Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Rok v kostce 2021 - 1. část


ikona
Mr. Hlad
dunajason momoamyši patří do nebenení čas zemřítrok v kostcerozhněvaný mužspider-mantomáš magnusek
Nejlepší herci, největší bizarnosti, nejvtipnější scény a nejdůležitější události loňského filmového roku 

Loňský rok byl ve znamení pomalého návratu k normálu. Víceméně. Mrcha jménem Covid-19 tu je s námi pořád, ale tentokrát už kinařům, filmařům a divákům neškodila tak moc jako předloni. Díky tomu dorazila do kin a na stream slušná nabídka filmů, ale především i ty, které byly v předloňském roce odložené, takže jsme si užili docela dost zajímavé podívané. A na některé věci budeme vzpomínat ještě hodně dlouho.  

NEJLEPŠÍ HEREC

Redakční tip - Adam Driver

Tři filmy, tři skvělé výkony. Leos Carax v Annette nechal vyniknout nejen Driverovy nesporné herecké kvality, ale i jeho charismatický zpěv a ochotu k výrazně fyzickým výkonům. Hned dvě spolupráce s ještě slavnějším velikánem filmového řemesla Ridleym Scottem pak Adamu Driverovi daly prostor k vyniknutí zpoza hranatých brýlí i rytířské helmice. Ať už jako umírněný Maurizio Gucci z Klanu Gucci, či o poznání hravější panoš Le Gris z Posledního souboje, kouzlo osobnosti Adama Drivera ovládá plátno v každém filmu. Opomenutí všech tří vynikajících rolí oscarovou Akademií je skoro hříchem, ale nelze pochybovat o tom, že už brzy se Driver nejvyššího ocenění dočká – zatím si však musí vystačit s uznáním redakce MovieZone.

Osobní tip Civala: Jakub Štáfek – Energická přirozenost a parádní cit pro dialogové reakce i sypání hlášek Kuby Štáfka využil Shoky a Morthy naplno. Lavi má laťku nastavenou vysoko.

Osobní tip KarlaR: Ralph Fiennes - Tenhle brzký šedesátník prostě zraje! Fiennes umí drama i komedii na nejvyšší úrovni a loni se blýsknul hned ve třech filmech. Jasně, v Není čas zemřít se jen mihnul a Kingsmani šli do českých kin až 6. ledna. Já bych ho sem ale procpal i v případě, že bych viděl jen Vykopávky – jeho zásadový Basil Brown totiž absolutně nemá chybu

Osobní tip Mr. Hlada: Jason Statham - Mám rád Jasona Stathama. Nejenom kvůli jeho akčním rolím a nečekaně fajn komediálnímu timingu, ale především proto, že patří mezi herce, kteří přesně vědí, kde jsou hranice jejich schopností. U Rozhněvaného muže si bez problémů vystačil s kamenným výrazem a absolutní naštvaností, která je z něj cítit v každé scéně. Jistě, na Oscara to není, ale takhle intenzivní hněv odehraný s minimem výrazových prostředků a přesto uvěřitelný, to taky jen tak někdo nedá. Žral jsem mu to.

Osobní tip Rimsyho: Timothée Chalamet - Mládí vpřed! Newyorský idol dívek a dam se už dobrých pět let pravidelně objevuje ve filmech, které se ve výročních hodnoceních šplhají na nejvyšší příčky. Odrazem toho jsou i tři premiéry během roku 2021, mezi nimiž hraje jednoznačně prim hlavní úloha v monumentální Duně. Vrstevnaté postavy Paula Atreida se Chalamet chopil víc než důstojně, jeho chameleonství pak podtrhl i kontrast ve výrazné stylizaci Wese Andersona ve Francouzské depeši a naopak umírněná úloha v McKayově satiře K zemi hleď! Než si mě tedy Chalamet znepřátelí kvůli Wonkovi, rád jeho nesporné kvality ocením.

Osobní tip Spoonera: Bob Odenkirk - Byl považován spíše za komika a představitele vedlejších rolích, který ale zejména v seriálu Volejte Saulovi ukazuje své vysoké herecké kvality. A loni ukázal i neskutečnou proměnu, hereckou i fyzickou, z níž padala divákům brada. Odenkirk se proměnil v absolutní akční mašinu a v pecce Nikdo mu nechybělo jak charisma, tak jeho tradiční nadhled. Odenkirk zkrátka ukázal, že se díky neskutečné dřině v posilovně může stát akčním borcem i herec s nenápadnou vizáží stárnoucího strejdy.

Osobní tip do_oda: Jason Momoa - Málem už jsem psal Toma Hollanda, pak mi ale došlo, že by bylo asi trochu blbý každý rok vyzdvihovat toho stejného herce. Zapátral jsem tak v paměti, vybavil si Dunu, a uvědomil si, že to je snad poprvé, co mi Jason Momoa v nějaké roli přišel vyloženě super. Ne, ve Hře o trůny to byla furt jen hora svalů, v Aquamanovi lákadlo na plakáty a na See jsem doteď nenašel odvahu, v Duně si to ale strašně dával, čímž mi tak nějak potvrdil, že pro něj opravdu existují dobré projekty, a že čas Rocka jako jediného současného svalovce v Hollywoodu se možná konečně chýlí ke konci.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace