Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Rok v kostce 2018 - 1. část


ikona
imf
blackkklansmanjosh brolinmz nejnejrok v kostcesam rockwellsolospike leetémathree billboardstom cruise
Nejlepší herci, největší bizarnosti, nejlepší soundtracky, nejlepší bitky a spousta dalšího. 

Dělat rok 2018 v kostce na začátku března je od nás docela troufalé, ale berme to jako test toho, co jako čtenáři vydržíte. Nebo že bychom se vymluvili na něco jiného? Ano, nechtěli jsme zastínit zahraniční novináře v Hollywoodu nebo Akademii. To by od nás nebylo hezké. Teď, když už si všichni vycintali pentli, můžeme přijít my se svými třeskutě originálními kategoriemi. A protože vám jako obvykle řekneme jenom půlku (ta druhá bude následovat o týden později), nebudeme to už prodlužovat ani o jeden řádek. 

NEJVĚTŠÍ UDÁLOST

Redakční tip - Netflixovská ofenzíva (zase)

Mluvíme o té snaze Netflixu zaútočit na zaběhnuté hollywoodské struktury už několikátým rokem. Peníze se sypou, filmy přibývají a… konečně se dostavují výsledky. Scorseseho majstrštyk je sice pořád ještě na obzoru, ale Cuarónova Roma posbírala několik Oscarů a podzimní nadílka celovečeráků konečně trefila do černého, takže se o některých filmech opravdu hodně mluvilo a některé začaly generovat i řadu memů a eventů, což je vždycky znak toho, že jste zaťali drápky dostatečně hluboko. Řada škarohlídů sice pořád kouká na Netflix skrz prsty a letos mu konečně přibude velká konkurence v podobě Disney+, ale stačí úsilí červeného eNka srovnat s podstatně nenápadnějším Amazonem a je vidět, že ten náskok není úplně nezasloužený. Tahle bitva bude v následujících letech hodně nemilosrdná, ale když se dva, tři, čtyři nebo deset lidí pere, vítězem je vždycky ten, kdo na to z povzdálí kouká. (imf)

Osobní tip Civala: Skon Miloše Formana - Protože odešel největší český filmař s neskutečně nabitou filmografií, navíc i sympaťák a srdečný člověk. Toho už netrumfnem.

Osobní tip imfa: Čína předbíhá Hollywood - Jasně, machrování s filmovou kalkulačkou se očekává spíš od Civala nebo Teda, ale protože mám ty asijské trhy v merku i z jiných důvodů, neunikl mi zásadní milník. Nejen že si čínský filmový průmysl loni připsal nejúspěšnější víkend všech dob (přes 500 milionů dolarů při oslavě čínského Nového roku), ale zároveň v prvním čtvrtletí vůbec poprvé v tržbách předběhnul Hollywood. Na absolutní vítězství to na konci roku nestačilo, ale je to jen otázka času, když vidíme, jakým tempem se čínská boxoffice rok od roku nafukuje. To jen tak pro pořádek, až se vás někdo bude ptát, kde sídlí největší filmový průmysl na světě. Kopce nad Los Angeles o tohle žezlo pravděpodobně přicházejí právě ve chvíli, kdy čtete tyto řádky.

Osobní tip KarlaR: Nákup Foxů Disneym má zelenou - Už jsem o tom psal loni, to ale ještě nebyly pryč všechny překážky. V tuhle chvíli je však stoprocentně jisté, že u Disneyho spolknou Vetřelce, Predátora nebo Smrtonosnou past, což udělá na hollywoodském písečku solidní paseku. Budou Foxové dál fungovat jako filmová pobočka s eRkovými bijáky? Anebo se celá situace vyřeší jinak? Otázek je tolik, že se budou rozplétat ještě pár let, a můžete vzít jed na to, že odpovědi výrazně zahýbou s celým kinematografickým průmyslem. 

Osobní tip Mr. Hlada: Český úspěch Bohemian Rhapsody - Bohemian Rhapsody jsem si v kině užil a bez váhání bych na to poslal kohokoliv. Samozřejmě s tím, že k filmu nějaké námitky mám, ale jsem přesvědčený, že více či méně se tahle queenovská pecka musí líbit devíti divákům z deseti. Ale to, jaký fenomén ze z příběhu Freddieho Mercuryho stane u nás, fakt nečekal asi nikdo. 

Osobní tip Rimsyho: Konec FilmStrucku - To je samý Netflix, HBO GO, Amazon Prime a další dobře půltucet valících se streamovacích služeb, které nabízejí nejnovější filmové hity. Jenže co má dělat fanoušek alternativ a klasik? V posledních letech měl k dispozici alespoň FilmStruck, rejdiště cinefilů a podivných existencí, jež stále ještě úplně nevěří filmům v barvě. Na podzim však i tenhle zdroj vyschnul a milovníci těch starých dob musejí čekat, jestli Warneři během letošního roku dostojí svému slovu a znovu platformu (v nové podobě) rozběhnou. Potěšující je alespoň fakt, kolik zvučných jmen se za službu postavilo, což jasně ukazuje, že Spielberg, Scorsese, Nolan, Cuarón, Chazelle a spousta dalších na své celuloidové kořeny nezapomněli. 

Osobní tip TedGeorge: Marvel zařadil další rychlost - Dvě miliardy Avengers: Infinity War a 1347 milionů Black Pantera, co víc dodat? Možná ještě odkaz na článek řešící ty největší filmové hity minulého roku a dodatek, že Marvel je na naprostém vrcholu. Něco mi říká, že ani rok 2019 na tom nic nezmění.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace