Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Obchod roku! Disney opravdu koupil 20th Century Fox


ikona
imf
avatardeadpooldisneyfantastic fourfoxstar warswolverinex-men
U Myšáka se nečeká na tržby z Epizody VIII a utrácí se opravdu ve velkém 

Neuvěřitelné se stalo skutkem! Disney ani nečekal na pohádkové tržby Epizody VIII, ostatně jakékoliv další váhání by jen vyústilo v umělý nárůst cen akcii 21st Century Fox, tedy celého mediálního impéria rodiny Murdochových. Disney měl zájem jen o jeho část, ale přesto bude muset na stůl vysázet 52,5 miliardy dolarů ve svých akciích, což představuje zhruba čtvrtinu hodnoty celého konglomerátu Disney. Celkem hodnota akvizice šplhá někam k 66 miliardám, pokud započteme nejrůznější závazky Foxů. 

 

Je to šílené? Extrémně šílené! Samozřejmě lze očekávat, že podobné spojení napadne někdo u antimonopolního úřadu, ale v minulosti už se staly drzejší věci, takže momentálně to berme jako hotovou věc. Jak se Disney k propojování obou studií postaví, toť otázka na příštích několik let. James Murdoch z Foxů pravděpodobně dostane nějakou šťavnatou funkci u Disneyho, ale rozhodně ne tu nejvyšší. A Marvel si bude mít dlouhé dekády s čím hrát, protože se do jeho stáje znovu vrací X-Meni, Deadpool a mnozí další. Jedna velká díra je zacelena a při zakopané válečné sekeře se Sony může Marvel nyní pomýšlet na realizaci mnoha dříve zapovězených předloh. 

 

Jak už jsme ale psali v předchozím článku, Disney získává i obrovský katalog filmů, který zahrnuje víceméně 20% veškerých natočených hollywoodských produkcí, což by měla být velká vzpruha pro jeho chystaný video-on-demand, s nímž chce konkurovat Netflixu. Navíc bude mít kontrolu nad indickou kabelovkou Star TV, americkými stanicemi FX, National Geographic, několika sportovními stanicemi a také 40% v satelitní síti Sky a většinových 60% ve streamovací síti HULU. A třešinka na závěr? Foxové doposud pořád ještě vlastní práva na Epizodu IV. Ano, Nová naděje šla do kin pod hlavičkou 20th Century Fox. Práva se měla za pár let vrátit Lucasfilmu, a tedy i Disneymu, ale teď se vše zjevně urychlí a Star Wars tak budou beze zbytku pod jednou střechou.

 

Rozhodně ale nečekejte, že se ve čtvrtých Avengers potká Spidey s Deadpoolem. Celý proces včetně všech potřebných povolení bude trvat minimálně rok, spíš ale dva. V případě studiového plánování je to poměrně krátká doba, ale fanoušci samozřejmě chtějí všechno hned. Jisté každopádně je, že Kevin Feige dostal vánoční dárek o něco dřív, než my ostatní. 

 

Nezapomínejme, že s televizní državou jde ruku v ruce ta seriálová. A tady mají Foxové opět v nabídce jeden z největších katalogů, včetně pecek jako Simpsonovi, Taková moderní rodinka nebo Family Guy, ale i aktuální hitovky This Is Us, American Horror Story, ale skrz kabelovky třeba i Homeland nebo Americans. Oproti Foxům je Disney v seriálech slabší, teď se to s nákupem obřího katalogu i aktuálních produkcí hodně zvedne. Právě nově vznikajícímu televiznímu esu by pak mohl šéfovat James Murdoch. 

 

Foxové mají samozřejmě řadu dalších sérií, ze kterých se dá těžit. Vetřelec, Predátor, Avatar, Smrtonosná past, Doba ledová nebo Planeta opic. Můžete se vsadit, že i o tyhle "drobky" bude mít Disney zájem. TedGeorge nebo já k tomu určitě napíšeme víc, ale není kam spěchat. Jestli tahle fúze století projde, rozhodně to bude na dlouhé lokte.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace