Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Rok v kostce 2021 - 1. část


ikona
Mr. Hlad
dunajason momoamyši patří do nebenení čas zemřítrok v kostcerozhněvaný mužspider-mantomáš magnusek
Nejlepší herci, největší bizarnosti, nejvtipnější scény a nejdůležitější události loňského filmového roku 

Loňský rok byl ve znamení pomalého návratu k normálu. Víceméně. Mrcha jménem Covid-19 tu je s námi pořád, ale tentokrát už kinařům, filmařům a divákům neškodila tak moc jako předloni. Díky tomu dorazila do kin a na stream slušná nabídka filmů, ale především i ty, které byly v předloňském roce odložené, takže jsme si užili docela dost zajímavé podívané. A na některé věci budeme vzpomínat ještě hodně dlouho.  

NEJVĚTŠÍ UDÁLOST ROKU

Redakční tip - Paralelní premiéry blockbusterů na HBO MAX

Covid zrychlil nevyhnutelné. Nekonečné odklady blockbusterových premiér a zároveň tlak na úspěch HBO MAX (i růst akcií celého zábavního molochu Warner Bros. Discovery) vedly k bezprecedentnímu tahu - nasadit všechny premiéry studia Warner Bros. zároveň do kin i na stream. Revoluční krok byl do jisté míry případovou studií a vlastně i testem - jak pro vyděšené kinaře celého světa, tak pro rozzlobené filmaře, ale vlastně i pro provozovatele pirátských sítí nebo diváky, kteří najednou neměli takové nutkání běžet do kina. Důsledkem je nejen zázračný úspěch Duny na všech myslitelných frontách a tak trochu zázračná přežití Godzilly s Kongem nebo Mortal Kombatu, ale mimo jiné i průzračnější dělení filmů na streamy a pro multiplexy a zkrácení distribučního okna pro kina na kdysi nemyslitelný, po loňských zkušenostech celkem logický měsíc a půl. 

 

Osobní tip Civala: Návrat Varů - Návrat festivalu v Karlových Varech po mnoha odkladech zatraceně potěšil a covidem vyprahlé filmové srdéčko si mohlo konečně užívat. Hlad po tom se scházet a koukat na filmy v kinech byl cítit až běda, PR haló okolo českých filmů dávalo jasně najevo, že zapauzovaná česká kinematografie je zpátky s velmi silným menu druhého půlroku.

Osobní tip KarlaR: Oznámení Duny 2 – Nevěřil jsem tomu. Vážně jsem si myslel, že to Duna jako spousta jiných pecek zapíchne po prvním díle, naštěstí se však Hollywood zase jednou slitoval. Nejočekávanější sci-fi příštího roku je jasná a nezbývá než doufat, že Villeneuve znovu pojede na nejvyšší obrátky.

Osobní tip Mr. Hlada: Konec bondovské éry – Daniel Craig to zabalil ve velkém stylu a ať už si o jeho éře i o jejím finále myslíte cokoliv, Cary Fukunaga ji dokázal uzavřít tak, že není na co navazovat. Vše podstatné bylo vyřešeno, Craigův hrdina prošel zajímavým vývojem a teď? Teď nikdo neví. A já jsem sakra zvědavý, jakým způsobem se Bond za pár let vrátí. Craigovo sevřenější uchopení ale ukazuje, že s tou postavou se dá pracovat jinak, než jak to zkoušely předchozí filmy. A to mě baví.

Osobní tip Rimsyho: Návrat Matrixu - Už jen množstvím otrávených, znechucených a zklamaných reakcí Lana Wachowski zřejmě předčila vlastní očekávání. K nemožnosti (i nesporné zbytečnosti) vytvoření důstojného pokračování milované značky přistoupila natolik originálně, že výsledek bude jednou jistě zmiňován mezi spektakulárními hollywoodskými selháními. Zároveň se ale jedná o selhání podnětné, provokativní, uštědřující jízlivý políček zaběhlým konvencím filmového průmyslu. Nový Matrix můžete milovat, nenávidět, pohrdat jím a odmítat ho – a všechno je to správně.

Osobní tip Spoonera: Odkládané blockbustery konečně v kinech - Koronovirová situace sice ani loni nebyla úplně ideální a zejména v první polovině roku jsme byli stále odkázáni zejména na nabídku streamovacích služeb. V druhém pololetí už se však studia konečně začala osmělovat (někdy ostatně neměla ani na vybranou) a dlouho vyhlížené fláky typu Duna či bondovka Není čas zemřít se po nekonečných odkladech dostaly do multiplexů. A my jsme zejména díky těmto dvěma kouskům opět jednou poznali, že kouzlu kin a obřího plátna se zkrátka žádný stream nevyrovná.

Osobní tip do_oda: Návrat Spider-Manů v Spider-Man: Bez domova - Hele, ono je vlastně fuk, že jsem to čekal, nebo že jsem měl dokonce vyspoilerovanou i jednu konkrétní scénu. Jakmile jsem totiž v tom kině konečně seděl, a pak se na plátně poprvé zjevil nejdřív Andrew, a záhy po něm i Tobey, bylo mi zase 10 let a chtěl jsem brečet radostí. Jenže to nešlo, protože jsem stále brečel kvůli tomu, co se stalo předtím. Třetí Spidey byl pro mě naprosto srdcervoucí záležitostí a fakt, že to doprovázela i jedna z nejepičtějších komiksových sešlostí ever, které bychom ještě pár let zpátky nikdy nevěřili, že se stane, tomu všemu nasazovala strašně dojemnou korunu.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace