Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Rok v kostce 2018 - 1. část


ikona
imf
blackkklansmanjosh brolinmz nejnejrok v kostcesam rockwellsolospike leetémathree billboardstom cruise
Nejlepší herci, největší bizarnosti, nejlepší soundtracky, nejlepší bitky a spousta dalšího. 

Dělat rok 2018 v kostce na začátku března je od nás docela troufalé, ale berme to jako test toho, co jako čtenáři vydržíte. Nebo že bychom se vymluvili na něco jiného? Ano, nechtěli jsme zastínit zahraniční novináře v Hollywoodu nebo Akademii. To by od nás nebylo hezké. Teď, když už si všichni vycintali pentli, můžeme přijít my se svými třeskutě originálními kategoriemi. A protože vám jako obvykle řekneme jenom půlku (ta druhá bude následovat o týden později), nebudeme to už prodlužovat ani o jeden řádek. 

NEJPŮSOBIVĚJŠÍ SCÉNA

Redakční tip – Live Aid z Bohemian Rhapsody

Nikdo z nás tam sice naživo nebyl, ale v kině šlo taky o zatraceně dobrý zážitek. Tvůrci Bohemian Rhapsody dovedli přenést energii z jednoho z nejslavnějších koncertních vystoupení všech dob do kinosálu a člověk měl fakt skoro pocit, jako kdyby pár metrů před ním běhal Freddie Mercury v životní formě a tleskaly mu desítky tisíc fanoušků, kterým právě docházelo, že nic podobného už nikdy v životě neuvidí. Bohemian Rhapsody je často vytýkáno, že se nevěnuje temnějším stránkám Mercuryho života, ale popravdě – chtěli byste tenhle extrémně efektní závěr vyměnit za smutné loučení na smrtelné posteli? My máme jasno. (Mr. Hlad)

Osobní tip Civala: Úvod a závěr Tichého místa  - Režisér John Krasinski svými skillz spořádně překvapil a ve svém hororovém hitu názorně ukázal, proč je dobré mít nejsilnější scény na začátku a na konci. Žral jsem i úvod s raketoplánem, i finále s nabitím brokovnice.

Osobní tip imfa: Závěrečná bitva v Ready Player One  - Spielbergova Oasis mi vyloženě sedla. A to říkám jako obří fanoušek knížky, který má k filmu menší, ale nikoliv nepřekonatelné výhrady. Strýček Spielberg překvapí už úvodním závodem, skóruje kubrickovskou vložkou, ale celé to zavěsí do koše v masivní závěrečné ofenzívě, kde se to jen hemží solidními killy i pestrými popkulturními odkazy. A k tomu to ještě celé posouvá děj. Pro někoho “meh”, pro jiného most mezi oldschoolovým vyprávěním a cutting-edge technologií.

Osobní tip KarlaR: Vrtulníková honička v Mission: Impossible - Existují velké hvězdy akčních filmů… a pak je tu Tom Cruise. Nechci se Arnoldovi, Slyovi nebo Rockovi smát, ale kdo z nich se kvůli filmu naučil létat s vrtulníkem a navíc z jednoho opravdu visel? Cruise je prostě unikát a jeho píle loni vyvrcholila hned dvojicí výletů do oblak (skok z letadla je taky boží), jež patří mezi nejúchvatnější akční scény všech dob. Vrtulníkové finále přitom stavím o kousíček výš, jelikož bere dech od první do poslední minuty. Kam se hrabou digihrátky z Rychle a zběsile!

Osobní tip Mr. Hlada: Otcova omluva v Odnikud - Drama Odnikud byl hodně silný film s několika velice emotivními scénami, ale nejvíc mě dostala ta, ve které se otec nácka zodpovědného za smrt manžela hlavní hrdinky omlouvá za svoje dítě. Upřímné, opravdové, bez patosu a krutě smutné. Především proto, že on sám ví,  že ať už udělá cokoliv, nemůže napravit to, za co ve skutečnosti nemůže. Ale trpět tím bude navždycky.

Osobní tip Rimsyho: Třetí incident v Jack staví dům - Zase to dokázal. Můžeme sáhodlouze debatovat nad tím, jestli se Trier už jen nevykrádá a přináší ještě něco nového. Ať vás tenhle režisérský pacient baví, nebo prudí, během prostředního segmentu filmu se mu zase jednou podařilo něco, na co narážím málokdy: v kině mě šokoval, zhnusil a do značné míry otřásl. Jak vůbec někoho může napadnout něco takového natočit? Fuj! A tak to mám rád.

Osobní tip TedGeorge: Shining v Ready Player One - Knížka je lepší, ale filmový Ready Player One se stejně povedl. Steven Spielberg sice mohl na závěr svého bijáku zařadit trochu vyšší rychlost, ale to nic nemění na precizním blockbusteru, který jsem si minulý rok užil v kině hned třikrát. Nesouhlasíte? A neshodneme se ani na chvále té (dnes už slavné) scény odehrávající ve filmu Osvícení? To už snad projde. Spielberg Kubricka miloval a jeho láska se naplno projevila právě v jeho posledním filmu. K smrti vystrašení teenageři procházející se tím nejděsivějším filmovým hotelem všech dob nám všem připomenuli, proč je Shining nenapodobitelné hororové zjevení, které ve svém žánru dost možná nikdo nikdy nepřekoná.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace