Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Avengers drtí rekordy! Jsou nej blockbusterem historie!


ikona
Cival
amy schumeravengersavengers: infinity warblack panthercaptain americadisneyiron manjohn krasinskimarvelrachel weiszrampage niciteleready player onerusso bros.spider-manthanosthe rockthortiché místo
Zvládnou tenhle tajfun překonat Avengers 4? 

Avengeři to dokázali. Svět popcornových blockbusterů sice nefunguje tak, že když dáte dohromady dvacet slavných comicsových hrdinů, můžete nějakou podobnou cifrou vynásobit tržby jejich sólovek a čekat tolik peněz – na to jsou už samy o sobě až příliš úspěšné, viz letošní krasojízda osamělého Black Panthera. Rozhodně ale dokážou pěkně pohromadě, zvlášť když jim jde o život a stojí proti arcizáporákovi Thanosovi, povyskočit na úroveň, kde už se přepisují kasovní dějiny.

Že se tak stane, bylo jasné po pátečních 105 milionech – 39 z nich sice přinesly páteční půlnočky a previewčka, za marvelovkami ale nestojí tak zuřivě megaoddaná fanouškovská základna jako u Star Wars, potterovek, 50 odstínů nebo LOTRa (je „jen“ zuřivě oddaná), která by kina naplnila hned první den, a pak by zájem přeci jen poněkud rychle opadal. Ne, Avengeři jsou mohutnou filmovou událostí ideální hlavně pro výlety rodinek s dětmi, takže se dalo tušit, že i sobotní a nedělní výnosy budou rekordní. A taky že byly.

 

Sobota za 83 melounů je absolutně rekordní (dosavadní maximum činilo 69), i nedělní zisky z prvního víkendu za 61 mega neměl žádný jiný blockbuster v historii vyšší. Výsledkem tak je nové víkendové maximum za 250 milionů, neboli rovnou čtvrtmiliardu dolarů. Ano, touhle kolosální sumou Avengers trumfli i oboje nové Star Wars, Black Panthera nebo Jurský svět. Je to sice start brutální, ale přiznejme si, že ne úplně neočekávaný, spíš adekvátní významu téhle události, k níž šéfproducent Marvelu Kevin Feige suverénně směřuje celých deset let, od premiéry prvního Iron Mana, bez výraznějšího zakopnutí.

NEJVYŠŠÍ PRVNÍ VÍKENDY HISTORIE 

Ne, nejsem kdovíjaký marvelfanboy, ty filmy si opakovaně nepouštím a nikdy jsem k nim nezahořel takovou láskou jako třeba k původním Star Wars, Matrixům, Temným rytířům nebo libovolné blockbusterové pecce za „pět hvězdiček z pěti“. Přesto na nové kousky z marvelovské zahrádky vždycky spěchám, více či méně se u nich bavím a obdivuju jejich strůjce, že je zvládnou sypat v rychlém sledu za sebou bez výrazných failů a brodění se ve sračkách.

 

Feige a spol. to zvládají deset let, přitom u toho naprosto revolučním způsobem zbudovali celý vesmír postav, jež se vzájemně podpírají (nejen obchodně), a které dohromady tvoří tučné, ucelené, přesto stále svěží a energické univerzum. V DC podobný pokus pohnojili už po dvou filmech, v Universalu to nezvládli ani v jednom snímku – což jenom potvrzuje, jak výjimečný počin se Marvelu povedl. Přitom před deseti lety, když se chystal jakýsi Iron Man, si všichni mysleli, že půjde jen o comicsovky druhého sledu, podvyživeně přicmrndávající X-Menům, Batmanovi a Supermanovi, jež si hýčkala zavedená a zkušená studia…

Disney ale akvizicí Marvelu nakopl nejspíš nekonečnou zlatou žílu, což se projevuje i při pohledu na libovolný žebříček, kde filmy z produkční dílny strýčka Walta jednoznačně dominují. A brutálně se roztahují samozřejmě hlavně marvelovky, které přitom rozhodně neplánují kdovíjak polevovat – i čtvrtí Avengers nebo dvojka Black Panthera totiž poletí hodně vysoko.

 

Avengers samozřejmě těží obrovské peníze i ze zbytku světa, kde jsou už po pěti dnech na kolosálních 380 milionech, a to bez podpory Číny. Průběžných globálních 630 mega stačilo i na rekordní otvírák Rychle a zběsile 8, takže rekordní sbírka je kompletní… ano, je to prostě megahit nevídaných rozměrů.

V dlouhodobém horizontu sice samozřejmě nebude mít nárok trumfnout Epizodu 7 Star Wars, protože ta maximálně využila svého vánočního distribučního termínu a jen v Americe se dohrabala těsně pod miliardu – naopak Avengeři už budou za tři týdny čelit těžké konkurenci druhého Deadpoola, a pak i Sola, takže jejich výnosy budou sraženy, pozitivním recenzím i diváckým reakcím navzdory – i tak se ale vtlačí do zámořské top trojky, a to poblíž 760 milionů dosud stříbrného Avatara. Možná teď malinko znervózněli i tvůrci už zmíněného Deadpoola 2, protože přeci jen dobrovolně se postavit největší popcornovce historie… to přejde smysl pro humor nejen účetní. Ale třeba se všichni pořádně nažerou a i Han Solo a Jurský svět 2 zůstanou celí. Třeba.

 

Ve zbytku žebříčku nezůstal kámen na kameni. Thanosem uchvácené kameny nekonečna jsou holt příliš mocné. Jejich tlaku paradoxně odolal jen Black Panther, jehož si zjevně řada diváků šlehla ve dvojprogramu s Avengers, a tak místo deportace z top desítky došlo k povyskočení wakandského geroje na páté místo s víc jak čtyřmi miliony, při poklesu o pouhých 11%. Panther tak má na kontě kolosálních 688 mega z Ameriky a 1,33 miliardy celosvětově.

Jakous takous odolnost, tedy sesun výnosů jen o polovinu, si jinak udržely pouze filmy jiných žánrů. Hororová trvalka Tiché místo si připsala sice deset milionů, tlak Avengers ale přeci jen způsobí, že Krasinskiho superúspěšný flák nezapíše z Ameriky dvě kila. Není to ale problém, protože pořád jde o totální triumf, který se může klidně skloňovat i za rok na Oscarech.

 

Bronz si vymohla buranská komedie pro rozpustilé divačky I Feel Pretty s Amy Schumer, která si jako ukázkový příklad kontra-programmingu připsala solidních osm milionů. Z Ameriky jich vytěžila zatím 29,5, což je slušná bilance na komedii, ale bída proti stodesetimilionové Vykolejené.

Naopak velkou ránu dostalo Rockovo Rampage a na stovku z Ameriky kvůli ní může zapomenout. Když na váš trikový výplach udeří největší popcornovka dekády, pochopitelně to s vámi tvrdě zamává, což se projevilo na propadu zisků o dvě třetiny a připočtení pouhých sedmi milionů. Rock celosvětově hlásí 334 mega, už ale o moc výš nepůjde.

 

Black Panthera už jsme zmínili, takže zbývá doplnit, že do desítky se pak vešly ještě rychlokvašková taškařice Super Troopers 2, horor Vadí nevadí, komedie Kazišuci, sci-fi Ready Player One a thrillerové béčko Traffik. Všechny ale evidují méně než čtyři miliony, takže už žádné velké přisypávání – bohužel ani u povedené Spielberga, jenž má aktuálně na kontě 545 milionů celosvětově.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden zkusí nějaký ten drobeček odpadlý ze superhrdinské hostiny uloupit nezávislárna od tvůrců Juno Tully s Charlize Theron, horor Bad Samaritan a komediální remake Overboard.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (61)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace