Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Star Wars už nikdy nepůjdou do kin v květnu?


ikona
KarelR
han soloj. j abramslucasfilmsolo: star wars storystar warsstar wars: epizoda ix
Jste připraveni na krátký výlet do historie se spoustou matoucích čísel? 

Leckdo už to stihnul zapomenout, ale Star Wars šly odjakživa do kin v květnu. Epizoda IV měla premiéru 25. května a George Lucas zůstal tomuhle měsíci věrný nejen s Epizodami V a VI, nýbrž i s celou prequelovou trilogií. U Disneyho tak po nákupu Lucasfilmu logicky nechtěli nic měnit. A nejspíš si ještě pamatujete tehdejší plán, který počítal s Epizodou VII v květnu 2015, Epizodou VIII v květnu 2017 a Epizodou IX v květnu 2019.

Po dlouhých přípravách Epizody VII, které skončily vyhozením scénáře od Michaela Arndta do koše, ale přišel na scénu J. J Abrams, jenž si v listopadu 2013 vydupal odsunutí filmu na prosinec 2015. A i když to zkraje nikoho nepotěšilo, dvoumiliardové tržby ukázaly, že to byl nejlepší možný tah. Zatímco před čtyřmi dekádami (a na přelomu tisíciletí) nebyl květen extra obsazený, v roce 2015 by se Star Wars cpaly mezi Avengers 2, Šíleného Maxe a San Andreas. Na Vánoce však měly prostoru habaděj a ukázalo se, že můžou vesele sbírat stamilióny celý leden.

Jenže... Lucasfilmu to pořád moc nešmakovalo. Rogue One se sice upíchlo na prosinec 2016 už v květnu 2014, s přesunem Epizody VIII na prosinec 2017 se však čekalo až do února 2016. Co se dělo dál? Rogue One si i přes kupu produkčních zádrhelů došlo pro miliardu, čímž se potvrdila síla prosincových premiér. Lucasfilm to ale vesele ignoroval a dal v únoru 2017 na vědomí, že Solo dorazí v květnu 2018.

"Starwarsáckého" měsíce se přitom vehementně držela i Epizoda IX, která byla v dubnu 2017 potvrzena na květen 2019... jen aby se v září 2017 konečně přesunula na prosinec 2019. Znovu za to mohl J. J. Abrams, jenž v režijní sesli nahradil Colina Trevorrowa - tou dobou dávno přetočeného Sola ale na prosinec 2018 nikdo odsunout nechtěl, aby se nepotkal s disneyovským návratem Mary Poppins, Aquamem (ehm) a Bumblebeem (ehm ehm...).

Čímž se konečně dostáváme do současnosti, kdy se za vytoužený návrat ke květnu (vyšlo to už na čtvrtý pokus!) draze platí. Šéf disneyovské distribuce Dave Hollis samozřejmě tvrdí, že za Solovo selhání můžou hlavně Avengers 3 a Deadpool 2, a že teď film čeká pár týdnů bez konkurence. OK, tenhle víkend v amerických kinech nic zásadního nestartuje a 8. června dorazí jen Debbie a její parťačky. Už 15. června ale zkrotí pokladny dvojka Úžasňákových, jíž bude 22. června v patách druhý Jurský svět.

Žádná sólová krasojízda tak Sola opravdu nečeká. A zatímco Hollis řeší, proč z Číny přiteklo jen mrzkých 10 milionů dolarů (prý to musí rozlousknout do rok a půl vzdálené Epizody IX!), filmový svět si hlasitě povídá o tom, že Star Wars poprvé propadly a že mají vcelku nejistou budoucnost. Zatímco si Marvel vybudoval filmový vesmír, který uživí 3 megahity během půl roku (listopadový Thor 3 - 853 milionů, únorový Black Panther - 1,3 miliardy, dubnoví Avengers 3 - 1,9 miliardy), předaleká galaxie nezvládla včas diverzifikovat a dojela převážně na to, že se už pět měsíců po Epizodě VIII objevil "malý prequelový sci-fi western", jenž širšímu publiku neprodala ani ikonická slůvka Star a Wars v názvu.

Dávno nesmyslný sen o květnových premiérách se tedy rozplývá až ve chvíli, kdy věhlasná sága tvrdě narazila. Co naplat, že má Solo docela pozitivní ohlasy a nebýt propojení se Star Wars, nejspíš by se místo hejtování řešilo spíš solidní nové sci-fi dobrodružství ve stylu Firefly. V Lucasfilmu se zahnali do kouta zcela vlastní vinou, a teď se z něj budou muset dostat mnohem atraktivnějšími projekty.

Ať už se ale nejdřív zhmotní Boba Fett od Jamese Mangolda (ano, další slepá ulička), Obi-Wan Kenobi od Stephena Daldryho (ano, od režiséra Billyho Elliota, Hodin a Předčítače!) anebo nové trilogie od Riana Johnsona a tvůrců Hry o trůny, které s Epizodami I-IX nijak nesouvisí (tzn. nejde o Epizody X-XII), jedno je každopádně jisté - květen je nadobro pasé. Lucasfilmu se rozsvítilo a nehodlá opakovat tak očividnou chybu, a přestože chce zůstat u kadence jeden film ročně, pětiměsíční pauzu si v budoucnu rozhodně znovu nelajsne.

Počítejte tak s tím, že se v prosinci 2019 dočkáme triumfálního návratu J. J. Abramse, po němž se s předalekou galaxií začne pracovat trochu jinak. Co přesně to znamená? O tom si můžeme zaspekulovat někdy jindy. Závěrečnou "sladkou" tečkou je nicméně fakt, že v prosinci 2020 dorazí Avatar 2 a v prosinci 2021 Avatar 3, takže se Star Wars po likvidaci května nemůžou vrátit zpátky na Vánoce. Hodně štěstí při vymýšlení, kam se s novými filmy proboha vrtnout!

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (93)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace