason Momoa odehraje asi nejlepší postavu celé Duny? Sice nemá zase tolik scén, o to víc si je ale vychutnává. A v osudové bitce se sardaukary jde vyloženě na dřeň, přičemž z řízného komorního střetu ždíme i potřebnou osudovost. Moc pěkná práce, Jasone!

Osobní tip Mr. Hlada: Policejní stanice ve Zhoubném zlu – James Wan by  měl točit víc akčních filmů. Zhoubné zlo je sice hodně povedený horor, ale finále na policejní stanici, kde se to vybíjí skoro stejně velkolepě jako kdysi v Terminátorovi, ukazuje, že tenhle žánr by mu seděl. Nápadité a kreativní masakrování nebohých vedlejších postav plné dlouhých záběrů bez střihu, vypiplané choreografie a všeho, co je možné provézt v eRkovém ratingu. Lahůdka.

Osobní tip Rimsyho: Několikanásobná vražda v Titanu - Francouzský vítěz Zlaté palmy v Cannes leckoho šokoval či znechutil – a to z dobrých důvodů. Míra nevyprovokovaného a nepatřičného násilí totiž nebyla malá, což vygradovalo trojnásobnou vraždou během poněkud nepovedené domácí muchlovačky. Vražedné zbraně? Jehlice do vlasů, židle a pohrabáč. Do hollywoodského pojetí bitek má tohle vraždící běsnění daleko, nepostrádá však humor, myšlenku a samozřejmě i dostatečnou dávku bezuzdného násilí.

Osobní tip Spoonera: Poslední souboj - Poslední souboj je sice v jádru komorní konverzačkou, závěrečné vyvrcholení a souboj o osud nebohé Marguerite je ovšem tou nejlepší tečkou, kterou si mohla tahle historická pecka přát. A jež navíc dokazuje, že Ridley Scott umí souboje s meči zkrátka pořád nejlíp. Zemitý a syrový duel, z něhož teče napětí i emoce po litrech, postavy do toho jdou až na krev a díky dokonalému zvuku budete cítit každý úder i švih meče. Prostě rytířská lahůdka.

Osobní tip do_oda: Makkari vs. Ikaros v Eternals - Zhruba půl roku po premiéře a já stále trvám na tom, že Eternals patří mezi ty nejzajímavější komiksové filmy vůbec. Jasně, ne všechno v nich fungovalo, a rozhodně netvrdím, že film jako tenhle může nebo chce být univerzálně milován, pro mě osobně to ale byla vynikající ukázka práce s postavami a taky důkaz, že nejlepší drama vzniká tam, kde je záporák de facto součástí vaší rodiny. Vedle toho ale Eternals oplývaly i famózní akcí, a to zejména při bitce mezi superrychlou Makkari a supermanovským Ikarem. Z tohohle souboje by mělo DC důkladně opisovat, protože v jediné scéně Marvel ukázal, jak se má pracovat se Supermanem i Flashem zároveň.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace